Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПЗ т.13з.2 МР.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
412.67 Кб
Скачать

Джерела надходження і порядок поповнення запасів

Найбільш доцільним варіантом забезпечення військ продовольством за територіальним принципом може бути такий: в ході планування у смузі оборони визначаються зони продовольчого забезпечення, у яких при наявності більш як одного продовольчого складу, один буде визначатися як опорний. У зоні продовольчого забезпечення повинна визначатися максимальна кількість особового складу, а також об'єднань (з'єднань і частин), підпорядкованих оперативному командуванню, які можуть бути прикріплені до даного стаціонарного (опорного) складу на період оборонної операції.

З урахуванням раціонального прикріплення об'єднань (з'єднань і частин) на період оборонної операції завчасно, ще у мирний час, проводиться розподіл оперативних запасів продовольства, техніки та майна служби, виділених для забезпечення перших операцій.

При неможливості забезпечення потреби прикріпленого угрупування за рахунок оперативних запасів, які утримуються на складі, можуть використані поточні запаси (або їх частина) мирного часу, а також запасів продовольства на базах Держ.комрезерву, які призначені для оперативного командування.

У військовій ланці для забезпечення частин і підрозділів в початковий період операції використовуються поточні запаси продовольства мирного часу що залишаються у пунктах постійної дислокації військ після їх виходу у Іони зосередження (бойового призначення).

Забезпечення з'єднань (частин) зі стаціонарних складів оперативного командування (із районів розосередження запасів продовольчих складів (ОК) здійснюється після повного використання запасів, що знаходились на продовольчих складах у пунктах постійної дислокації.

Основними завданнями продовольчих складів оперативного командування: в зонах продовольчого забезпечення можуть бути такі:

отримання, зберігання, видача (відвантаження) продовольства прикріпленим на забезпечення з з’єднанням і частинам;

прикріплення на забезпечення (зняття із забезпечення) з з'єднань і частин, що переміщуються в ході перегрупування;

організація заготівлі продовольства з місцевих ресурсів у межах зони; при переведені з мирного положення на воєнне подавати у продовольчу службу ОК донесення про наявність продовольства на складі і у прикріплених на забезпечення з з’єднаннях і частинах.

Відпуск (видача) продовольства зі стаціонарних складів в оборонній буде здійснюватися, як правило, у автомобільний транспорт (обмз), частин (рмз), а також шляхом відвантаження його в ший транспорт для відправки на вивантажувальні станції об'єднань з’єднань). Кількість продовольства, що відпускається одночасно, визначається начальником складу на підставі донесення про забезпеченість встановленої форми, яку пред'являє представник, що приймає продовольство, цьому також ураховуються лімітні призначення продовольчої служби для даного об'єднання (з'єднання, частини).

Відвантаження продовольства на вивантажувальні станції об'єднань з’єднань) здійснюється складом у відповідності з планом і розпорядженням

продовольчої служби ОК. Питання про виділення рухомого складу узгоджується з воєнними комендантами ЗС.

Прикріплення на забезпечення до складів ОК з'єднань і частин, які до складу оперативного командування з глибини держави або оперативних командувань, здійснюється за розпорядженням про-і служби ОК.

заготівля продовольства з місцевих ресурсів

Організується і проводиться з метою максимального використання матеріальних засобів, які є у межах тилової смуги оперативного ко-для безперебійного забезпечення військ і скорочення обсягів і продовольства із внутрішніх районів держави.

Організація продовольчого забезпечення перших оборонних операцій, які ся завчасно в мирній час, ураховується обсяг заготівель продовольства із місцевих ресурсів.

На підставі даних економічної розвідки, яка повинна проводитися ще і реальної потреби військ продовольчою службою ОК (АК) "План заготівлі продовольства з місцевих ресурсів і перероблення-сільськогосподарських продуктів", який підписується заступником командувача військами ОК по тилу, начальником продовольчої служби і затверджується командувачем ОК (АК).

Для організації заготівель продовольства з місцевих ресурсів в зоні забезпечення на кожний опорний продовольчий склад повинні призначатися уповноваженні по заготівлям. Рішення про виділення приймаються місцевими органами влади за узгодженням з продовольчою службою оперативного командування.

Уповноваженим з питань заготівлі підпорядковуються усі підприємства смуги ОК, які займаються заготівлею і переробкою, незалежно від того, до якого відомства вони належать.

