Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Рекомендована література.

Нормативно-правові акти та практика їх застосування:

Про податок з доходів фізичних осіб: Закон України від 22 травня 2003 р.

Лист Верховного Суду України № 5-13н387 від 30 грудня 2003 р. Головам апеляційних судів України.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р.

Про визначення розміру збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), недостачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей: Закон України від 6 червня 1995 р.

Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей: затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 р. № 16.

Про практику застосування судами України законодавства в справах про розкрадання продовольчих товарів, їх втрату і псування в системі державної торгівлі та споживчої кооперації: постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 червня 1983 р. № 3.

Про практику застосування судами України законодавства у справах про розкрадання державного та колективного майна на підприємствах і в організаціях агропромислового комплексу: постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1987 р. № 2.

Про судову практику в справах про знищення та пошкодження державного чи колективного майна шляхом підпалу або внаслідок порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки: постанова Пленуму Верховного Суду України від 2 липня 1976 р. № 4.

Про судову практику у справах про злочини проти власності: постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10.

Спеціальна література

Анисимов Г.Н. Злоупотребление доверием как признак состава преступления // Проблеми законності / Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого. - 2002. - Вип. 57. - С. 145 - 151.

Азаров Д.С. Окремі проблеми кваліфікації шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки // Адвокат. – 2004. - № 5. – с. 11-13.

Дьоменко С.В. Деякі проблеми відмежування вимагання від суміжних складів злочинів та кваліфікація за сукупністю // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2003. - №10. – С. 30-39.

Мельник О.В. Особливості застосування законодавства про відповідальність за вимагання // Вісник Національного університету внутрішніх справ. – Х. – 2002. – Вип. 19. – С. 24 – 28.

Кундеус В. Поняття викрадення у кримінальному праві // Право України.-2002.-№ 8.-С.106-109.

Ніколаєва Т. Крадіжка зі сховища // Юридичний вісник України.- 2002.- №7 (347) 16 - 22 лютого.-С.13.

Хилюк С.В. Розвиток вчення про злочини проти власності в доктрині кримінального права незалежної України // Проблеми пенітенціарної теорії та практики.-2005.-№ 10.- С. 258-267.

Злочини у сфері господарської діяльності

На перше заняття: виконайте завдання №І а); ІІ а); ІІІ а); ІV (задачі 1-4).

На друге заняття: виконайте завдання №І б); ІІ б); ІІІ б); ІV (задачі 5-8).

I. Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Склади злочинів, що розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими проводиться їх розмежування)

Зміст ознак, характер-них для кожного із складів злочинів

а) ст.225 КК України “Обман покупців та замовників” - ст.190 КК України “Шахрайство”

б) ст.222 КК України “Шахрайство з фінансовими ресурсами” - ст.190 КК України “Шахрайство”

ІІ. Сформулюйте і запишіть приклади вчинення злочинів (простих, кваліфікованих або особливо кваліфікованих видів), передбачених такими статтями Особливої частини КК, запишіть формулу кваліфікації описаного Вами посягання:

а) ст.222, 224 КК;

б) ст.210, 213 КК.

ІІІ. Випишіть номери статей розділу VІІ “Злочини у сфері господарської діяльності”, які передбачають:

а) злочини з матеріальним складом;

б) злочини, об’єктивна сторона яких охоплює вчинення інших самостійних злочинів і вкажіть, яких саме (передбачених якими статтями КК).

ІV. Вирішіть задачі:

1. Завідуюча магазином Тамара, одержавши для продажу в магазині 115 кг. курей за ціною 22 грн. за кілограм, і 229,5 кг курячих супових наборів за ціною 11 грн. за кілограм, передала продавцям магазину для реалізації 229,5 кг. супових наборів під виглядом і за ціною курей, оформивши відповідні документи. Ці супові набори були реалізовані протягом двох днів продавцями Тамарою і Оленою, які не задумувались над тим, що вони продають.

2.Учень художнього технікуму Олег намалював два банківських білети вартістю 110 грн. кожний. При спробі збути один з них його було затримано.

