Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПЗ т.7з.2 МР.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
118.27 Кб
Скачать
  1. Загальні положення про мобілізацію

Очікувана відповідь - згідно приведених тез-розгорнута:

а) Розповісти про зміст і суть Воєнної доктрини України.

б) Умови проведення мобілізаційного розгортання Збройних Сил України.

в) Види мобілізаційного розгортання військ.

г) Планування мобілізаційного розгортання.

2.Мобілізаційне планування по продовольчій службі. Призначення, зміст та порядок відпрацювання мобілізаційних документів

Очікувана відповідь - згідно приведених тез-розгорнута:

а) У чому полягає продовольче забезпечення відмобілізування частин, з'єднання та приведення їх у бойову готовність?

б) Основні заходи, які проводяться службою при плануванні і організації продовольчого забезпечення частини, з'єднання під час їх мобілізаційного розгортання та приведення у бойову готовність.

в) Чим визначається мобілізаційна готовність частини та продовольчої служби?

г) Основні напрямки роботи начальника продовольчої служби у мирний та воєнний час на забезпеченню мобілізаційної та бойової готовності частини, з'єднання по службі.

д) Документи плану продовольчого забезпечення відмобілізування та приведення частин, з'єднання у бойову готовності; вихідні данні для їх складання.

е) Що повинен усвідомити і знати начальник продовольчої служби при відпрацюванні мобілізаційних документів?

ж) Перевірити назву, зміст та призначення документів, що закладаються сумісно з матеріальними засобами служби "Н3"по продовольчих пунктах підрозділів.

з) Що зараховується на забезпечення частини, з'єднання з матеріальних засобів служби?

3. Планування та порядок проведення бойового злагодження підрозділів продовольчої служби у військовій частині і з'єднанні.

Очікувана відповідь - згідно приведеним тез-розгорнута:

а) Суть та зміст бойового злагодження.

б) Планування та порядок проведення бойового злагодження.

в) Етапи бойового злагодження і їх тривалість.

г) Підрозділи продовольчої служби частини і з'єднання з яками проводиться бойове злагодження.

До навчальних питань

Навчальні питання групового заняття відпрацьовуються слухачами під керівництвом викладача. Більш детальному розгляду підлягають питання по плануванні продовольчого забезпечення відмобілізування та проведення частин, з'єднань у бойову готовність:

проведення розрахунків, що складають основу плану продовольчого забезпечення;

організація забезпечення щщюзділіб та частин матеріальними засобами служби;

забезпечення особового складу гарячим харчуванням, хлібом та питною водою у перший та наступні дні відмобілізування та бобового злагодження.

Перед розглядом кожного питання викладач загострює увагу слухачів на доцільність конспектування окремих положень і вимог керівних документів, норм і нормативів, що будуть використовуватися при складанні розрахункових документів та будуть покладені в основу Календарного плану основних робіт НПС за ступенями бойової готовності.

При відпрацюванні навчальних питань викладач контролює роботу слухачів, періодично загострюючи увагу на головному, ставить контрольні запитання з метою визначення повноти і глибини засвоєння матеріалу.

ОГОЛОСИТИ ПЕРШЕ НАВЧАЛЬНЕ ПИТАННЯ

Документи мобілізаційного плану по продовольчій службі, їх призначення, зміст та порядок відпрацювання

Викладач пояснює слухачам, пір продовольче забезпечення частини, з'єднання у період відмобілізування та приведення їх у бойову готовність організується і здійснюється на підставі плану продовольчого забезпечення, розробленого начальником продовольчої служби завчасно, ще у мирний час, згідно рішення командира частини, з'єднання на проведення мобілізаційного розгортання, та календарного плану основних заходів по службах тилу, що розробляється заступником командира по тилу.

Успішне виконання заходів щодо забезпечення частин та підрозділів матеріальними засобами служби залежить від своєчасного створених за нормами утримання запасів продовольства, техніки і майна на потреби підрозділів та частин, що формуються або розгортаються до штатів воєнного часу, наявності запасів поточного забезпечення, правильного їх обліку, розподілу та зберігання їх у такому стані, який забезпечує швидку видачу цих матеріальних засобів за призначенням.

Продовольство, техніка та майно, служби зберігаються на складах і у сховищах частин, з'єднань - формувачів за номерами формувань (команд), а у формуваннях (командах) за літерами, окремо одні від інших (у контейнерах, на піддонах, у пакетах).

