Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчёт Иович Яны.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
494.08 Кб
Скачать

3.2. Пенсійна реформа в Україні

Законопроектом пропонується здійснити ряд заходів для формування обов'язкової накопичувальної системи пенсійного страхування та збалансування солідарної системи. Як пояснив доповідач з цього питання в парламенті, віце-прем'єр-міністр України, міністр праці та соціальної політики Сергій Тігіпко, "основною метою реформування є забезпечення гідного рівня життя громадян України, які протягом свого трудового життя сплачували пенсійні внески, І посилення соціальної справедливості у суспільстві ".

Причини, з яких необхідне термінове реформування пенсійної системи, на його думку, - це низький розмір пенсії ("Більше 60% пенсіонерів отримують пенсії до 1000 грн"), соціальна несправедливість пенсійної системи ("До цих пір немає обмеження максимальної пенсії, При обчисленні пенсій для деяких категорій пенсіонерів високооплачуваних береться заробітна плата без обмеження, а не та, яка сплачується до соціальних фондів"), старіння населення, що обумовлює постійне погіршення співвідношення між громадянами працездатного і непрацездатного віку. В Україні нині 13766000 пенсіонерів та 14 млн.осіб, що працюють, сплачують внески до Пенсійного фонду. Т. е. на 98 пенсіонерів припадає 100 осіб, які сплачують пенсійні внески: "Вже в 2014 р. один працюючий буде утримувати одного пенсіонера".

Крім того, витрати на пенсійне забезпечення в 2009 р. досягли 18,1% ВВП, в 2010 р. - 17,6% ВВП. При цьому не слід забувати, що розмір пенсійних внесків складає 35%, що є одним з найвищих показників серед країн Європи. "І нам не слід його піднімати, а треба думати, яким чином його скоротити. Маючи таку складну ситуацію, ми повинні терміново приступити до реформування пенсійної системи. Інакше наші пенсіонери будуть бідними. Солідарна пенсійна система не справляється зі своїми зобов'язаннями, і її стан буде тільки погіршуватися ", - зазначив С. Тігіпко.

Для стимулювання більш пізнього виходу на пенсію мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком збільшується з 5 до 15 років. Нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсій за віком у мінімальному розмірі з нинішніх 20 років підвищать відповідно до 30 років для жінок і 35 - для чоловіків.

Поступово, протягом 10 років зрівнюється пенсійний вік жінок і чоловіків - пенсійний вік жінок збільшується на 6 місяців щороку протягом 10 років. Законопроектом також передбачається обмеження максимального розміру пенсії:

• на рівні 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на даний момент це 7640 грн);

• зменшення з 90% до 80% заробітної плати для обчислення пенсій держслужбовців, яка є базовою для призначення цих пенсій;

• призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, Військовослужбовцям із сум їх заробітної плати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок, як і для інших категорій пенсіонерів;

• підвищення пенсійного віку для чоловіків - державних службовців і категорій, прирівняних до них, до 62 років, починаючи з 2013 р., поступово, на 6 місяців щороку.

Дострокові пенсії народним депутатам у разі закінчення їх депутатських повноважень призначаються не за два роки до досягнення пенсійного віку, а за півтора, як і іншим категоріям пенсіонерів.

За результатами громадського обговорення в законопроект внесено зміни, спрямовані на пом'якшення найбільш гострих для громадян питань. Зокрема, це стосується можливості до 1 січня 2016 р. при призначенні пенсій враховувати зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 р. - це буде робитися на розсуд самої людини. Буде підвищено розмір зарплати для обчислення пенсій особам, які були безробітними через оптимізації в межах 10% заробітку з виключенням періодів отримання допомоги по безробіттю. Проектом передбачено і більш поступове, протягом 10 років, підвищення вислуги років для військових пенсіонерів та обліку у вислугу років навчання у цивільних навчальних закладах за 6 місяців за рік навчання.

Законопроектом вдосконалено механізм відстрочки виходу на пенсію, добровільної відстрочки виходу на пенсію і певних компенсаторів. Так, в межах перших 5 років відстрочки виходу на пенсію передбачено підвищення виплат на 0,5% за кожен місяць роботи, при відстрочці більше 5 років - на 0,75% за кожен місяць. При досягненні пенсійного віку від особи не потрібно ніякого письмової згоди або заяви, як це робиться зараз, і обчислення будуть проводитися не на повний календарний рік, а на повний календарний місяць.

Тимчасово, протягом трьох років, жінкам пропонується надати можливість добровільного виходу на пенсію після досягнення 55 років зі зменшенням пенсії на 0,5% за кожен місяць більш раннього виходу. При цьому передбачається надати їм можливість при подальшому працевлаштуванні відновити повний розмір пенсії. За кожні півроку пізнього виходу на пенсію у віці понад 55 років жінки будуть отримувати збільшення на 2,5% від призначеної їм пенсії. Т. ч. за 5 років відстрочки пенсії будуть збільшені на 25%. Ця пенсія буде виплачуватися на постійній основі, а не тимчасово.

Працівникам освіти, культури, охорони здоров'я, соціального захисту передбачена виплата одноразової грошової допомоги при виході на пенсію як державним службовцям у розмірі 10 призначених місячних пенсій. Як зазначив віце-прем'єр-міністр, уряд усвідомлює можливість непідписання Закону за наявності норми щодо обмеження вже призначених надвисоких пенсій максимальним розміром і звернення до Конституційного Суду, в зв'язку з чим не наполягатиме на наявність цієї норми при розгляді законопроекту в другому читанні. Зазначимо, що наприкінці року прожитковий мінімум буде 800 грн., Відповідно, в разі прийняття законопроекту максимальна пенсія становитиме 8000 грн. Як повідомив Сергій Тігіпко, таку пенсію по країні сьогодні отримують 14 412 чоловік.

Зазначимо, що парламентаріями були розглянуті ще два законопроекти (№ 7455-1 від фракції БЮТ та № 7455-2 від фракції НУНС), альтернативні урядовим, але жоден не отримав необхідної підтримки. Втім, Комітет ВР України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на своєму засіданні 1 червня 2011 р. дав негативний висновок по законопроекту № 7455 і рекомендував відправити його на доопрацювання. Таким чином, не факт, що до другого читання законопроект не зазнає значних змін.

Слід сказати, що пенсійну реформу буде супроводжувати комплекс заходів щодо детінізації заробітної плати в Україну. Після обговорення з профспілками та роботодавцями відповідний законопроект буде поданий до ВР.

Основні нововведення реформи:

1. Виплата дострокової (за 1,5 року) пенсії державним службовцям, депутатам, прокурорам, суддям проводиться тільки непрацюючим пенсіонерам.

2. Обмеження заробітку для призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок, як для інших категорій пенсіонерів.

3. Підвищення пенсійного віку.

4. Спрощення механізму збільшення розміру пенсії за вибором особи при відстрочці терміну виходу на пенсію.

5. Тимчасово, протягом трьох років, надається можливість добровільного виходу на пенсію непрацюючим жінкам після досягнення 55 років.

6. Призначення пенсій по зарплаті проводиться тільки за даними персоніфікованого обліку.

7. Обмеження розміру пенсій або щомісячного грошового утримання 10 прожитковими мінімумами також для пенсій, призначених до набрання чинності запропонованого закону.

Що спричиняє пенсійна реформа для суддів:

• Збільшується пенсійний вік для жінок (60 років) і чоловіків (62 роки).

• Щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у розмірі 80% грошового утримання судді, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 р. - Страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, і не збільшується в залежності від стажу роботи.

• Максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації) не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]