Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по самост.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Тема 14. Місцеве самоврядування

Методичні вказівки до вивчення теми

В процесі вивчення цієї теми потрібно насамперед розкрити поняття та структуру місцевого самоврядування в Україні, приділити увагу законодавчому визначенню ролі органів місцевого самоврядування в Україні, їх компетенції.

Крім того, потрібно визначити конституційне положення територіальної громади, яку складають жителі, що постійно проживають у межах одного села, селища, міста - самостійними адміністративно-територіальними одиницями.

Особливістю вивчення питання щодо організації діяльності органів місцевого самоврядування в Україні є їх взаємодія з місцевими державними адміністраціями, при цьому варто приділити увагу проблемі двох рівнів публічної влади.

План семінарського заняття з вивчення теми

  1. Поняття та структура місцевого самоврядування.

  2. Конституювання територіальної громади, її складових частин (елементів) та організація територіального самоврядування.

  3. Компетенція органів місцевого самоврядування. Проблема трансформації суверенних прав Республіки в самоврядні повноваження територіальних громад.

  4. Взаємодія органів місцевого самоврядування з місцевою державною адміністрацією. Проблема двох рівнів публічної влади.

Термінологічний словник

Виконавчі органи рад - органи, які відповідно до Конституції України та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” та іншими законами.

Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених Законом України “Про органи самоорганізації населення”.

Представницький орган місцевого самоврядування - виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення.

Право комунальної власності - право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Районні та обласні ради - органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст.

Територіальна громада – жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.