Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерсво освіти і науки України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Міністерсво освіти і науки України

Київський національний торговельно – економічний

Університет

Кафедра міжнародної економіки

Регіональна економіка

П РА К Т И К У М

Київ – 2008

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу КНТЕУ забронено

Укладачі: Н.П.Ващенко, ст., викл., Т.В.Мірзодаєва, ст., викл.

Розглянуто і схвалено на засіданнях кафедри міжнародної економіки від 14.05.08, протокол № 16.

Рецензенти: І.В.Чаус, канд. геол – мін. наук, доц.,

В.М.Будзяк, канд. екон. наук, доц., ст. співробітник

РВПС України НАН України,

А.Г.Охріменко, канд, екон. наук, доц. Київського університету економіки, туризму і права,

І.О.Петровська, канд, екон. наук, доц., декан ФЕМ міжнародного наукового- технічного університету імені академіка Юрія Бугая.

Регіональна економіка

Практикум

Освітньо – кваліфікаційний рівень „бакалавр”

Напрями підготовки 030502 „Економічна кібернетика”,

030503 „Міжнародна економіка”,

030504 „Економіка підприємства”,

030507 „Маркетинг”,

030508 „Фінанси і кредит”,

030509 „Облік і аудит”

ВСТУП

Дисципліна „Регіональна економіка” викладається на освітньо-кваліфікаційному рівні „бакалавр” і є базовою для студентів загальноекономічних спеціальностей вищих навчальних закладів України. Вона передбачає набуття студентами теоретичних знань та практичних навичок з аналізу закономірностей, принципів і факторів формування просторової організації продуктивних сил регіонів, динаміки та сучасних особливостей розвитку галузевих і міжгалузевих виробничих і соціальних комплексів різного рангу, розуміння наукових основ і шляхів впровадження державної регіональної політики як інструмента збалансованого соціально-економічного розвитку України та її регіонів.

Складовими частинами дисципліни „Регіональна економіка” є наступні навчальні предмети: розміщення продуктивних сил, економіка регіонів, основи екології, і згідно програми та робочої програми дисципліни, складається з двох модулей: І - Регіональна економіка; ІІ – Основи екології. Даний практикум охоплює перший модуль.

Опанування теоретичними і практичними засадами розвитку і розміщення продуктивних сил, розуміння їх як динамічного процесу, що взаємопов’язаний з природно-екологічними, економічними та соціальними умовами регіонів і країн світу, а також зумовлений особливостями територіального поділу праці, що склався історично, глобалізаційними процесами сучасності, є складним завданням для студентів і потребує опрацювання як навчальних посібників і підручників, так і значної кількості сучасних наукових джерел та статистичних довідників. Питання семінарських занять є комплексними, багаторівневими як за територіальним охопленням (світ, регіони, Україна, її райони), так і за структурними аспектами. Щоб допомогти студентам в опанування навчального матеріалу, активізувати їх роботу, набути певного досвіду практично – аналітичної діяльності, заохотити до пошукової та науково- дослідницької роботи, автори і підготували цей практикум. Його головною метою є конкретизація та закріплення теоретичних знань з дисципліни, опанування методами системного аналізу економіки окремих регіонів, визначення пріоритетності на спрямованості економічних зв’язків між регіонами, знання сучасної структури регіональних систем і регіональних аспектів розміщення продуктивних сил.

Практикум охоплює 22 теми, що передбачені програмою дисципліни (модуль І) і структурно складається з: інформаційного матеріалу теми; теоретичних питань для обговорення; тестових завдань трьох видів; практичних вправ та завдань; ситуаційних завдань; відповідей та коментарів.

Тема 1. Предмет, зміст і завдання дисципліни „Регіональна економіка” Інформаційний матеріал

Регіональна економіка – одна з найважливіших галузей економічної науки, що визначає тенденції та залежності економічного розвитку, функціонування суб’єктів господарювання різних форм власності на певній території. Предмет регіональної економіки є складним та багатогранним, адже це і:

  • економічна система окремого регіону;

  • економічні зв’язки між регіонами;

  • національна економіка як система взаємопов’язаних галузей та регіонів;

  • розміщення продуктивних сил;

  • регіональні аспекти світових економічних процесів.

Основний наголос у вивченні регіональна економіка (на відміну від інших економічних і географічних наук) робить на дослідженні розміщення продуктивних сил – процесу і водночас результату розподілу речових компонентів виробництва, населення та природних багатств, що використовуються або можуть бути використаними у виробництві, по території регіонів, країн, районів відповідно до їхніх природних, соціальних, економічних умов та особливостей територіального поділу праці.

Отже, регіональна економіка вивчає територіальну ( просторову) організацію продуктивних сил – урегульований процес розміщення продуктивних сил в межах країни або її регіонів, або ще ширше: територіальну організацію суспільства, що охоплює всі найважливіші сфери: розміщення й територіальну організацію виробництва, розселення населення й організацію середовища його життєдіяльності, соціально- територіальну структуру суспільства, територіально-адміністративний устрій та управління тощо.

Головними проблемами, які вирішує регіональна економіка, є:

  1. визначення територіальних пропорцій та співвідношень різних видів економічної діяльності;

  2. визначення територіальної структури господарства на певній території;

  3. обґрунтування доцільності формування та розвитку внутрішніх та міжрегіональних економічних структур;

  4. здійснення трансформації та раціональної структуризації господарських комплексів у сучасних умовах поглиблення міжнародного поділу праці, формування ефективної моделі ринкового господарства, здатної до підвищення конкурентоспроможності національних товаровиробників;

  5. визначення обсягів і шляхів раціонального й ефективного використання природних, науково-виробничих та людських ресурсів регіонів;

  6. забезпечення відповідних умов виробництва, побуту, відпочинку й оздоровлення населення, вирішення екологічних проблем;

  7. впровадження регіональної політики держави тощо.

Питання для обговорення

  1. Сутність та історичний розвиток понять „продуктивні сили” та „розміщення продуктивних сил”.

  2. Сутність та історичний розвиток понять „регіон”, „район”, „територія”, „ареал”, „економічний простір” тощо.

  3. Розвиток наукової думки щодо розміщення продуктивних сил та регіональної економіки.

  4. Методи та методологічні основи „Регіональної економіки” як науки.

  5. В чому полягає сучасність та необхідність регіональної економіки для нашої держави?