Варіант. Не сказавши про підробку, Олег дав одну купюру Ковалю в оплату боргу. Підробку було викрито, коли Коваль подав купюру до каси магазину.

3. Іноземець Фердінанд, повертаючись із туристичної подорожі Україною, намагався незаконно вивести за кордон дві старовинні ікони на суму 65 тис. грн., поклавши їх у валізу з подвійним дном.

4. ЗАТ “Бензин/гроші” оформивши необхідні документи, розпочало будівництво автозаправної станції поблизу перехрестя магістральних доріг, де вже була аналогічна автозаправна станція, належна ТзОВ “Петроль”. В період будівництва директор ТОВ “Петроль” Свирид неодноразово звертався до учасників ЗАТ: Карпа, Ганни та Марії з пропозицією відмовитися від відкриття автозаправної станції в цьому місці, оскільки це приведе до скорочення прибутків вже існуючої станції, пропонував їм за це “відступне”, говорив, що поряд вони успішно працювати не зможуть. Врешті-решт Карпо, Ганна та Марія вирішили продати недобудований об’єкт, що був власністю ЗАТ “Бензин/гроші”. Договір купівлі -продажу між підприємствами не укладався, Свирид передав Карпові, Ганні та Марії по 50 тисяч грн. готівкою, і будівництво автозаправної станції було припинене.

5. Будівельний трест одержав від одного з цементних заводів 657 т бракованого цементу. Розслідуванням встановлено, що за ініціативою головного інженера заводу Горбачевського було запроваджено практику відвантаження цементу споживачам без лабораторного аналізу. Горбачовський умовив директора заводу Суського та завідувча лабораторії Кіндрата не затримувати відвантаження цементу до одержання результатів лабораторних аналізів. На цемент складали фіктивні паспорти. Керівники заводу пояснили свої дії прагненням достроково виконати замовлення.

6. При прийомі працівників на роботу голова кооперативу Стратіон кожного попереджував, що розмір його заробітної плати становить комерційну таємницю підприємства, з цього приводу було прийняте відповідне рішення правління кооперативу. Один із щойно прийнятих працівників - Денис - під час зустрічі зі своїм приятелем Гнатом похвалився розміром своєї зарплати, розповів про розмір заробітної плати інших п’яти працівників, який він дізнався, розписуючись у відомості про отримання зарплати й ознайомившись з відповідною інформацією. Гнат, який відкрив підприємство, що займалося, як і згаданий кооператив утилізацією побутового сміття, завдяки цьому зміг “переманити” до себе трьох найбільш кваліфікованих працівників кооперативу. Внаслідок цього кооператив був змушений найняти інших працівників, встановивши їм заробітну плату у розмірі не 1500 грн. на місяць (як це було раніше), а 1800 грн.

7. Анастасія на належному їй автомобілі потрапила у аварію, машина була пошкоджена настільки, що не підлягала відновленню. Тому Анастасія вирішила купити собі інший автомобіль такої ж моделі за кордоном. З цією метою вона придбала туристичну путівку й виїжджаючи в зарубіжну державу не вказала в митній декларації про наявні у неї 7.000 доларів США, і перевезла їх в кишені куртки. При купівлі автомобіля з робочим об’ємом дизельного двигуна 2200 см3 в іноземній державі вона попросила його продавця - Яцека не оформляючи договір купівлі-продажу в’їхати до України на фактично проданому автомобілі, вже тут передати його Анастасії, а потім в себе на Батьківщині заявити, що автомобіль у нього викрадено. Все це було зроблено.

Згодом Анастасія користувалася новим автомобілем при потребі пред’являючи документи того, що був пошкоджений а аварії. При перевірках жодного разу невідповідність номерів кузова так і не була виявлена.

8. Миколу та Володимира засуджено за те, що вони протягом серпня - жовтня 1998 р. на порушення Закону України від 18 червня 1991 р. “Про цінні папери і фондову біржу”, уклали від свого імені угоди купівлі-продажу облігацій, випущених ТзОВ “Різноекспорт”, скуповували їх по 5500 грн., а продавали громадянам за ціною 11000 грн. і при цьому заподіяли істотну шкоду інтересам фізичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]