Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_PRAKTUKU_LEVKUN (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
708.61 Кб
Скачать

1. Загальна характеристика

Франція є другою за величиною країною в Європі, після України, і знаходиться в західній Європі. Морські води оточують її з трьох боків: з півночі – Північне море, з заходу – води Атлантики, а з півдня – Середземне море. Франція має кордон з 6 країнами, а саме: на сході з Бельгією (620 км), Люксембургом (73 км), Німеччиною (451 км), Швейцарією (573 км) та Італією (488 км), на півдні з Іспанією (623 км) та Андоррою (56,6 км), на заході та північному заході кордон визначають узбережжя Атлантичного океану та протоки Ла-Манш. До складу Франції входять т.зв. заморські департаменти (Гваделупа, Мартиніка, Гвіана, Реюньйон), дві “зібраних території” (Мікелон та Сен-П’єр) та заморські території (Нова Каледонія, Французька Полінезія та ін.), а також французькі Південнополярні землі. Адміністративно Франція поділена на 95 департаментів. Країна має дуже розмаїтий клімат та рельєф. У Північних Альпах знаходиться найвища європейська точка (г. Монблан – 4807 м над рівнем моря). Річкова сітка Франції дуже розвинена. До найбільших рік країни належать: Луара (1012 км), Сена (776 км), Гаронна (575 км). Столиця Франції - Париж (8 707 тис. мешканців); інші великі міста: Ліон (1 221 тис.), Марсель (1 111 тис.), Тулуза (354 тис.), Ніцца (338 тис.), Страсбург (252 тис.), Бордо (211 тис.). Гімн Франції - "Марсельєза", яка була написана в Страсбурзі у 1792 році, а 14 липня проголошена національним гімном. Девіз Девізом країни є три всім відомих слова: "Свобода, Рівність, Братерство". Прапор Франції - синьо-біло-червоний. Білий колір символізує королівську владу, а синій і червоний - кольори кокарди національної гвардії Парижа. Герб. Єдиного і визнаного всіма герба зараз у Франції немає.

2. Історико-географічний нарис

З римських часів існує обов'язкова частина офіційного герба - лікторський пучок, який після паризької комуни був оточений лавровим вінком, орденом почесного легіону, гілками оливи і дуба. У двадцяті роки 20 ст. герб був дещо змінений, і є одним із символів Франції. Французи ж вважають національним символом Маріану - символічний жіночий образ, який уособлює Францію. Крім того, існує Великий герб Франції, в якому об'єднані успадковані з далекого середньовіччя герби 56 французьких історичних провінцій і територій. Столиця Франції - Париж - воістину культурна Мекка Європи. "Вічне місто" вражає своїми історичними і культурними визначними пам'ятками. Кожний, хто виявиться на берегах Сени, неодмінно відвідає Собор Паризької Богоматері, Лувр, Музей Орсе, Ейфелеву вежу, центр сучасного мистецтва Жоржа Помпіду, і, звичайно ж, по достоїнству оцінить вишукану французьку кухню. Але Париж -ще не уся Франція.

3. Структура господартсва

Мільйони туристів щорічно спрямовуються на Лазурний берег -знаменитий південний район Франції. Він одержав свою назву від дивного кольору, що здобувають води Середземн моря в самого берега. Достаток сонячних днів, пишна субтропічна рослинність, стрімкі скелі, пейзажні бухти і чудовий сервіс готелів створюють на цьому престижному курорті особливу атмосферу. Міста Французької Рив'єри, як ще називають Блакитний берег, - Канни, Ніцца, Монте-Карло стали символами елітного відпочинку. Однак на Лазурному березі можна відпочити недорого, якщо шикарним готелям віддати перевагу апарт-отелям, призначених для економічного сімейного відпочинку. Клімат: дві кліматичні зони : середземноморська й атлантична. У північних областях - м'який вологий морський клімат. Грошова одиниця: 1 євро = 100 євроцентів. Державна мова: французька. Національне свято: 14.07 – річниця здобуття Бастилії (1789). Конституція: 6.10.1958 (востаннє модифікована 18.01.1999). Структура суспільства Кількість населення: 59 765 983 (2002).Густота населення: 108 осіб/км2. Природний приріст: 0,35% (2002). Вікова структура населення:

  • 0-14 років - 18,5%

  • 15-64 років - 65,2%

  • 65 років та більше - 16,3%

Етнічний склад: французи (87%), араби (3%), німці (2%) i бретонці (1%).Віросповідання: католики (83-88%), мусульмани (5-10%), протестанти (2%), євреї (1%), атеїсти (4%). Неписьменність: 1%. Політичний устрій: республікa. Законодавча влада – це двопалатний парламент, який складається з сенату (321 особа, що обирається опосередкованим голосуванням на 9-річну каденцію, третина яких переобирається що 3 роки) та з Національних Зборів (577 депутатів, котрі обираються в мажоритарних округах на 5-річний термін). Виконавчу владу представляє уряд, який формується президентом і на чолі якого стоїть прем’єр-міністр. Нині прем’єром Франції з 7 травня 2002 року є Жан-П’єр Раффарен. Главою Держави є президент, котрого обирають на загальних виборах на 5-річний термін. Президент має широкі повноваження як у законодавчій, так і у виконавчій діяльності. Від 17 травня 1995 року президентом Франції є Жак Ширак. Найбільші політичні партії:

  • Соціалістична партія (PS),

  • Об’єднання в ім’я Республіки (RPR),

  • Союз в ім’я Французької Демократії (UDF),

  • Французька Комуністична Партія (PCF)

  • Радикальна Партія (PR).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]