Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БАЛІСТИЧНА ПІДГОТОВКА СТРІЛЬБИ, МЕТОДИ І ЗАСОБИ....doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.39 Mб
Скачать

2.3 Вплив відхилення температури заряду

Одним із чинників, що впливають на швидкість горіння порохового заряду, а отже і на швидкість наростання тиску порохових газів у зарядній каморі, є температура порохового заряду в момент пострілу. Чим вища температура пороху, тим менша його хімічна стійкість, тим швидше відбувається його розкладання (горіння) і тим швидше буде наростати тиск формування Р0 в зарядній каморі, а отже, тим більша, за інших однакових умов, початкова швидкість снаряда, тож дальність польоту снаряда зростає (залежність 2.1). При зменшенні температури заряду явище зворотне.

Визначення відхилення початкової швидкості при зміні температури зарядів виконується за залежністю

ΔV0тз=100 lТз ΔТЗ (%V0), (2.3)

де lТз - поправочний коефіцієнт внутрішньої балістики, залежить від максимального тиску порохових газів, щільності заряджання і відносного шляху снаряда в каналі ствола гармати; для даного типу гармати і номера заряду їх можна визначити за таблицями внутрішньої балістики;

ΔТЗ = TЗ - 15° - відхилення температури заряду від табличної.

Якщо зміна початкової швидкості знаходиться в прямій залежності від зміни температури заряду, то можна стверджувати, що і зміна дальності знаходиться в такій самій залежності від температури заряду, у тому випадку, коли: TЗ > 15ºC (відхилення температури заряду ΔТЗ позитивне), дальність збільшується, коли TЗ < 15ºC (ΔТЗ негативне) дальність зменшується.

Вимірюється температура заряду на вогневій позиції. Відхилення температури заряду від табличної враховується при підготовці установок для стрільби.

2.4 Вплив відхилення маси снаряда

Маса снаряда q може змінюватися в межах виробничих допусків. З формули для роботи порохових газів, що витрачається на надання снаряду кінетичної енергії,

A = (2.4)

випливає, що при А = соnst збільшення маси снаряда призводить до зменшення його швидкості.

Якщо відхилення маси снаряда виразити кількістю знаків відхилення маси, то отримаємо у відсотках

ΔV0q= - lq Δq, (2.5)

де lq - поправочний коефіцієнт внутрішньої балістики, залежить від максимального тиску порохових газів, щільності заряджання і відносного шляху снаряда в каналі ствола гармати; для даного типу гармати і номера заряду їх можна визначити за таблицями внутрішньої балістики;

Δq - відхилення маси снаряда від табличного, визначається знаками, які наносять на корпус снаряда.

З формул (2.4, 2.5) видно, що при збільшенні маси снаряда початкова швидкість зменшується. З іншого боку, при стрільбі в повітрі дальність польоту за інших однакових умов залежить і від розміру балістичного коефіцієнта:

C = 103, (2.6)

де i – коефіцієнт форми снаряда, зазначений у ТС;

d – калібр гармати;

q – вага снаряда.

Тоді прискорення сили опору повітря визначиться за формулою

I=CH(y)F(v) (2.7)

Значення функцій H(y), F(v) визначають за спеціальними таблицями.

З формул (2.6, 2.7) видно, що якщо маса снаряда більша табличної (q>qт), то балістичний коефіцієнт буде менше розрахункового значення і прискорення сили опору повітря (гальмуюче прискорення) менше розрахункового, таким чином, снаряд повільніше буде втрачати свою швидкість і полетить далі.

При зменшенні маси снаряда внаслідок дії цього чинника дальність польоту виявиться меншою за табличну.

Таким чином, при зміні маси снаряда дальність польоту змінюється внаслідок зміни початкової швидкості снаряда (2.5) і змінюється прискорення сили опору повітря (2.7), ці умови змінюють дальність у протилежних напрямках. Остаточний результат залежить від співвідношення дії цих двох чинників.

При стрільбі на малі дальності переважаючий вплив має зміна початкової швидкості снаряда, а тому зі збільшенням маси снаряда дальність польоту зменшується, а при зменшенні маси снаряда дальність польоту збільшується.

При стрільбі на великі дальності, коли снаряд тривалий час піддається дії сили опору повітря, вирішальне значення має зміна балістичного коефіцієнта (зміна прискорення сили опору повітря), тому зі збільшенням маси снаряда дальність його польоту збільшується, а зі зменшенням маси снаряда дальність польоту зменшується (снаряд, маса якого більша за табличну, краще зберігає швидкість у порівнянні зі снарядом табличної маси).

На деякій дальності вплив обох чинників може взаємно зрівноважитися, і відхилення дальності в цьому випадку дорівнюватиме нулю.

На прикладі 152-мм СГ 2СЗ, заряд повний, покажемо розміри і знаки поправок у дальності на зміну маси снаряда на один знак, для дальностей від 6000м до 8000м (виписка з ТС 152-мм СГ 2СЗ - ТС № 0153). Снаряд ОФ-540, 0Ф-540Ж. Початкова швидкість 651 м/с. Результати зведені в таблицю 2.2.

Таблиця 2.2 – Розміри і знаки поправок у дальності на зміну маси снаряда

№ пар.

Дальність, м

Поправки дальності на зміну маси снаряда на один знак (ΔXq ), м

6000

+ 2

200

+ 2

400

+2

600

+ 1

800

+1

7000

0

200

0

400

0

600

-1

300

-1

8000

-2

Індивідуальні поправки в рівень (приціл) на відхилення маси снаряда від табличної враховують командири гармат при визначенні установок для стрільби за допомогою таблиць, які знаходяться у ТС, або за формулою

ΔРів = , (2.8)

де ΔXq - таблична поправка дальності на зміну маси снарядів на один ваговий знак;

ΔXтис - зміна дальності при зміні прицілу на 1 тис.;

nΔq – кількість вагових знаків снаряда.