Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_PRAKTUKU_LEVKUN (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
708.61 Кб
Скачать

3. Міжнародні залізничні туристичні перевезення в економіках окремих країн

Важливе місце в сфері туризму і міжнародних подорожей займає залізничний транспорт. Експлуатація транспортної сітки всіх форм власності здійснюється національною адміністрацією на основі законів і правил, прийнятих державними органами країни, і міжнародних договорів про організацію прямих і змішаних залізничних сполучень. Розрізняють внутрішні, транзитні і міжнародні перевезення.

Внутрішні перевезення здійснюються між двома пунктами. Розміщеними в одній і тій же країні; вони можуть включати транзит через іншу країну. Транзитні перевезення здійснюються через третю країну між двома пунктами, розміщеними в різних країнах; вони можуть включати транзит через інші країни.

 Організація і експлуатація як внутрішніх так і міжнародних залізничних перевезень координується міжнародними організаціями і об’єднаннями, такими як Європейська конференція з пасажирських тарифів, Міжнародна асоціація володарів залізничних віток, Міжнародне товариство по експлуатації спальних вагонів та вагонів – ресторанів, Міжнародна федерація асоціацій з туризму на залізних дорогах, Міжнародний союз залізних доріг, Міжнародний союз по пасажирських і багажних вагонах, Міжнародний союз компаній по залізничній рекламі, Міжнародна асоціація залізничних конгресів та ін.

Найбільш важливим договором в області залізничного транспорту є Бернські конвенції про залізничні перевезення вантажів і пасажирів. В цих договорах приймає участь більшість країн Європи і ряд країн Азії та Північної Америки.  В 1966 р. вкладено Додаткові договори про відповідність залізних доріг при перевезені пасажирів. В 1980 р. на Конференції по перегляду Бернських конвенцій було прийнято новий Договір про міжнародні залізничні перевезення.  Він об’єднує міжнародно-правові норми Бернських конвенцій і Додаткового договору 1966 р. і має два додатки (А і В), що містять норми громадянсько-правового характеру про умови міжнародних залізничних перевезень. Додаток А містить умови перевезення пасажирів.  Додаток В містить умови перевезення вантажів. Єдині правила діють тільки у відношенні перевезення по окремих залізничних лініях. Перелік яких встановлюється учасниками договорів. Ставки провізних платежів визначаються національними міжнародними тарифами. Державами укладаються двохсторонні договори про міжнародні залізнодорожні вантажні і пасажирські сполучення на основі Бернських конвенцій. Граничний розмір відповідальності залізних доріг визначається в розрахункових одиницях Міжнародного валютного фонду. В процесі експлуатації залізних доріг і координації дій учасників Договору  розробляються рекомендації по уніфікації міжнародних тарифів на перевезення пасажирів, багажу, вантажів; стандарти по визначенню собівартості залізничних перевезень і найбільш раціональні міжнародні маршрути, а також стандарти на вагони; розробляються міри по організації і розвитку міжнародного туризму на залізних дорогах між національними асоціаціями; проходить обмін необхідною інформацією та ін.

Туристські агентства та бюро подорожей укладають договори або контракти з національними адміністраціями залізних доріг по використанню послуг залізничного пасажирського транспорту при формуванні туру або організації міжнародних подорожей. Такі договори укладаються з врахуванням діючих тарифів і цін на пасажирські перевезення, як внутрішні, так і міжнародні.  Обов’язковою умовою при  використанні послуг залізничного транспорту туристськими агентами – страхування туриста, його багажу та ручної покладі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]