Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Видкриваемо Америку (1999).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

14.Церква

Американці, з якими мені довелося спілкуватися, не таїли, що основою їх добробуту було дотримання законів, віра в Бога та патріотизм. Важко сказати, скільки віруючих у цій країні, але поруч з розмаїттям мов, рас, етнічних груп спостерігається і розмаїття релігій. Зауважу, що громадянам США характерна релігійна терпимість: ніхто не буде знущатися, глузувати з тієї чи іншої віри, доводити, що одна віра краща за іншу, перешкоджати відвідувати свою церкву, мечеть, пагоду чи синагогу. За офіційними даними 91% мешканців США є віруючими. До яких конфесій вони належать? Пригадайте: першими переселенцями були люди, які зазнавали релігійних гонінь у Європі. Основна маса їх походила з традиційно протестантських країв – Англії, Німеччини, Швеції, Голландії; католицьких – Італії, Ірландії, Франції, Польщі; православних –України, Сербії.

56% віруючих є протестантами. Це важливий фактор, і щоб там не було, протестант має більше шансів зайняти керівну посаду, бути обраним до Конгресу, стати Президентом країни. Із 42–х Президентів протестантами були 41, і тільки Джонсон Ф. Кеннеді належав до католицької церкви. Більшість протестантських церков являють собою приміщення із місцями для сидіння, схожі на звичайні зали із глядачами. Священик у цивільному вбранні проводить месу, яка включає в себе співання релігійних пісень у сучасних ритмах, читання віршів та оповідань про Ісуса Христа. Приміщення протестантських церков можуть знаходитися як у місті, так і за його територією. Заміські храми обов’язково мають зручний під’їзд для транспорту та паркінґи. Зауважу, що на храмі обов’язково буде напис з інформацією, до якої течії протестантизму належить церква – методистська, англіканська, адвентистська, ієговистська і т.д.

26% американців є католиками, більшість з яких намагаються жити скупчено у певних кварталах, містах, навіть штатах. У національних районах меса ведеться відповідною мовою: італійською, польською, французькою, литовською. Найбільше католиків з Латинської Америки, яка традиційно є католицькою. Ось чому у багатьох католицьких церквах до Бога звертаються іспанською мовою. Щонеділі я відвідував церкву Святої Діви Марії католицької парафії у Ньюарку. Приміщення невелике, збудоване у стилі, схожому на готичний. Стіни всередині білі, без зайвих ікон та прикрас. Достатня кількість лавок для сидіння, на яких є спеціальні підставки для того, щоб опускати коліна. На кожному місці – Біблія із збірником релігійних пісень. Священик звертається до віруючих не так офіційно, як у католицьких церквах Європи. Пам’ятаю: мене вражали його перші слова: ”Привіт, народе! Ви не дуже буянили в суботу і добре провели ніч? Як там ваші домашні? Як здоров’я ваших собак?” Люди реготом реагували на подібні питання і вголос відповідали. Приємно, що після меси, священик виходив на вулицю, ставав біля брами і всім прихожанам, прощаючись, потискував руку, бажав здоров’я і доброго дня.

По два відсотки віруючих є відповідно іудаїстами та мусульманами. Іудаїсти – це євреї, які живуть переважно у великих містах і мають синагоги у своїх районах. В Нью–Йорку нерідко зустрічаються равини, юні та літні вже хасиди у традиційних чорних костюмах та чорних капелюхах. Мусульмани – це вихідці з Туреччини, Азії та арабських країн. Їхніх храмів мені бачити не довелося. 5% віруючих належать до інших конфесій, в тому числі українці, частина з яких – православні, решта – греко–католики. Українські церкви є у Філадельфії, Нью–Йорку, Вашинґтоні та інших містах, де живуть наші співвітчизники.

Пояснення

Етнічні – ті, що належать до певного народу.

Конфесія – певна релігія (наприклад, православ’я, мусульманство)

Церква – християнський храм.

Мечеть – мусульманський храм.

Пагода – буддистський храм.

Синагога – іудаїстський храм.

Протестантизм, католицизм, православіє – течії у християнській релігії.

Меса – служба у католицькому храмі.

Парафія – приход, церковна округа.

Готичний – стиль, характерний для країн Західної Європи у 12–16 століттях.

Прихожани – парафіяни, віруючі певного приходу.

Равини – іудейські священики.

Хасиди – представники особливих течій в іудаїзмі.

Завдання

Заповни пропуски у таблиці:

Релігія, течія

Храм

Священик

Протестантська

Католицька

Православна

Іслам

Іудаїзм

Буддизм