Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа по Методам принятия управленчес....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Захист курсової роботи відповідно до встановленого графіка

Захист курсової роботи є відповідальною справою. Захист проводиться відповідно до графіку, що розробляється заздалегідь і затверджується завідуючою кафедрою.

Захист курсової роботи відбувається на відкритому засіданні комісії, яка складається з кількох викладачів. На захисті можуть бути присутніми студенти, які мають право ставити питання до роботи. Процес захисту протоколюється; протокол подають на кафедру разом із текстом курсової роботи.

Процедура захисту включає:

  • доповідь студента про зміст роботи;

  • запитання членів комісії і присутніх до автора;

  • відповіді студента на запитання членів комісії і присутніх;

  • рішення комісії про оцінку роботи.

На високу оцінку заслуговують курсові роботи, які характеризуються науковою достовірністю, насиченістю конкретним змістом, багатим фактичним матеріалом, аргументованими висновками, бездоганними орфографією, пунктуацією та стилістикою, чіткістю композиції і правильним оформленням.

2. Практичні рекомендації щодо написання курсової роботи

2.1. Технологічне планування. Вибір оптимальної технології виготовлення експортної продукції підприємства

Постановка завдання технологічного планування. Підприємство планує реалізовувати на зовнішньому ринку певну продукцію, варіанти виконання якої різняться в залежності від використовуваної технології виробництва. Вихідні дані до вирішення завдання наведені в табл. 3.1. Всього існує чотири варіанти виконання продукції, позначені відповідно як І, ІІ, ІІІ та IV. Продукція характеризується шістьма параметрами, що обумовлюють її виробничі та споживчі характеристики, а саме:

А – продуктивність;

В – споживання енергії;

С – довговічність;

D – точність;

E – ціна;

F – аварійність.

Кожному з технологічних варіантів виготовлення продукції відповідають певні значення цих параметрів. Деякі з параметрів визначено на основі експертного оцінювання за десятибальною шкалою. Також в таблиці вихідних даних наведено встановлені експертами коефіцієнти, що відбивають вагу кожного з параметрів продукції в загальному наборі. Необхідно визначити варіант виконання продукції, який є найбільш перспективним для реалізації на зовнішньому ринку.

Рекомендації щодо вирішення завдання технологічного планування. Для вирішення цієї управлінської проблеми доцільно застосувати методи згортання багатокритеріальних завдань, сутність яких полягає в наступному.

При рішенні практичних проблем, що виникають у процесі керівництва підприємством, часто існує необхідність оцінки прийнятих рішень за багатьма показниками, які характеризують різноманітні сторони якості управлінських рішень.

У цьому випадку задача прийняття оптимального управлінського рішення зводиться до вирішення завдання багатокритеріальної оптимізації, тобто визначення найкращого значення функції, що залежить від багатьох критеріїв:

(2.1)

де F(x) – цільова функція аргументу х;

fi(x) – i-ий критерій ухвалення рішення;

X – припустима множина значень х.

Існують різноманітні методи рішення багатокритеріальних завдань, що можуть бути розбиті на такі групи:

1. Метод рівномірної оптимальності.

Застосовується, якщо глобальна якість альтернативи являє собою суму локальних якостей і, окрім того, усі критерії мають однакову одиницю виміру (наприклад, грошові одиниці) або є безрозмірними:

(2.2)

Суттєвим недоліком методу є можливість компенсації малих значень окремих критеріїв достатньо великими значеннями інших.

2. Метод справедливої поступки.

(2.3)

Для використання цього методу необхідна наявність однакового знака у всіх критеріїв. Для приведення критеріїв до одного знака використовується додавання до значень по цьому критерію константи.

3. Метод згортання критеріїв.

Полягає в зведенні багатьох критеріїв до одного шляхом введення вагових коефіцієнтів для кожного критерію (більш важливий критерій одержує більшу вагу):

(2.4)

4. Метод головного критерію.

Здійснюється оптимізація одного критерію, визнаного найбільш важливим (при цьому інші критерії розглядаються як додаткові):

(2.5)

де f1(x) - головний критерій для особи, що приймає рішення (ЛПР);

dj - нижня межа j-того критерію, що встановлюється ЛПР.

5. Метод ідеальної точки (принцип Севиджа).

Передбачає мінімізацію максимальних відхилень від найкращих значень по всіх критеріях:

(2.6)

На практиці критерії можуть мати різноманітні масштаби і шкали виміру. Тому перед тим, як приступити до рішення багатокритеріального завдання, їх необхідно призвести до однієї одиниці виміру (звичайно до безрозмірного виду). Цей процес називається нормалізацією. Пропонується такий засіб одержання безрозмірної форми критеріїв:

, (2.7)

де

. (2.8)

Для вибору оптимальної технології виготовлення експортної продукції підприємства необхідно застосувати всі перераховані методи. Результати розрахунку рекомендується подати у вигляді табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Результат розв'язання завдання за різними методами багатокритеріальної оптимізації

Варіанти виконання

продукції

Методи багатокритеріальної оптимізації

Метод рівномір-ної оптималь-ності

Метод справедливої поступки

Метод згортання критеріїв

Метод головного критерію

Метод ідеальної точки

I

Результати розрахунків для варіанту виконання продукції І

II

Результати розрахунків для варіанту виконання продукції ІІ

III

Результати розрахунків для варіанту виконання продукції ІІІ

IV

Результати розрахунків для варіанту виконання продукції ІV

Оптимальне значення

Найкраще значення за кожним із застосованих методів багатокритеріальної оптимізації

Оптимальний варіант

Найкращий варіант виконання виробу за кожним з методів

Обрати слід таку технологію, яка виявиться оптимальною по результатам розрахунку за більшістю з розглянутих методів багатокритеріальної оптимізації.