Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Видкриваемо Америку (1999).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

8.Маунт Вернон

Нам довелося близько години їхати автобусом від столиці на південний схід щоб потрапити у Маунт Вернон – родове помістя Вашинґтонів. Воно займає величезну полощу, на якій, крім будівель, знаходяться парки, сквери, ліс, поля, квітники, стайні і навіть річка Потомак, водами якої можна потрапити до федеральної столиці. Безліч туристів приїздять сюди автобусами та власним транспортом. Перед входом, як і всюди у подібних місцях, великий вибір проспектів та путівників. Того дня, 21 червня, американці відзначали День батька, ось чому охоронці на вході посміхалися і вітали всіх з цим святом.

Широка, висипана дрібними камінцями та піском дорога вела вглиб, звідки за стрілками на стовпах можна було потрапити у будь-яку частину помістя. Спочатку ми оглянули будинок сім’ї та обійстя з господарськими приміщеннями і житлом челяді. Помешкання Вашинґтонів являє собою двоповерховий дерев’яний будинок, характерної для землевласників кінця 18 століття архітектури. Щоб туди потрапити, треба було відстояти 20 хвилинну чергу, що в Америці є дуже рідкісним явищем. Екскурсоводи формували групи по 15-20 чоловік і проводили по всьому будинку. Їх можна було в будь–який момент зупинити і запитати про те, що вас цікавить. У будинку нічого зайвого, все гарно і скромно. Вразила велика кількість книг у бібліотеці. Навколо будинку – галявини та квітники. Туристи могли вільно сидіти або лежати на траві. Поліцейські, які постійно несуть тут варту, не звертали на це жодної уваги. Вразив своєю красою квітник, який залишається у такому ж вигляді, як і десятки років тому. Вглибині парку, засадженого деревами різних порід, знаходиться будівля з колонами – це склеп із саркофагом, у якому покоїться прах одного з батьків американської нації. Біля склепу – щогла із приспущеним прапором США, квіти та стрічки від вдячних американців. Далі дорога виходить на берег річки Потомак. Щогодини до берегу пристає пароплав, який курсує до столиці і назад. Тут, на нижній палубі, акторка, вдягнена у плаття 18 сторіччя, від імені Марти Вашинґтон розповідає про свого чоловіка та життя їхньої сім’ї . Вона охоче фотографується з усіма бажаючими на згадку і пропонує з’їсти на теплоході ланч. У великому наметі перед виходом з помістя ми переглянули на великому екрані фільм про Джорджа Вашинґтона.

До готелю поверталися близько шостої вечора. Поїздка у Маунт Вернон справила на всіх велике враження.

Практична робота

Уважно роздивися план-карту Маунт Вернона та склади розповідь про свою уявну подорож територією помістя.

9.Колоніальний Вільямсбург

Є в США місце, де можна за мить повернутись на 200 років назад і заглянути в історію країни. Це Вільямсбург у штаті Вірджинія, одна з перших колоній на Східному узбережжі. Знаходиться місто у трьох годинах їзди автобусом від столиці. Перш ніж ознайомити вас з ним, я хотів би кількома словами розповісти про автошляхи. Майже всі вони спрямовані так, щоб оминути великі та середні міста. Рух на дорогах інтенсивний, адже мало не кожна сім’я має 1-2, а то і більше автомобілів. Хайвеї мають шість або вісім смуг, відсутні перехрестя із світлофорами та постами поліції, ось чому від початку та до кінця подорожі можна було рухатися із швидкістю від 120 до 160 км за годину. Через кожну милю є з’їзди, по яких можна змінити напрямок руху машин. Всі траси мають нумерацію, з’їзди позначено числами та літерами. Маючи карту автомобільних шляхів, водій безпомилково визначає, де йому слід з’їхати на іншу трасу і потрапити у необхідне місце. Є також платні шляхи, на початку яких виставлено будки із контролерами. Під’їздить авто або автобус, контролер протягує руку, водій дає із кабіни один або два долари і їде далі. Рух відбувається чітко та без зайвих затримок. Величезні написи на опорах інформують про напрямок, відстань та дозволену швидкість. Спеціальні пристрої над трасою фіксують перевищення швидкості. Тоді водія може зупинити поліцейське авто через декілька кілометрів або водій отримує рахунок поштою, де вказано, яке порушення він скоїв і скільки треба заплатити штрафу.

