Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи

І. Вкажіть ознаки, з використанням яких законодавцем сконструйовані прості види злочинів, передбачених розділом IV Особливої частини КК, виділіть з диспозицій ст.ст.152-156 КК терміни, які містять вказівки та такі ознаки.

Усно, для кожного із студентів.

ІІ. Порахуйте, і запишіть, скільки видів злочинів, передбачено кожною статтею розділу IV Особливої частини КК України:

Ст. 155 КК - простих; кваліфікованих; особливо кваліфікованих. Це завдання виконують студенти, прізвища яких починаються на літери А, Б, В, Г, Д, Е,Є.

Ст. 154 КК - простих; кваліфікованих; особливо кваліфікованих. Це завдання виконують студенти, прізвища яких починаються на літери Ж, З, І, Ї, К, Л.

Ст. 153 КК - простих; кваліфікованих; особливо кваліфікованих. Це завдання виконують студенти, прізвища яких починаються на літери М, Н, О, П, Р, С, Т.

Ст. 152 КК - простих; кваліфікованих; особливо кваліфікованих. Це завдання виконують студенти, прізвища яких починаються на літери У, Ф, Х, Ц, Ч, Ш, Щ, Ю, Я.

ІІІ. Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Норми про склади злочинів, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими прово-диться їх роз-межування)

Зміст ознак, характерних для кожного із складів злочинів

Ст.152 КК України “Зґвалтування” - ст. 154 КК України “Примушування до вступу в статевий зв’язок”

Ст.152 КК України “Зґвалтування” - ст.155 КК України “Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості”

IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).

При цьому спочатку вкажіть формулу кваліфікації скоєного, далі - стисло викладіть фактичні обставини, які свідчать, що має місце відповідний злочин.

V. Вирішіть задачі:

1. Остап познайомився з Горпиною у трамваї. На його пропозицію вони разом поїхали за місто, де вживали алкогольні напої. Скориставшись сильним сп'янінням Горпини, Остап вступив з нею в статевий зв’язок. Коли Горпина прийшла до тями і зрозуміла, що сталося, вона сказала Остапу, що хвора на СНІД за що останній сильно побив її, а це спричинило гормональну дисфункцію.

2. Перебуваючи у ворожих стосунках зі своєю невісткою, Явдоха підмовила Гліба зґвалтувати її, щоб таким чином звинуватити в подружній зраді та спровокувати розлучення з сином. Явдоха сама дала невістці снодійне, розчинивши його у молоці, щоб невістка нічого не запідозрила. Коли Гліб, скориставшись станом потерпілої, здійснював з нею статевий акт, покликала свого сина.

Варіант: Невістка, страждаючи від безсоння, сама попросила Явдоху дати їй снодійне, звісно ж не підозрюючи про злі наміри свекрухи.

3. Олег проживав з дружиною та її 13-річною дочкою від першого шлюбу. Встановлено, що він неодноразово давав для падчериці літературу порнографічного змісту, демонстрував еротичні відеофільми, пропонував вступити в статевий зв’язок.

4. Олекса, хворіючи на СНІД і знаючи про наявність у нього цього захворювання, вступив у статевий зв'язок з 14-ти річною Тамарою. Встановлено, що Тамара не досягла статевої зрілості, у зв’язок з Олексою вступила добровільно, носієм ВІЛ не стала.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]