Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
160.64 Кб
Скачать

5.Характеристика альтернативних теорій міжнародної торгівлі.

Теорія технолог. розриву повязує торгівлю між країнами із існуванням відмінностей у рівнях їхнього технолог. розвитку. Так, саме прогрес. технології дають країні переваги у боротьбі за експорті ринки. У розвиток цієї теорії М. Познер включив концепцію імітаційного лага, що скл з лага попиту (час, необх для розвитку попиту на новий експортний продукт) і лага реагування. (час, необх виробникам країни-імпортера для реагування на конк-цію із-за кордону, розпочавши місцеве вир-во). Різниця між лагами обумовлює міжн. торгівлю. Технолог. розрив можна подолати через копіювання нововведень, але “потік” нововведень, як пр., забезп умови стабільної технолог. переваги і відповідної спец-ції країни.

Теорія життєвого циклу товару.

Модель жит циклу продукту (МЖЦ) є однією з осн. моделей неотехнолог. напрямку, хар-ною особл-тю яких є спроба пояснення реалій і перспектив міжнар торгівлі динамічними порівняльними перевагами, що виникають або ств-ся, викор-ся і з часом зникають. Теорія ЖЦ продукту на св ринку, розроблена Р.Верноном у 1966 р. (виходячи з досвіду США 60-х рр.), ґрунт на теорії ЖЦ, що, в свою чергу, була запропонована на поч 60–х рр фахівцями Гарвардської школи бізнесу на чолі з Т.Левіттом. Сутність: один і той же товар в один і той же час знаходиться в різних країнах на різних стадіях свого ЖЦ. У відповідності з нею кожний продукт проходить 5 стадій, а вир-во цієї продукції переміщується із країни в країну в зал від стану ЖЦ товару: 1)поява; 2)розвиток; 3) насичення; 4)спад; 5)вихід з ринку. При певних умовах на певному етапі ЖЦ фірма стає експортером того чи іншого продукту, певний час маючи при цьому порівняльні переваги. Виділяють також за моделлю Р. Вернона 4 етапи ЖЦ: 1) впровадження (розробка нововведення у відповідь на виявлену потребу); 2) зростання (країна нововведення паралельно із вітчизняним вир-вом нового товару може розпочати його випуск за кордоном за кордоном попит на нові імпортні товари постійно зростає); 3) зрілість (св попит на новий продукт починає вирівнюватись); 4) занепад (фірмам необх переходити на вир-во нового товару, попит на який уже виник). Ці етапи можуть відбув по-різному і тривати від кількох років до кількох десятиріч. Переваги ТЖЦ: пояснює закон розвитку зовн торгівлі великою групою товарів. Недоліки: 1. Існує багато видів продукції, які не проходять усі стадії ЖЦ 2. Теорія закріплювала за США лідерство, бо вони його вже завоювали. 3. не пошир на продукцію ТНК.

6.Сутність, специфічні риси міжнародної торгівлі та її роль в системі світогосподарських зв’язків.

Зовнішня торгівля (ЗТ) являє собою обмін товарами та послугами між державно оформленими національними господарствами. Місце міжнародної торгівлі в системі міжнародних економічних відносин визначається тим, що, по-перше, через неї реалізуються результати всіх форм світогосподарських зв’язків – вивозу капіталу, виробничої кооперації, науково-технічного співробітництва. По-друге, розвиток міжнародної торгівлі товарами визначає динаміку міжнародного обміну послугами. По-третє, зростання і поглиблення міжрегіональних та міждержавних взаємозв’язків виступають важливою передумовою міжнародної економічної інтеграції. По-четверте, міжнародна торгівля сприяє подальшому поглибленню міжнародного поділу праці та інтернаціоналізації господарських зв’язків.

Специфічні риси міжнародної торгівлі послугами можна визначити наступним чином:

-місце виробництва і споживання послуг співпадає — експорт послуг обов’язково передбачає їх виробництво за кордоном;

-тісний зв’язок ринку послуг з ринком товарів, капіталів і робочої сили;

-ступінь концентрації на ринку сучасних послуг значно більша, ніж на ринку товарів;

-національна сфера послуг захищена більш сильно;

-ряд послуг практично не включається до міжнародного обігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]