Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

I. Проведіть розмежування таких складів злочинів:

Склади злочинів, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими прово-диться їх розмежування)

Зміст ознак, характер-них для кожного із складів злочинів

Ст. 328 КК України “Розголошення державної таємниці” – ст. 329 КК України ,,Втрата документів, що містять державну таємницю’’

П. Вирішіть задачі:

1. Пілоти сільськогосподарської авіації Антон та Роман вирішили перевірити пильність підрозділу протиповітряної оборони на одній з ділянок українсько-польського кордону. Під час проведення авіахімічних робіт вони відхилилися від встановленого маршруту на 12-15 км, перетнули державний кордон України і впродовж 2 хв. знаходилися у повітряному просторі Республіки Польща після чого повернулися на свій аеродром.

2. Призовник Олександр отримав повістку про прибуття на призовний пункт для наступного проходження строкової військової служби. Не бажаючи іти в армію, Олександр почав симулювати наявність психічного захворювання, в зв’язку з чим був скерований для стаціонарного обстеження й повторного проходження військово-призовної медичної комісії. Встановлено, що поради про те, як симулювати хворобу давав йому рідний дядько - Андрон.

3. Порушуючи інструкцію щодо забезпечення державної таємниці, конструктор заводу Савелій брав документи, що містили державну таємницю, для роботи з ними вдома. Одного разу, перебуваючи в стані сп’яніння, він загубив папку з такими документами. Катерина підібрала папку і показала своєму синові. Ознайомившись зі змістом документів, останній відніс знахідку до рай управління внутрішніх справ.

4. Аспірант Степан, вихваляючись перед своїм колишнім шкільним товаришем Миколою успіхами в науці, пояснив йому принцип роботи і накреслив схему будови приладу, що було державною таємницею. Відомості невдовзі використала одна з іноземних фірм на шкоду інтересам України. Виявилося, що Микола був її агентом. Степан цього не знав.

Рекомендована література

Нормативно-правові акти та практика їх застосування:

Кодекс про адміністративні правопорушення України від 7 грудня 1984 р.

Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16 квітня 1991 р.

Про державний кордон України: Закон України від 4 листопада 1991 р.

Про інформацію: Закон України від 2 жовтня 1992 р.

Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України: Закон від 21 січня 1994 р.

Про альтернативну (невійськову) службу: Закон України в редакції від 18 лютого 1999 р.

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію: Закон України в редакції від 13 травня 1999 р.

Про військовий обов’язок і військову службу: Закон України в редакції від 4 квітня 2006 р.

Про державну таємницю: Закон України в редакції від 21 вересня 1999 р.

Положення про військовий облік військовозобов’язаних і призовників: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 1994 р. №377.

Правила перетинання державного кордону громадянами України: Затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57.

Про порядок повітряного сполучення через державний кордон України: Постанова Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1995 р. № 1017.

Правила в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію: Затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 1995 р. №1074.

Порядок здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 листопада 2003 р. № 1807.

Звід відомостей, що становлять державну таємницю (ЗВДТ): Затверджений наказом Служби Безпеки України від 18 серпня 2005 р. № 440.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]