Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа по Методам принятия управленчес....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

1. Загальні положення

Курсова робота є одним із видів навчально–дослідної, наукової роботи, самостійним навчально–науковим дослідженням студента, складовою навчального процесу у вищих навчальних закладах. Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань одержаних студентами за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Основними завданнями виконання курсової роботи є:

  • закріплення та поглиблення теоретичних знань з дисципліни «Методи прийняття управлінських рішень у ЗЕД»;

  • набуття умінь самостійного аналітичного опрацювання та обґрунтування конкретних управлінських рішень в діяльності підприємства;

  • аналіз сучасних методів прийняття управлінських рішень та отримання навичок їх застосування в контексті здійснення підприємством ЗЕД;

  • розвиток умінь самостійно систематизувати та аналізувати літературу з теми, оволодіння методологією досліджень, узагальнень та логічного викладу матеріалу.

При написанні курсової роботи студент повинен опанувати наступні навички та вміння:

  • аналізувати існуючі ситуації і стан підприємства при здійсненні ЗЕД;

  • виявляти проблеми й обґрунтовувати постанову мети ЗЕД підприємства;

  • обґрунтовувати вибір певних методів на всіх етапах процесу підготовки, формування, вибору і реалізації управлінських рішень у ЗЕД;

  • вирішувати виявлені проблеми й обирати найбільш ефективні варіанти їхніх рішень;

  • застосовувати різноманітні методи прийняття управлінських рішень при оцінці ефективності здійснення підприємством ЗЕД.

Курсова робота повинна бути виконана державною мовою.

Курсова робота є самостійною роботою студента, тому основна відповідальність за якість виконання роботи покладена на студента.

Разом з тим науковий керівник:

  • формулює і видає завдання на виконання курсової роботи;

  • виправляє чернеткові плани змісту роботи, що розробляються студентом, вказуючи при цьому на помилки, які виникають як при виборі невідповідних ситуації методів прийняття рішень, так і при написанні розрахунковій частині роботи;

  • регулює використання студентом методичного апарату дослідження;

  • здійснює контроль за дотриманням студентом календарного плану виконання роботи;

  • здійснює контроль за виконанням студентом завдань дослідження;

  • складає відзив на курсову роботу.

Процес виконання курсової роботи складається з ряду взаємообумовлених та взаємопов'язаних етапів, головними з яких є:

  • формулювання теми курсової роботи та постановка завдання;

  • опрацювання теоретичного матеріалу за темою курсової роботи;

  • складання плану курсової роботи;

  • написання розрахункової частини курсової роботи;

  • оформлення пояснювальної записки до курсової роботи;

  • захист курсової роботи відповідно до встановленого графіка.

Формулювання теми курсової роботи та постановка завдання

Зміст курсової роботи зумовлюється передусім її темою, яка формулюється наступним чином: «Обґрунтування вибору та практичне застосування методів прийняття рішень в процесі планування зовнішньоекономічної діяльності підприємства». Відповідно, постановка завдання курсової роботи виглядає наступним чином.

Керівництву підприємства необхідно прийняти рішення щодо доцільності здійснення зовнішньоекономічної діяльності, яку планується реалізовувати в формі експорту продукції підприємства на певні зовнішні ринки збуту. Обґрунтований вибір експортної продукції та зовнішніх ринків збуту вимагає ретельного планування діяльності підприємства за низкою функціональних підсистем, які забезпечують здійснення ЗЕД підприємства. До таких функціональних підсистем віднесено: технологію, фінанси, виробництво, маркетинг, організаційну структуру. Деталізований процес планування експортної діяльності підприємства наведено на рис. 1.1.

Розглянемо докладно рішення, які необхідно прийняти за кожною функціональною підсистемою з метою планування ЗЕД підприємства.

1. Технологія.

Продукція підприємства, яку планується реалізовувати на зовнішньому ринку, характеризується певними параметрами, що обумовлюють її виробничі та споживчі характеристики. Значення параметрів залежать від використовуваної технології виробництва. Тому першим етапом в прийнятті рішення щодо здійснення підприємством ЗЕД є технологічне планування виробництва з метою визначення оптимального варіанту виконання експортної продукції.

2. Фінанси.

З метою визначення фінансових можливостей підприємства при здійсненні ЗЕД необхідно проаналізувати такі аспекти його фінансового стану, як кредитоспроможність, ліквідність та фінансова стійкість. Результатом виконання цього етапу курсової роботи має стати висновок щодо загального фінансового стану підприємства та оцінка його фінансових можливостей при здійсненні ЗЕД.