Продовольство у військових запасах закладається на зберігання за нормою №1 на воєнний час згідно Наказу МО 1985 р. №0200. Норма визначає асортимент і кількість продовольства, призначеного для харчування одного військовослужбовця на добу.

Кількість дободач, які закладаються у військові запаси визначені Наказом МОУ 1997 р №003. Військові запаси продовольства призначені для харчування особового складу частини, з'єднання тільки під час бойових дій.

Запаси продовольства, які призначені для харчування особового складу у період мобілізаційного розгортання, бойового злагодження та на шляху прямування до місця оперативного призначення , нараховуються особовому складу кадру і військовозобов'язаним запасу, що прибувають на доукомплектування частини, з'єднання за нормою № 3 того ж Наказу (0200) за рахунок запасів поточного забезпечення, які повинні у мирний час складати 30 дободач. Ці запаси (за нормою 3) бажано зберігати теж окремо.

Як правило, у мирний час продукти харчування, що складають військові запаси зберігаються у вигляді консервованих, та концентрованих продуктів. М'ясо замінюється консервами м'ясними, хліб - частково сухарями, а залишкова частина -борошном; овочі свіжі - крупами, картоплею сушеною, картопляною крупою, цибулею і морквою сушеною - згідно норм заміни. При наявності ресурсів можливе закладення на зберігання консервованих 1-х страв, інколи і 2-х страв. Жири тваринні (маргарин), олія, томат-паста - зберігаються окремо у підвалах або холодильних ємностях.

Розміри військових (возимих) запасів для частин і з'єднань ЗС України, порядок їх накопичення, утримання і видачі визначені Наказом Міністра оборони України від 24.12.97 № 003 і складають:

у частині - 9 дободач (з них 1 дободача сухот пайка, норма 1с - у речових мітках військовослужбовців, як недоторканий запас; у танках, САУ, БМП, БТР та інших базових бойових машинах - по 3 дободачї сухого пайка на кожного члена екіпажу); 6 дободач - у транспорті взводів матеріального забезпечення батальйонів,

Крім того, 2 дободачі - на продовольчому складі окремого батальйону матеріального забезпечення (у роті підвезення прод., реч. та ВТМ).

водя дободачі приблизно складає:

по свіжим продуктам харчування –2,2 кг,

по консервованим і концентрованим – 1,6 кг,

по сухому пайку – 1,2 кг.

Загальна маса військових запасів полку може приблизно скласти 17,5-18,0 т. з них 2 дободачі завантажуються у транспорт РМЗ, що складає приблизно 8 т.

Коефіцієнт завантаження продовольства (у асортименті) у транспорт приблизно складає 0,55-0,6. Виходячи з цих даних можна підрахувати потребу у транспорті для перевезення цих запасів. Наприклад: при наявності, або виділені для перевезення продовольства автомобілів типу ГАЗ-66 (вантажопідйомністю 2,5 т) обчислюємо необхідну їх кількість за формулою:

____Мз____ ___18.0т____

Хм= Вп х К = 2,5т х 0,6 = 12 од.

де: Хм = потреба у автомобілях;

Мз = маса військових запасів;

Вп = вантажопідйомність автомобілів;

К = коефіцієнт завантаження.

маса дободачі дивізії приблизно складає:

по свіжим продуктам харчування - 30 т.

по консервованим і концентрованим -16,8т.

по сухому пайку - 20,8т.

Загальна маса військових запасів дивізії може приблизно скласти - 246 т. (З них 2 дободачі перевозяться транспортом ОБМЗ - 45т.)

Продовольство, що знаходиться у військових запасах, видається у підрозділи частини на підставі видаткових документів (накладних ф-2), складених у двох примірниках на кожну команду (Л). За фактично отримане продовольство його отримувач ставить свій підпис.

Порядок, черговість, час, кількість транспорту та склад завантажувальних команд визначаються у розрахунку-графіку видачі матеріальних засобів служби у підрозділи, який складається начальником продовольчої служби ще у мирний час і періодично повинен узгоджуватися з заступником командира полку по тилу і начальником штабу полку.

Матеріальні засоби служби можуть видаватися у підрозділи в пункті постійної дислокації, або вивозитися у район зосередження (відмобілізування), а потім видаватися у підрозділи.

Продовольство, за нормою №3, призначене для забезпечення, відмобілізування; бойового злагодженім і здійснення маршу (пересування) у район оперативного призначення у підрозділи у ППД не видається; а вивозиться у район зосередження з подальшим його розподіленням по довольчим підрозділам.