Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БАЛІСТИЧНА ПІДГОТОВКА СТРІЛЬБИ, МЕТОДИ І ЗАСОБИ....doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.39 Mб
Скачать

3.6.6 Особливості визначення δVосум для мін

Сумарне відхилення початкової швидкості мін визначають тими самими способами, що й сумарне відхилення початкової швидкості снарядів. Сумарне відхилення початкової швидкості міни визначається властивостями партії зарядів, виробничими допусками на діаметр каналу ствола міномета, а також механічними властивостями ґрунту.

Знос стволів мінометів у процесі експлуатації практично не впливає на різнобій.

Дослідження показують, що відхилення початкової швидкості міни внаслідок неідентичності мінометних стволів характеризується серединними помилками порядку 0,1% V0 для 160-240-мм мінометів та 0,2% V0 для 120-мм міномета.

Механічні характеристики ґрунту під опорною плитою міномета чинять істотний вплив на початкову швидкість міни, причому з підвищенням твердості ґрунту початкова швидкість міни може збільшуватися на 1-2% V0.

Таким чином, сумарне відхилення початкової швидкості міни в основному залежить від властивостей партії зарядів і механічних характеристик ґрунту під опорною плитою міномета.

Необхідно відзначити, що початкова швидкість мін може змінюватися в процесі перших (осадочних) пострілів з нової вогневої позиції (достатня стабілізація початкової швидкості відбувається через 2-3 постріли).

З метою зменшення впливу твердості ґрунту і підвищення точності визначення швидкості міни відстріл партій зарядів необхідно робити з двох мінометів, а величину сумарного відхилення початкової швидкості міни розраховувати за середньою величиною швидкості, отриманою при відстрілі. Точність визначення ΔV0сум для мін приблизно така сама, як і для снарядів.

Перед початком стрільби із мінометів з метою визначення ΔV0сум, незалежно від часу стрільби, при перших стрільбах із даної вогневої позиції роблять два осадочні постріли.

У тих випадках, коли немає можливості визначити ΔV0сум для основних мінометів батарей одним із викладених вище способом, за сумарне відхилення початкової швидкості мін беруть відхилення початкової швидкості мін унаслідок зносу каналу ствола міномета, визначене одним із способів, зазначених у матеріалі, що викладений вище.

Для мінометів у цьому випадку беруть ΔV0сум= 0.

Неврахування відхилення початкової швидкості мін через властивості партії зарядів істотно знижує точність визначення величини ΔV0сум. Серединна помилка визначення ΔV0сум у цьому випадку досягає величини 0,7-0,9% V0. Тому такий спосіб може застосовуватися тільки при скороченій підготовці.

Час, необхідний на визначення величин сумарних відхилень початкової швидкості снарядів і різнобою основних мінометів батарей, залежить від кількості АБС, числа партій, що відстрілюються, і номерів зарядів, кількості контрольних мінометів і способу визначення ΔV0сум і ΔV0 .

Час, потрібний на визначення величин ΔV0сум і ΔV0, наведений у таблиці 3.16.

Таблиця 3.16 – Час, потрібний на визначення величин ΔV0сум і ΔV0

пор.

Елементи балістичної підготовки та умови її проведення

Час на визначення величин ΔV0сум та ΔV0

АБС-1

Створення репера

1

2

3

4

1

Зістрілювання основних гармат батарей дивізіону і визначення різнобою. Артилерійська балістична станція АБС-1 знаходиться на вогневій позиції(ВП).

Прилади для засічки розривів підготовлені до роботи.

Гармати приведені до бою:

а) основні гармати батарей дивізіону розміщені на одній ВП;

б) основні гармати батарей розміщені на різних ВП.

30 (15)

60 (30)

70 (20)

-