Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ 2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Рекомендована література.

Андрушко П.П. Кваліфікація злочинів // Вісник прокуратури. -2003. -№12.

Кузнецов В.В. Теорія кваліфікації злочинів: Підручник / В.В. Кузнецов, А.В. Савченко; За заг. ред. професорів Є.М. Моісеєва та О.М. Джужи, наук. ред. к.ю.н., доц. І.А. Вартилецька. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2006. – 300 с.

Марін О.К. Кваліфікація злочинів при конкуренції кримінально-правових норм. - К.: Атіка, 2003. - 224 с.

Марітчак Т.М. Помилки у кваліфікації злочинів. К.: Атіка, 2003. -288 с.

Навроцький В.О. Основи кримінально-правової кваліфікації: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 704 с.

Злочини проти життя та здоров’я особи

На перше заняття: виконайте завдання №І; III (задачі 1-4).

На друге заняття: виконайте завдання № ІІ; III (задачі 5-8).

I. Наведіть приклади (складіть і запишіть фабули) вчинення умисного вбивства, передбаченого пп. 1-7 ч.2 ст.115 кк.

II. Наведіть приклади (складіть і запишіть фабули) вчинення умисного вбивства, передбаченого пп. 8-13 ч.2 ст.115 кк.

III. Вирішіть задачі:

1. Шістнадцятирічний Андрій знайшов в лісі, де під час війни йшли бої, пістолет з патронами. В одну із неділь липня він запросив постріляти із пістолетв свого ровесника Богдана, який з радістю погодився. Рано вранці вони поїхали за місто і в лісі стали стріляти по черзі по пням, змагаючись у влучності. Вдень робітники акціонерного товариства ,,Електросила’’, які приїхали на відпочинок у кемпінг, розташований недалеко в кущах труп Оксани. Як з’ясувалося, вона того ж ранку пішла в ліс збирати ягоди і попала під обстріл: куля попала їй в голову, коли вона, збираючи ягоди, нагнулась. Проте слідчим органам не вдалося встановити, хто саме з хлопців стріляв в цей момент з пістолета.

2. Микола, поступив на перший курс університу, і за результатами зимової екзаменаційної сесії одержав незадовільні оцінки з деяких дисциплін. Він хотів залишити університет, але батьки наполягали на продовження навчання. Щоб уникнути виключення, Микола вирішив попасти у лікарню і одержати академічну відпустку. Для реалізації задуманого він виготовив саморобний пістолет і попросив свого друга Тараса вистрілити з цього пістолета йому в руку. Тарас спочатку відмовився, але після того як Микола написав записку, в якій вказав, що Тарас буде стріляти в нього на його прохання і заздалегідь відповідальності не підлягає, з відстані чотирьох метрів намагався вистрілити в руку Миколі, але попав в груди.Від одержаного пошкодження Микола помер через кілька хвилин.

3. Артем, проїжджаючи на закріпленій за ним вантажній автомашині, побачив подружжя Іваненків, які йшли йому назустріч, з якими він був у неприязних стосунках. Артем направив автомобіль на Іваненків, намагаючись їх задавити. Іваненко встиг відскочити в кювет, а його дружина попала під авто і одержала черпно-мозкову травму, яка спричинила психічний розлад. Вважаючи, що вона мертва, Артем розвернув автомобіль і став переслідувати на ньому Іваненка, але той сховався у під’їзді дому.

4. Богдан був у неприязних стосунках із братом своєї дружини Остапом, оскільки вважав, що той втручається в його сімейне життя. Знаючи про те, що Остап ввечері повинен був прийти до сестри, Богдан став чекати його з сокирою в руках. Коли замість Остапа у дім увійшов сусід Петро, він, не розібравшись в темноті і думаючи, що це Остап, наніс Петру удар лезом по голові, заподіявши тяжку шкоду здоров’ю.

5. Неповнолітні Галина, Ірина, Тарас І Микола пізно увечері повертались до себе додому із танців з сусіднього села. По дорозі вони зупинили вантажну машину і сіли в закритий її кузов. В кабіні машини знаходилися раніше судимі за умисне вбивство Богдан і Кирило. Останні почали казати, що зараз вони всю компанію завезуть в ліс, де хлопців зв’яжуть, а з дівчатами «позабавляться». На неодноразові вимоги машину вони не зупинили. На великій швидкості проїхали село, в якому мала вийти компанія підлітків. З траси звернули на ґрунтову дорогу, яка вела до лісу. Тоді Тарас і Микола відкрили двері кузова і разом з дівчатами почали вискакувати із машини, яка мчала на великій швидкості. В результаті Галина потрапила під задні колеса вантажного автомобіля і померла одразу ж. Тарас падаючи вдарився головою об землю і одержав відкритий перелом основи черепа, забій головного мозку третього ступеня із здавленням головного мозку. Пролежавши тиждень у комі, він помер у лікарні. У Ірини від падіння зламалися друге і третє праві ребра, одне з яких проникло у плевральну порожнину. В результаті вона лікувалася 34 дні.

Микола при падінні одержав відкритий перелом правої руки у передпліччі, який пізніше лікував 23 дні.

6. Олексій працюючи тренером з плавання у спортивній школі, на порушення правил техніки безпеки, не відгородив глибоку частину басейну від мілкої. Крім того, під час занять групи початківців він не дивився за дітьми, а читав газету. Внаслідок цього малолітній Олександр, допущений до занять у групі початківців без медичного огляду, потонув у глибокій частині басейну.

7. Михайло, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, став чіплятися до Шури, яка знаходилася на фермі і доїла корів. Хапав за груди, тягнув за волосся, а потім повалив на землю. Коли його відтягли від неї, вона була дуже збуджена діями Михайла, її трясло. Тут же вона схопила сапу і вдарила нею Михайла по голові, полишила доїти корів і пішла додому. Михайлові було заподіяно перелом склепіння черепа з проникненням у черепну порожнину з пошкодженням головного мозку, від яких він невдовзі помер.

8. Кочегар Василь через неприязні стосунки зіштовхнув троюрідного брата Юрія в дренажний колодязь 18 м завглибшки, де той утопився. Коли дружина загиблого через три дні прийшла до котельної спитати про свого чоловіка, Василь вбив її молотком і труп кинув у той самий колодязь. Потерпіла була на 8-му місяці вагітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]