Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Бабійчук .doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Основні риси виробництва

1. Завжди є суспільним виробництвом

2. Має безперервний характер

розвитку,

постійно повторюється, тобто відтворюється

3. У процесі виробництва виникають економічні відносини між людьми

4.Є важливою складовою частиною тієї чи іншої соціально-економічної системи

Основні моменти процесу праці

Предмети праці

Робоча сила

Засоби праці

Особистий фактор

виробництва

Речовий фактор

виробництва

Праця – свідома доцільна діяльність людини, яка спрямована на створення тих чи інших благ з метою задоволення потреб.

Робоча сила – це сукупність фізичних та інтелектуальних здібностей людини, які вона використовує у процесі праці. Іншими словами, робоча си-ла – це здатність до праці, а праця є процесом функціонування робочої сили.

Предмети праці – всі речовини природи, на які спрямована праця людини і які становлять матеріальну основу майбутнього продукту.

Засоби праці – це річ або комплекс речей, якими людина діє на предмети праці.

Сукупність предметів і засобів праці складають засоби виробництва, які є одним з елементів продуктивних сил.

Суспільне виробництво поділяється на дві великі сфери: матеріальне і нематеріальне виробництво.

С

Виробництво

Охорона здоров’я

успільне виробництво має і галузеву структуру. підприємницький хист. Ці фактори виробництва можна кла­сифікувати ще так:

1) робоча сила;

2) предмети праці;

У процесі виробництва поєднуються всі фактори виробництва — праця, земля, капітал та

3) засоби праці;

4) технологія та організація виробництва;

5) енергія;

6) інформація.

Під робочою силою розуміють сукупність фізичних і розумових здібностей люди­ни, які вона застосовує у процесі виробництва. Можна сказати також, що робоча си­ла — це здатність до праці. Праця ж є не що інше, як витрачання фізичної, нерво­вої, розумової енергії людини з виробничою метою. Людська праця відрізняється від "праці" тварин доцільністю, осмисленістю дій. Коли людина береться до праці, вона ставить перед собою певну мету. накреслює план своїх дій, порівнює результат праці з раніше створеним ідеальним образом. Тварини ж користуються природою і вносять в неї зміни інстинктивно.

Предмет праці — це те, на що спрямована праця людини і що становить основу майбутнього продукту. Нині абсолютна більшість предметів праці є результатом попередньої праці, тобто сировиною; створюються предмети праці, яких не дає природа. Проте зрештою всі предмети праці взяті з природи. Тому дуже мудро ска­зав Петі: "Праця — батько багатства, земля — його мати".

Засоби праці — це річ або комплекс речей, якими людина діє на предмети праці. Вирішальними є механічні засоби праці (машини, устаткування) — кісткова й мус­кульна системи виробництва. Вони є визначальною ознакою кожної історичної епохи.

До засобів праці належать також усі матеріальні умови процесу праці — вироб­ничі будівлі, канали, дороги тощо. Загальним засобом праці є земля. Крім мускуль­ної системи виробництва виділяють ще й судинну систему (труби, бочки, чани і т.д.).

Залежно від функцій, які виконує в процесі праці та чи інша річ, вона може бути і предметом, і засобом праці. Так, діючий токарський верстат належить до засобів праці, а той, що в ремонті, — до предметів праці.

В умовах науково-технічної революції функції щодо перетворення предметів праці й управління цим процесом передаються машині, а людина усувається з ви­робничого процесу. До засобів праці додається керуючий пристрій, за людиною закріплюються творчі функції, пов'язані з контролем і регулюванням роботи всієї виробничої системи. Тому дедалі більше працівників у сфері матеріального вироб­ництва усуваються від безпосереднього впливу на предмети праці. Зміст праці в су­часних умовах характеризується зростаючою складністю робіт, посиленням інте­грації виконавчої, управлінської, розумової та інших видів праці, високими психічними навантаженнями.

Предмети праці й засоби праці в сукупності становлять засоби виробництва, які є речовим фактором виробництва. Робоча сила становить особистий фактор ви­робництва. Виробництво ж являє собою не просте механічне поєднання його фа­кторів, а складну систему взаємодії цих факторів через технологію та організацію виробництва.

Технологія виражає взаємодію основних факторів виробництва, способи впливу людини на предмети праці. Люди оволодівають секретами виготовлення нових видів продукції, винаходять прогресивні технології, використовують якісно нові матеріали. Одночасно зі зміною процесу технології змінюється й організація ви­робництва, яка узгоджує взаємодію усіх залучених до виробництва факторів.

