Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
09_R_8.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
380.93 Кб
Скачать

Показники двох проектів вкладення капіталу для підприємства

Показники

Проект А

Проект Б

1. Обсяг капітальних вкладень, тис. грн

2000

10 000

2. Річний прибуток, тис. грн

400

1500

3. Рентабельність капіталу (інвестицій), % (ряд. 2 : ряд. 1 · 100 %)

20

15

Як видно з табл. 8.4 за проектом А вища рентабельність капіталу, а за проектом Б — більший прибуток. Заключний вибір проекту залежатиме від мети підприємства: потрібна йому більша сума прибутку чи вища рентабельність.

Наведений розрахунок рекомендується доповнити аналізом варіантів прибутку при різній ціні капіталу, тобто з урахуванням дисконтування. Дисконтування — це приведення економічних показників різних років до порівнянного вигляду за часом. Відповідно, дисконтована вартість — це оцінка майбутніх доходів у поточних цінах.

Таким чином, метод дисконтування коштів побудований на приведенні суми майбутнього прибутку в поточні вимірники і зіставленні її із сумою інвестицій: у разі перевищення прибутку над інвестиціями можна говорити про доцільність (ефективність) вкладень капіталу (інвестицій) в об’єкт; у разі перевищення інвестицій — навпаки. Існує кілька варіантів цього методу. Але всі вони побудовані на тому припущенні, що гроші, які отримуватимуться в майбутньому, матимуть меншу вартість, ніж сьогодні. Це пов’язано з тим, що сума інвестицій, яка є тепер, зменшуватиметься під впливом різних факторів (передусім — інфляції) і відсотка на позичковий капітал.

Використовується така формула складного відсотка для визначення дисконтованої вартості:

де — дисконтована вартість майбутнього прибутку в поточному вимірюванні; — майбутній прибуток; — дисконтний коефіцієнт, який містить індекс зміни цін, відсоткову ставку на позичковий капітал та ін.; — кількість років.

Приклад. Визначити доцільність інвестування проекту. Сума необхідних інвестицій становить 250 тис. грн. Через 3 роки експлуатації об’єкта можна буде отримати сумарний прибуток в розмірі 320 тис. грн. Дисконтний коефіцієнт в середньому за рік становить 22 %.

Розв’язання: Майбутні доходи проекту в поточних цінах можуть бути:

(тис. грн).

Висновок: Вклавши в проект інвестицій на суму 250 тис. грн можна буде від них отримати через 3 роки прибуток на суму 177,2 тис. грн, що не дає підстави оцінити даний проект як ефективний.

Більшість інвестиційних проектів включають в себе різний потік доходів за періодами. Тому бажано, щоб розрахунки дисконтованої вартості не були досить прямолінійними. Так, коли відомо, що відсоткова ставка протягом трьох років становить щорічно 10 % (але і вона може бути різною), то дисконтний коефіцієнт для кожного року буде такий:

1-й рік

2-й рік

3-й рік і т. д.

Приклад. Розрахувати дисконтовану суму прибутку в розмірі 12 тис. грн, яка отримується від вкладання інвестицій у проект протягом трьох років. Очікувану щорічну дисконтовану суму прибутку наведено в табл. 8.5.

Таблиця 8.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]