Основним завданням уповноважених є організація заготівлі і сировини безпосередньо у колгоспах, радгоспах, КСП і у здавачів в рахунок обов'язкових поставок, а також сприяти продовольчій службі у проведенні заготівлі.

Для проведення заготівлі продовольства і сировини в ОК (АК) створюються заготівельні підрозділи, а в з'єднаннях (частинах) – нештатні заготівельні команди.

Продовольча служба ОК видає безпосереднім заготівельникам посвідчення на право заготівель, у яких вказуються райони заготівлі, найменування і кількість продовольства, яке належить до заготівлі.

На фактично отриману у ході заготівлі кількість сільгосппродуктів і сировини старші заготівельних підрозділів і команд видають колгоспам (КСП),приватним здавачам чекову вимогу або на місці сплачують продуктів і сировини наявними грошима . При масовій заготівлі, а також при одночасному отримані великої кількості продовольства, розрахунки з постачальниками і переробниками можуть проводитись банківськими чековими документами. Здавання заготовленої продукції здійснюється на продовольчі склади, з'єднань і частин здійснюється тільки з дозволу ветеринарної служби.

Заготовлене продовольство після його перевірки і експертизи здається на склади, а сільгосппродукти і сировина - на польові переробні продовольчої служби ОК, а також на місцеві переробні підприємства. Тварини призначені для забою на м'ясо, підлягають детальному ветеринарному обстеженню.

Додатковим джерелом забезпечення військ продовольством у оборонній операції може служити продукція військових радгоспів і підсобних господарств військових частин.

При обороні морського узбережжя, а також районів з густою сіткою рік, водоймищ з'єднаннями і частинами за розпорядженням про-5и ОК може бути організований вилов риби.

Підготовка продовольчої служби до забезпечення військ у контрнаступальній операції на початку війни здійснюється завчасно ще у мирний час. Основні завдання узгоджуються і реалізуються одночасно з підготовкою першої операції і відображаються в плані продовольчого забезпечення військ ОК..

Методика його розробки, аналогічна плану на оборонну операцію. У змісті розділів плану повинні знайти своє відображення основні завдання продовольчої служби і порядок їх виконання при підготовці найближчої і подальшої задач ОК.

Запаси продовольства в ОК до початку контрнаступальної операції, як правило, повинні утримуватися у розмірі 25-30 дободач, їх ешелонування за напрямками бойових дій у глибину здійснюється у відповідності до плану тилового забезпечення операції.

З цієї кількості запасів продовольства 11 дободач утримується у бригадах, 2 дободачі - у полку МЗ корпусу , 12-19 – на стаціонарних складах ОК.

Запаси продовольства постійно підтримуються на цьому рівні. Допускається тимчасове зниження рівня запасів на кінець операції, але не нижче 75% від встановлених.

Передбачаються також необхідні запаси в угрупуваннях тилу, які формуються уже у ході операції, для забезпечення висування і введення у бій другого ешелону, а також забезпечення дій повітряних і морських десантів.

Для підвезення продовольства повинні комплексно використовуватися засоби транспорту: залізничний, автомобільний, водний і повітряний.

Залізничний транспорт застосовується, в основному, у оперативній ланках: стаціонарні бази і склади ОК (бази держрезерву) – БрМЗ. В оперативній ланці можливе застосування водного і повітряного транспорту.

В військовій ланці використовується, як правило, автомобільний транспорт.

У зв'язку з комплексним використанням видів .транспорту продовольча служба повинна своєчасно і правильно визначити обсяги підвезення, подавати штабу тилу і транспортним службам заявки на підвезення і доводити розпорядки на відпущення (відвантаження) продовольства званим складам і військам.

Дослідження функціонування системи продовольчого забезпечення показує, що своєчасне поповнення запасів у військах у значній мірі від впровадження пакетних і контейнерних перевезень, які повинні забезпечити високу ступінь механізації навантажувально-розвантажувальних робіт у всіх ланках тилу.

Використання середніх і великотонажних контейнерів найбільш доцільне для окремих видів продовольства (борошно, крупа, консерви і т.і.) їх на продовольчі склади ОК (АК).

Основними ланками формування комплектів і пакетів у системі продовольчого забезпечення ОК повинні бути підприємства постачальників, а також продовольчі склади у складі БрМЗ ОК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]