Вільямсбург – це місто, де все зберіглося у такому вигляді, як і 200 років тому. З самого ранку його вулицями ходять близько трьох тисяч акторів у одязі жителів 18 століття. Тут можна побачити солдатів та офіцерів британської армії, торгівців, жінок, суддів, священиків, моряків, робітників. Солдати можуть жартома запитати ваші документи, господині запросити до своїх осель, ремісники показати свою працю, продавці відпустити товар. Усі гості отримають план міста із програмою, де вказано, що, де і коли можна оглянути. Таким чином, ми побачили засідання суду, міські збори, військові навчання, службу у церкві, засідання магістрату, працю ковалів, роботу аптеки, магазинів та пошти. “Жителі” залюбки фотографуються з гостями, а один студент, який тут “підробляв” солдатом, довго розмовляв з нами і цікавився Україною, оскільки його предки приїхали до Америки з наших країв.

Наступного дня, після ночівлі у готелі “Патрік Хенрі Інн” нас відвезли на весь день до Буш Гаденз, який знаходиться неподалік від міста і користується неабиякою популярністю серед туристів. Буш Гаденз - це велике місто розваг на зразок Діснейленду. Крім зоопарку, залізниці, канатної дороги, атракціонів, кінотеатрів та концертних залів, ресторанів та кав’ярень, тут є маленькі Британія, Німеччина, Франція та Італія. У Британії можна побачити точні копії центральної частини Лондона, шекспірівський “Глобус”, лицарський замок; у Німеччині – традиційні німецькі шинки та намети, де відбуваються свята з піснями, танцями та пивом; у Італії - сцени, де співають оперні співаки, Колізей та ресторани, в яких подають макарони та піцу; у Франції – фрагменти середньовічних французьких міст, вояків Наполеона та ресторани із французькими винами. В кожній “країні” можна почути їхню мову і ніби пірнути у середовища, звідки емігрували предки сучасних американців. Вражають атракціони. Тут є сім справжніх американських гірок, найвища з яких – Альпенгайст у німецькій частині - сягає висоти 15 поверхового будинку. В італійській частині є атракціон під назвою “Втеча з Помпеї”: печерою пливе човен з людьми, навколо все горить та рушиться від виверження Везувія. Враження таке, що все це діється навколо тебе насправді і уламки палаців та статуй падають просто на голову. Наприкінці човен випливає з тунелю і падає із 15 метрового водоспаду до озера. Враження незабутнє. На майданчиках та у залах по черзі показують різні концертні програми, стереоскопічні фільми, естрадні шоу. Залізницею можна об’їхати все це місто по колу, а з висоти кількох десятків метрів оглянути зверху. Скляними вагонами по монорельсовій дорозі зовсім безкоштовно можна проїхати до заводів найвідомішої у США компанії з виробництва пива “Будвайзер”. Вони знаходяться зовсім поруч. Тут вам покажуть весь процес виробництва, пригостять різними ґатунками пива і відвезуть назад до Буш Гаденз. Ми знаходилися у парку 12 годин (з 10-ї ранку до 10-ї вечора) і навіть за цей час не змогли оглянути всієї території, побувати на всіх атракціонах та концертах. Квиток, який ви купуєте за 33 долари, дає право на відвідування всього, що тут є, але тільки протягом одного дня. Мені дуже хочеться повернутися до Буш Гаденз хоча б на мить.

Пояснення

Хайвей – швидкісна автомагістраль.

Магістрат – будинок міського управління.

Шекспірівський “Глобус” – театр у Лондоні, де працював відомий англійський драматург та

поет Вільям Шекспір.

Колізей – найбільший стадіон у Стародавньому Римі.

Альпенгайст – (у перекладі з нім. ) альпійське чудовисько.

Помпеї – місто в Італії, жителі якого загинули від виверження вулкану Везувій.

Стереоскопічний – об’ємний.

Монорельсовий – з однією рейкою.

Завдання

  1. Склади усну розповідь про життя мешканців Вільямсбургу 200 років тому,

при цьому використай карту та інформатор-путівник.

  1. Розглянь карту Буш Гаденз і склади програму 5 годинного перебування у парку.

Практична робота

Зроби проект “Маленької України” для Буш Гаденз.