Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини)

I. Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Склади злочини, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочи-ну, за якими проводиться їх розмежування)

Зміст ознак, характерних для кожного із складів злочи-нів

а) ст.402 КК України “Непокора” - ст.403 КК України “Невиконання наказу”.

б) ст.407 КК України “Самовільне залишення військової частини або місця служби” - ст. 408 КК України “Дезертирство”.

ІІ. Складіть і запишіть вичерпний, на вашу думку, перелік норм, передбачених статтями інших розділів КК України, що можуть перебувати у конкуренції із нормами, передбаченими у розділі ХІХ Особливої частини КК України.

ІІІ. Вирішіть задачі:

1. Сержант запасу Микола, віком 50 років, був призваний на навчальні збори тривалістю 1 місяць, які проходив у військовій частині. Через тиждень після початку зборів він втік з військової частини і поїхав до родичів, у яких перебував до кінця зборів, згодом повернувся додому.

Варіант: Микола мав 35 років.

2. Рядовий другого року служби Петро після навчальних стрільб не захотів сам чистити закріплений за ним автомат, а звелів це зробити молодшому сержанту Ігорю, який нещодавно прибув з навчального підрозділу. Той відповів, що зброю кожен повинен чистити сам. Після цього Петро побив Ігоря і потерпілий лікувався протягом 22 днів. Автомат же залишився нечищеним, оскільки командир взводу лейтенант Леонід не перевірив стан зброї, і став повністю непридатним до стрільби.

3. Прапорщик Дмитро у святковий день наказав двом підлеглим йому солдатам та водію автомобіля поїхати до покинутого кар’єра та привезти пісок, потрібний йому для будівництва власного гаража. Під час роботи він перебував у кар’єрі, однак за виконанням роботи не спостерігав. Внаслідок обвалу піску засипало двох солдатів, які загинули.

4. Під час показових польотів пілот винищувача Іван допустив відхилення від польотного завдання - змістився з запланованого курсу, почав виконувати маневр на недопустимо низькій висоті. Керівник польотів Степан, який помітив відхилення, відповідну вказівку пілоту дав зі значним запізненням. Не втрутився в хід подій і командуючий військово-повітряними силами держави, який перебував на місці проведення показових польотів. Верховний головнокомандуючий Збройних Сил України в цей час перебував на відпочинку у Криму. Внаслідок допущених порушень літак впав на глядачів, це викликало численні жертви.

Рекомендована література

Нормативно-правові акти та практика їх застосування:

Про військовий обов’язок і військову службу: Закон України в редакції від 4 квітня 2006 р.

Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України: Закон України від 24 березня 1999 р.

Про статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України: Закон України від 24 березня 1999 р.

Про статут внутрішньої служби Збройних сил України: Закон України від 24 березня 1999 р.

Практика застосування судами законодавства про військові службові злочини. // Вісник Верховного Суду України. - 2002.- № 2. - С. 21-24.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]