3. Виробництво.

Для пригортання уваги якнайбільшої кількості споживачів на зовнішньому ринку збуту, підприємство планує виробляти експортну продукцію в двох модифікаціях, для виробництва яких використовується три типи сировини. Необхідно визначити оптимальний план випуску продукції, при якому прибуток підприємства від реалізації двох модифікацій експортної продукції на зовнішньому ринку був б максимальний.

4. Маркетинг.

Підприємство має можливість реалізовувати свою продукцію на трьох різних зовнішніх ринках збуту. Рішення|розв'язання| про освоєння нового ринку ухвалюється в умовах невизначеності зовнішнього середовища|середи|, обумовлених рівнем стабільності політичної обстановки і ступенем|мірою| конкуренції. Необхідно в|уявлятизначити найбільш перспективний ринок збуту для підприємства.

Другим етапом планування маркетингової діяльності підприємства при здійсненні ЗЕД є прийняття рішення щодо вибору ефективної системи торгівлі в залежності від стану обраного зовнішнього ринку збуту.

5. Організаційна структура.

Організаційне планування ЗЕД передбачає побудову комунікаційної схеми інформаційної взаємодії підрозділів, що залучені до її здійснення. Результатом виконання цього етапу планування має стати формування матриці суміжності|спорудити| для підрозділів, що задіяні в управлінні ЗЕД.

6. Оптимізація робіт із планування експортної діяльності підприємства

Завершальним етапом процесу планування ЗЕД підприємства є оптимізація відповідних робіт з точки зору виявлення резервів часу та виявлення критичного шляху їх виконання.

Таким чином, завдання курсової роботи полягає у розв’язанні встановлених завдань із планування експортної діяльності підприємства, користуючись відповідними методами прийняття управлінських рішень. Методи прийняття управлінських рішень, рекомендовані до використання при вирішенні певних завдань із планування експортної діяльності підприємства, наведені в табл. 1.1.

Рис. 1.1. Схема процесу планування експортної діяльності підприємства

Таблиця 1.1

Методи прийняття управлінських рішень, рекомендовані до використання при вирішенні завдань із планування експортної діяльності підприємства

Завдання із планування експортної діяльності підприємства

Вихідні дані до розв’язання завдання

Рекомендовані до використання методи прийняття управлінського рішення

Група методів

Методи (підходи, методики), які рекомендовано застосувати для вирішення завдання

1. Вибір оптимальної технології виготовлення експортної продукції підприємства

Таблиця 3.1

Методи згортання багатокритеріальних завдань

Метод рівномірної оптимальності

Метод справедливої поступки

Метод згортання критеріїв

Метод головного критерію

Метод ідеальної точки (принцип Севиджа)

2. Визначення фінансових можливостей підприємства при здійсненні ЗЕД (аналіз кредитоспроможності, ліквідності та фінансової стійкості підприємства)

Таблиці 3.2 – 3.4

Методи аналізу фінансового стану підприємства

1. Аналіз кредитоспроможності шляхом розрахунку норми прибутку на вкладений капітал

2. Аналіз ліквідності підприємства через оцінку ліквідності його балансу

3. Аналіз фінансової стійкості підприємства з використанням балансової моделі співвідношення запасів і джерел їх формування

3. Планування обсягів виробництва експортної продукції

Таблиця 3.5

Методи математичного програмування

Лінійне планування

4. Вибір зовнішніх ринків збуту та системи товаропросування в умовах невизначеності зовнішнього середовища

Таблиці 3.6 та 3.7

Методи (критерії) прийняття рішень в умовах невизначеності та ризику

Критерій максиміну (принцип гарантованого результату)

Критерій максимакса| (принцип оптимізму)

Критерій Гурвіця

Критерій мінімаксного|мінімакс| жалю (принцип Севіджа)

Критерій Лапласа

5. Розробка комунікаційної схеми управління ЗЕД

Таблиця 3.8.Х, де «Х» - номер варіанту

Методи організаційного проектування

Методика розробки комунікаційної схеми підприємства

6. Оптимізація робіт із планування експортної діяльності підприємства

Таблиця 3.9

Методи мережного планування

Побудова мережного графіку процесу планування ЗЕД підприємства