Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-11 П-охд+.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
209.92 Кб
Скачать

1. Органи юстиції та нотаріат в Україні. Органи юстиції.

Незважаючи на те, що діяльність органів юстиції України межує з виконанням правоохоронних дій (охорона прав; відновлення порушеного права або виконання покарань, захист конституційного порядку і національної безпеки; підтримання правопорядку; забезпечення стану законності), органи юстиції, безумовно посідають впливове становище в системі забезпечення прав і свобод людини і громадянина і традиційно належать до право-застосовних органів держави.

Систему органів юстиції становлять:

1) Міністерство юстиції України;

2) територіальні органи юстиції:

— Головне управління юстиції Міністерства юстиції в

Автономній Республіці Крим;

— обласні, Київське та Севастопольське міські управління юстиції;

— районні, районні у містах управління юстиції; - міські (міст обласного підпорядкування) управління юстиції;

3) держанні підприємства („Укрспецюст", „Інформаційний центр"), установи та організації, що належать до сфори управління Міністерства юстиції (науково-дослідні інститути, центр правової реформи і законопроектних робт, координаційна рада з проблем судової скспертизи, тощо).

Основними завданнями міністерства юстиції є:

– організація здійснення державної правової політики;

– підготовка пропозиції щодо проведення в Україні правової реформи;

– сприяння розвитку правової науки;

– підготовка пропозицій щодо вдосконалення законодавства, розроблення проектів нормативних актів та міжнародних договорів з правових питань, здійснення правової експертизи проектів нормативних актів, систематизація законодавства України;

– організаційне та матеріально-технічне забез­печення судів загальної юрисдикції, організація вико­нання судових рішень, робота з кадрами, експертне забезпечення правосуддя;

– організація роботи нотаріату, діяльності щодо реєстрації актів громадянського стану;

– розвиток правової інформації, формування у громадян правового світогляду;

– здійснення міжнародно-правового співро­бітництва.

У склад Міністерства юстиції входять органи державної виконавчої служби, до яких належать:

– Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції;

– відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції;

– районні, міські (міст обласного значення), районні у містах відділи державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції.

Завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень судів та інших органів, передбачених законом.

Основними напрямками діяльності органів юстиції є:

1) діяльність із забезпечення правосуддя;

2) діяльність з юридичної допомоги;

3) діяльність з виконання рішень (вироків), постанов судових органів.

Правову основу діяльності органів юстиції становлять Конституція, Закони України „Про виконавчу службу" від 24 березня 1998 року, „Про нотаріат" від 2 вересня 1993 року, „Про органи реєстрації актів громадянського стану" від 24 Ірудня 1994 року, „Про виконавче впровадження" від 21 квітня 1999 року, Указ Президента України „Положення про Міністерство юстиції України" від 30 грудня 1997 року та інші нормативно-правові акти.

Міністерство юстиції України (далі Мін'юст України) є центральним органом виконавчої влади, його очолює Міністр, якого призначає на посаду і звільняє з посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра України.

Мін'юст України є головним (основним) органом у системі центральних органів виконавчої влади забезпечення реалізації державної правової політики.

Мін'юст напрацьовує і готує пропозиції щодо проведення в Україні правової реформи, сприяє розвитку правової науки, готує проекти законів та інших нормативно-правових актів, що стосуються прав і свобод людини, відносин між громадянином і державною владою, конституційного устрою тощо. Чинне місце в його роботі належить державній реєстрації актів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які набувають юридичної сили лише після їх реєстрації в Мін'юсті.

Мін'юст здійснює роботу із систематизації законодавства України, готує пропозиції про його кодифікацію, веде Єдиний класифікатор галузей законодавства України, а також наділений правом офіційного видання збірників законодавства та кодексів України, роз'яснення чинного законодавства державним органам, підприємствам, установам, організаціям.

При Мін'юсті діє Уповноважений у справах додержання Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

У складі Міністерства юстиції України створена Державна виконавча служба, яка здійснює своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання

рішень судів та інших органів (посадових осіб), виконання яких покладене на державних виконавців. Вимоги державного виконавця при виконанні ним посадових обов'язків обов'язкові для всіх органів, організацій, посадових осіб, громадян і юридичних осіб на території України.

Завдання, покладені на Міністерство юстиції, на регіональному рівні, мають реалізовувати територіальні (місцеві) органи юстиції.

До структури органів юстиції входять також органи нотаріату та реєстрації актів цивільного стану (РАЦС).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]