Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БАЛІСТИЧНА ПІДГОТОВКА СТРІЛЬБИ, МЕТОДИ І ЗАСОБИ....doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.39 Mб
Скачать

2.5 Вплив форми і стану поверхні снаряда

Форма снаряда і стан його поверхні впливають на балістичні характеристики снаряда.

Зміна форми призводить до зміни сили опору повітря і, в результаті, до зміни дальності польоту снаряда. Знаючи це, повні таблиці стрільби складають, як правило, окремо для кожного зразка снарядів, якими комплектуються постріли даної системи.

При стрільбі снарядами даного зразка (індексу) до факторів, що належать до форми і стану поверхні снарядів, які істотно впливають на політ снаряда, відносять:

  • пофарбованість (нефарбованість) снарядів;

  • стрільба з підривником з ковпачком (без ковпачка).

Таблиці стрільби більшості зразків гармат складені для пофарбованих снарядів і для стрільби з підривником без ковпачка. Поверхня нефарбованих снарядів має значну шорсткість, у результаті чого опір повітря при польоті нефарбованих снарядів буде більшим, ніж у пофарбованих снарядів, а дальність польоту меншою.

Проте варто мати на увазі, що дальність польоту реактивних нефарбованих снарядів більша, ніж пофарбованих. Це пояснюється тим, що при горінні порохового заряду ракетна частина реактивного снаряда сильно розігрівається, у результаті відбувається вигорання, спучування або ж відставання фарби, тому опір повітря при польоті пофарбованого реактивного снаряда стає більшим і дальність польоту зменшується.

Ковпачок, нагвинчений на підривник, як правило, погіршує балістичну форму снаряда, тому при стрільбі з підривником із ковпачком опір повітря збільшується, а дальність зменшується.

Розділ 3 зміст балістичної підготовки стрільби, методи і засоби її проведення

3.1 Завдання балістичної підготовки

Завданням балістичної підготовки є визначення балістичних умов стрільби, що враховуються при визначенні установок для стрільби.

До групи балістичних умов належать: початкова швидкість снаряда, температура заряду, вага снаряда, форма та стан снаряда.

Відхилення балістичних умов від їх табличних значень змінює тільки дальність стрільби.

Відхилення початкової швидкості викликане, в основному:

    • зносом каналу ствола гармати гр ;

    • різними хімічними властивостями пороху – партії зарядів зар ;

    • матеріалом та конструкцією гільзи г ;

    • застосуванням полум’ягасника пг ;

    • розігріву ствола під час інтенсивної стрільби.

Основним завданням балістичної підготовки стрільби є визначення сумарного відхилення початкової швидкості снарядів. При існуючих вимогах до точності повної підготовки стрільби ця величина для основних гармат батарей повинна визначатися серединною помилкою (ЕΔV0сум ≤ 0,4%V0 ).

Артилерійська балістична станція за штатом знаходиться в дивізіоні. Вона призначена для визначення сумарного відхилення початкової швидкості при стрільбі з контрольної гармати дивізіону.

Для основних гармат батарей ΔV0сум повинно визначатися за даними контрольної гармати з урахуванням їх різнобою.

Точність методу визначення сумарного відхилення початкової швидкості снарядів зістрілом партій зарядів така, що він застосовується лише для визначення ΔV0сум основних гармат батареї.

Різнобій основних гармат батарей щодо контрольної і гармат батарей щодо основної, як правило, повинні визначатися за допомогою артилерійської балістичної станції. При відсутності балістичної станції різнобій може бути визначений за даними створення (пристрілювання) репера. При незначному зносі каналів стволів (ΔV0гр ≤ 1%V0 ) різнобій визначається:

    • у нарізних гармат - за результатами обмірювання зарядних камор приладом для вимірювання довжини зарядної камори (ПЗК);

    • у гладкоствольних гармат - за результатами виміру збільшення діаметра каналу ствола приладом контрольних вимірів (ПКВ).

Точність визначення різнобою в цих випадках буде приблизно однаковою (ЕδV0 = 0,3 %V0). Різнобій визначається наново, якщо знос каналу ствола однієї із гармат змінився на 1% V0.

Сумарне відхилення початкової швидкості визначається стрільбою на тих номерах зарядів, для яких передбачається будувати графіки розрахованих поправок. Для невідстріляних номерів партій зарядів ΔV0сум визначається розрахунком за допомогою коефіцієнтів переходу, які надані у ПСіУВ артилерії. Якщо при перерахунку використовувалися результати вимірів балістичної станції, то точність визначення ΔV0сум на деяких номерах зарядів буде характеризуватися серединною помилкою 0,4 % Vo.

Якщо неможливо визначити ΔV0сум завчасно, то це необхідно робити в процесі виконання вогневого завдання.