Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нов псих.сборн.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Фактори формування особистості моряка.

Знайомство з вимогами, що сприяють удосконаленню особистості курсанта ВНМЗ та практичних працівників системи водного транспорту, показує, що їх зміст є спрямованим перш за все на забезпечення психологічної готовності моряка до якісного виконання службових професійних завдань.

Зміст навчання - це система наукової інформації, практичних умінь, навичок та наукового світогляду, якою необхідно оволодіти курсанту в процесі професійної підготовки. Зміст виховання спирається на суспільний досвід підготовки людини до процесу життєдіяльності, а тому реалізується в формуванні в курсанта моральних якостей, поглядів, морально-естетичних принципів, соціально значущих потреб, якими необхідно оволодіти майбутньому фахівцю в процесі професійного навчання та виховання (Табл. 12).

Таблиця 12.

Структура змісту виховання.

Суспільний досвід людства щодо формування особистості

фізичного

розумового

трудового

морального

Естетичного

фізичне виховання

розумове виховання

трудове виховання

моральне виховання

Естетичне виховання

Важливим в професійної підготовки моряка є розвиток та удосконалення спеціальних психолого-педаго­гічних здібностей курсанта, до яких належить динамізм його особистості, перцептивні здібності, зокрема соціальне сприйняття, емпатія, рефлексія. Також ставиться завдання формування умінь та навичок, що спрямовуються на забезпечення високого рівня емоційно-вольової стійкості моряка, оптимістичне прогнозування, комунікативні та творчі здібності тощо.

Велике значення в роботи моряка має рівень розвиненості усіх його психічних пізнавальних процесів, – відчуттів, сприйняття, уяви, пам’яті, мислення. Особлива увага надається умінням свідомого психічного самовпливу з метою психічної саморегуляції. Ці уміння допомагатиме моряку в короткий час оновлювати особистий фізичний стан, оптимізувати психологічний настрій, протистояти розвитку елементів професійної психологічної деформації, інше. Набуває значення активізація резервних можливостей психіки особистості моряка на підставі звернення курсантів та працюючих моряків до методів свідомого психічного самовпливу.

Тому є необхідним зрозуміти сутність, механізм та значення психічної саморегуляції, оволодіти технологією користування методами свідомого психічного самовпливу тощо.

Оскільки працівник водного транспорту часто працює в складних умовах природного середовища, важливою вимогою до удосконалення його особистості та психологічної підготовки є високий рівень психоемоційної стійкості. Іншою важливою вимогою в межах структури особистості професійного моряка є високий рівень його довіри до самого себе як до висококваліфікованого фахівця, фахівця мужнього, відданого своєї справі, який є грамотним фахівцем, має високий рівень відповідальності та є спроможнім професійно реагувати в екстремальної ситуації. Ці характеристики є об’єктивною підставою формування позитивного професійного іміджу як самого професіонала, так і всього екіпажу в цілому. Тому є актуальною проблема поступового формування у кожного курсанта морського ВНЗ України позитивного професійного образа самосприйняття. Цей процес є спрямованим на поступову трансформацію в процесі професійної підготовки курсантів їх образу самосприйняття в образ професійного самосприйняття.

Основні психологічні вимоги до сучасного моряка:

  • високий рівень розвитку психічних пізнавальних процесів, – мислення, пам’яті, уяви, відчуттів, сприйняття;

  • високий рівень формування професійно-значущих рис характеру, – мужності, рішучості, відповідальності цілеспрямованості тощо, а також професійних здібностей;

  • відсутність ознак професійної психологічної деформації особистості;

  • високий рівень формування образу професійного самосприйняття;

  • високий рівень індивідуальної психічної культури, що передбачає уміння активізувати резерви особистої психіки та на цій підставі збільшувати рівень особистої психофізіологічної стійкості.