З розвитком виробництва змінюються фактори виробництва, характер їх взаємодії, зростає значення енергії. Початково енергія не виділялась як са­мостійний фактор виробництва. Її забезпечувала або рушійна сила людини, або ро­боча худоба, яку застосовували у виробництві. Ще в першій половині XIX ст. з усіх видів енергії, що вироблялись і споживались на Землі, 96% припадало на мускуль­ну силу людини та свійських тварин і лише 4% становила частка водяних коліс, вітряків та перших парових машин. Сьогодні проблема енергетичного забезпечен­ня виробництва стала першорядною. Без потужних джерел енергії взаємодія фак­торів виробництва вже неможлива.

В умовах науково-технічної революції неодмінним фактором виробництва стала інформація; неухильно зростає значення виробничої (транспорт, зв'язок, інформаційне забезпечення тощо), а також соціальної (освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення) інфраструктури.

У процесі виробництва створюються життєві блага. Залежно від призначення виго­товленої продукції виділяють виробництво споживчих благ і виробництво капітальних благ, або засобів виробництва. У типовій ринковій економіці частка вироблених упро­довж року капітальних благ становить близько третини всього національного продукту, а решту — продукти споживання. Проте економічна історія дає нам приклади того, ко­ли в країнах з командною економікою частка капітальних благ перевищувала дві трети­ни, а частка споживчих благ становила лише близько третини виготовленого продукту. За такого співвідношення вироблюваних споживчих і капітальних благ відбувається по суті "виробництво заради виробництва".

Основою життя людського суспільства є виробництво благ. Але щоб жити, трудитися і створювати блага, люди повинні споживати їжу, одяг, житло. А споживати можна лише те, що вироблено.

Виробництво це процес праці, яка має завершений результативний характер, внаслідок якого створюється готовий продукт. Якщо продукт не створено, то мала місце праця, а не виробництво. Виробництво має суспільний характер, бо воно можливе тільки в процесі людської діяльності.

В процесі виробництва створюється суспільний продукт, до складу якого входять матеріальні і нематеріальні блага і послуги, які створюються в різних сферах і галузях суспільного виробництва.

За характером діяльності людей у суспільстві можна виділити три великі сфери виробництва:

  1. Основне виробництво.

  2. Виробнича інфраструктура.

  3. Соціальна інфраструктура.

Основне виробництво – це галузі матеріального виробництва

Суспільне виробництво

Матеріальне виробництво - сукупність галузей і сфер, які виробляють матеріально-речові блага й надають матеріальні послуги

Нематеріальне виробництво - сукупність галузей і сфер, що виробляють нематеріальні блага та нематеріальні послуги, які задовольняють духовні й соціальні потреби людей

Матеріальне

виробництво

Нематеріальне виробництво

Промисловість, сільське та лісове господарство, будівництво, особисте, ремісниче

господарство

Освіта, інформатика

Комунальне господарство і побутове обслуговування, які надають матеріальні послуги

Культура, мистецтво

Транспорт, зв’язок, торгівля (в частині обслуговування процесу виробництва)

Спорт, туризм

Духовне виробництво

Взаємозв’язок і взаємодія матеріального й

нематеріального виробництва

Матеріальне виробництво створює матеріально-технічну базу для функціонування і відтворення як самого себе, так і сфери нематеріального виробництва.

Нематеріальне виробництво задовольняє потреби людей в освіті, лікуванні, спорті, туризмі, культурному, естетичному, моральному піднесенні, забезпечуючи тим самим умови для нормального відтворення усіх працівників, у тому числі і сфери матеріального виробництва.

Для здійснення процесу виробництва необхідні певні умови – фактори виробництва.

Фактори виробництва – це всі необхідні елементи, які використовуються для виробництва матеріальних і духовних благ.

На кожному етапі розвитку суспільного виробництва під впливом науково-технічного прогресу постійно зароджуються нові складові процесу виробництва, які з часом досягають такого великого розвитку і значення, що перетворюються на самостійні фактори виробництва.

Сучасна вітчизняна і світова економічна наука до складу факторів виробництва відносить: працю, капітал, землю, підприємницькі здібності, науку, інформацію, екологію.

Земля

Наука

Капітал