Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікро,шпорочки..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
94.47 Кб
Скачать

6

20. Охарактеризуйте виробничу функцію з двома змінними ресурсами.

Виробнича функція з двома змінними факторами - виробнича функція, яка відображає зв'язок між зміною обсягів двох задіяних у процесі виробництва типів ресурсів та результатами цієї взаємодії. Відображається формулою з двома змінними:

Ǫ=ƒ(L,K)

де L - ресур "праця", K - ресурс "капітал", Ǫ - обсяг виробництва.

Двофакторна виробнича функція, або ізоквантна варіація факторів виробництва характеризує виробничий процес, в якому змінним є обсяг використання двох факторів виробництва. Ізокванта – це лінія, кожна точка якої відображає такі комбінації двох ресурсів, які дають змогу отримати однаковий обсяг виробництва продукції. Чим більша кількість використовуваних ресурсів, тим більший обсяг виробництва продукції, тим далі від початку координат знаходиться відповідна ізокванта. Сукупність ізоквант однієї виробничої функції, кожна з яких відповідає певному обсягу продукції, називається картою ізоквант. Фактори виробництва є в деякій мірі взаємозамінними, взаємозамінність ресурсів в різих точках ізоквант різна. Взаємозаміність ресурсів характеризується граничною нормою технологічної заміни (MRTS). Ця величина показує на скільки одиниць має зменшитись виробниче споживання одного ресурсу в обмін на збільшення споживання іншого ресурсу на одиницю при умові незмінного обсягу виробництва. Наприклад норма технологічної заміни праці капіталом виглядає таким чином: MRTSlk = -DL/DK На малюнку 2 показано карту ізоквант для факторів з ідеальною взаємозамінністю, на малюнку 1 – карта ізоквант факторів виробництва з фіксованою пропорцією їх використання.

Мал.1.Ізокванта для виробничої функції з фіксованою пропозицією факторів виробництва.

Мал.2.Ізокванта для виробничої функції з ідеальною взаємозамінністю.

23. Обґрунтуйте взаємодію попиту та пропозиції. Поняття ринкової ціни.

Взаэмодія попиту і пропозиції - процес, який породжує формування ринкової ціни, яка задовольняє одночасно і продавця, і покупця. Ринкова ціна відображає таку ситуацію, коли плани покупців і продавців на ринку повністю збігаються, а обсяг благ, який мають намір купити покупці, абсолютно дорівнює обсягу благ, який мають намір запропонувати виробники..В результаті виникає рівноважна ціна, тобто ціна такого рівня, коли обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту. При ринковій рівновазі попиту і пропозиції відсутні фактори як для підвищення, так і для зниження ціни до тих пір, поки всі інші умови зберігаються рівними. Графічне зображення взаємодії попиту і пропозиції показано на рис.1.

На рис.1. показано, що ринкова рівноважна ціна визначається в точці перетину кривих попиту і пропозиції, яка є точкою рівноваги (Е), що відбиває рівність обсягу попиту і обсягу пропозиції. Ціна, за якої обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції, виступає як рівноважна ціна. Рівність обсягу попиту і обсягу пропозиції являє собою рівноважний обсяг і характеризує ринкову рівновагу.

Ціна, за якою благо продається або купується, може не збігатися з рівноважною ціною. Аналогічно і реальний обсяг продажів може не збігатися з рівноважним обсягом. Справа в тому, що рівноважний стан нестабільний, оскільки умови ринку, які визначають ринкову рівновагу, також нестабільні, викликаючи тим самим зміни попиту та пропозиції.

Ринкова ціна встановлюється безпосередньо на ринку під впливом співвідношення попиту і пропозиції. Ринкова ціна — це домінуюча на ринку у відповідному часовому відрізку ціна на товар (послуги, роботи), що виплачується за нього в процесі купівлі-продажу незалежно від індивідуальних витрат виробників на його виробництво і реалізацію.