Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по самост.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 16. Сучасний етап конституційної реформи в україні

Методичні вказівки до вивчення теми

В процесі вивчення останньої теми дисципліни “Конституційне право України” студент повинен приділити увагу визначенню основних етапів конституційної реформи в Україні.

При цьому, потрібно зрозуміти послідовність етапів конституційної реформи в Україні, звернути увагу на важливі правові акти, що становлять конституційно-правову основу конституційної реформи, або є важливими чинниками на етапах конституційної реформи.

Для чіткого уявлення про конституційну реформу, варто приділити увагу як розгляду процесів, що передували прийняттю Конституції України, так і подальших тенденцій розвитку конституційної реформи в країні.

Крім того, вивчаючи цю тему слід визначити конституційні новели, що прийнятті за останні п’ять років в Україні, охарактеризувати останні парламентські події навколо конституційної реформи, дати власний аналіз сучасним тенденціям конституційної реформи та свої бачення щодо подальшого розвитку конституційної реформи в Україні.

План семінарського заняття з вивчення теми

  1. Декларація про державний суверенітет України (16 липня 1990 року) та Закон Української РСР “Про економічну самостійність Української РСР” (3 серпня 1990 року) – нормативно-правова основа конституційної реформи.

  2. Зміни, доповнення до Конституції УРСР 1978 року. Концепції нової Конституції України (1991 року) та Акт проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) як етапи конституційної реформи в Україні.

  3. Конституційно-проектні роботи 1992-1996 років. Роль Конституційного Договору між Верховною Радою України та Президентом України ( 1995 року).

  4. Прийняття нової Конституції України (28 червня 1996 року) та подальші тенденції розвитку конституційної реформи в країні.

Питання для опанування та обговорення

  1. Основні етапи конституційної реформи в Україні.

  2. Конституційна реформа – органічна частина та основа політичного і правового реформування України.

  3. Декларація про державний суверенітет України (1990 року) та Акт проголошення незалежності України (1991 року) як етапи конституційної реформи в Україні.

  4. Діюча Конституція України (1996 року): соціально-правова характеристика та структура.

  5. Тенденції розвитку конституційної реформи в Україні після прийняття Конституції України.

  6. Яка кількість народних депутатів має право подати законопроект про внесення змін до Конституції України ?

Самостійна робота для вивчення теми: Тести

  1. Коли була прийнята Конституція України ?

а) 28 червня 1996 року;

б) 10 червня 1995 року;

в) 01 грудня 1991 року.

  1. Через який час може знову розглядатись законопроект про внесення змін до Конституції України (крім розділів І, ІІІ, ХІІІ), якщо він не був прийнятий Верховною Радою України?

а) через один рік;

б) через два роки;

в) не розглядається взагалі.

  1. Ким одноособово може бути подано на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Конституції України ?

а) Президентом України;

б) народним депутатом України;

в) правильні всі вищевикладені варіанти.