Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс_лекц_Економіка праці та СТВ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
994.3 Кб
Скачать

132

Тема 1. Об’єкт, предмет і завдання дисципліни

ПЛАН.

Предмет та об’єкт економіки праці.

Цілі та задачі економіки праці.

Зв’язки економіки праці з іншими економічними науками.

1. Предмет та об’єкт економіки праці.

В умовах ринкових відносин дуже важливе вивчення праці та взаємин людей в процесі роботи в розвитку та динаміці, закономірностей організації, функціонування і результатів діяльності ринків праці, поведінки роботодавців та працівників у результаті впливу стимулів у вигляді заробітної плати, цін, прибутку, впливу не грошових факторів і державної політики на соціально-трудові відносини.

В економіці праці об’єктом дослідження та вивчення є праця.

Праця – це доцільна діяльність людей із створення благ та послуг, яка повинна бути ефективною, раціональною, економічно організованою, тобто праця – це умова життєдіяльності не тільки окремої людини, але і суспільства в цілому, це фактор функціонування підприємства. Праця є свідомою, цілеспрямованою діяльністю людини. Праця одночасно є взаємодією між людиною та природою, а також відношенням між людьми в процесі виробництва. Праця являється виявом людської особистості для одержання корисного результату та задоволення потреб.

Предметом економіки праці є сукупність теоретичних та практичних проблем формування людського потенціалу, забезпечення ефективності його використання у сфері праці з метою забезпечення високого рівня життя населення та високої ефективності діяльності.

У процесі праці відбуваються удосконалення трудових навичок і досвіду, підвищення рівня емпіричних і наукових знань, поліпшення засобів праці, розвиток соціально-трудових відносин, а також постійно збільшуються продуктивні сили праці, тобто здатність людини як робочої сили створювати зростаючі маси більш різнобічних матеріальних та духовних благ.

Соціально-трудові відносини – це комплекс взаємовідносин між людьми, пов’язаних із залученням працівників до праці, їх використанням та оплатою праці, відтворенням робочої сили, спрямованих на забезпечення високої якості життя працівників та високої ефективності економічної діяльності.

2. Цілі та задачі економіки праці.

Метою даної дисципліни є вивчення процесів, які відбуваються в соціально-трудовій сфері:

  • зміни в зайнятості населення;

  • становлення та функціонування ринку праці;

  • сучасні підходи про управління трудовими ресурсами;

  • зміст та елементи організації праці;

  • оцінка ефективності праці;

  • оплата праці тощо.

В сучасних умовах господарювання питання про трансформацію економіки праці повинно вирішуватись з урахуванням досягнень світової науки в соціально-трудовій сфері. В західних країнах економіку праці розглядають як науку, яка досліджує дію механізмів ринку праці, тобто зміни в поведінці роботодавців і працівників під впливом стимулів у вигляді заробітної плати, цін, прибутку тощо. Економіка праці досліджує фактори, що визначають попит та пропозицію робочої сили, ціну робочої сили, інвестиції в людський капітал, співвідношення безробіття та інфляції, вплив профспілок на ринок праці тощо. Це визначає зміст економіки праці.

Задачами дисципліни являються:

  1. вивчення трудового потенціалу України, регулювання зайнятості та формування нових соціально-трудових відносин;

  2. вивчення взаємозв’язку між зайнятістю, безробіттям, доходами і часом роботи, розробки програм зайнятості, соціальної підтримки, професійної підготовки тощо;

  3. аналіз української моделі ринку праці, факторів формування попиту та пропозиції на ринку праці, характеристик сукупного та поточного, прихованого та відкритого сегментів ринку праці, гнучкого ринку праці, безробіття;

  4. вивчення основних принципів формування та концепції зайнятості;

  5. аналіз основних факторів організації праці на підприємствах, характеристика форм поділу і кооперації праці, аналіз умов праці, її охорони і безпеки, методологічних положень нормування праці тощо.