Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обмороження.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
91.65 Кб
Скачать

2. Відмороження

Відмороження – ушкодження тканин організму, викликане дією низької температури. Прояви залежать від ступеня відмороження: набряклість, синюшність, хворобливість шкіри, утворення міхурів (загоєння без наслідків), відмирання м'яких тканин і навіть кісток.

2.1. Причини відмороження.

Відмороження відбувається при знаходженні на холоді тривалий час, коли організм людини вже не в змозі забезпечувати терморегуляцію тіла. Такі зовнішні умови, як температура навколишнього середовища, вологість, вітер і тривалість їхньої взаємодії впливають на терморегуляцію організму та на те, як незабаром може наступити відмороження частини тіла.

Ознаками відмороження є:

  • відсутність чутливості в ураженій області,

  • задубіння,

  • восковий колір шкіри,

  • шкіра холодна на дотик

  • зміна кольорів шкіри (шкіра почервоніла, пожовтіла, посиніла).

2.2. Перша долікарняна допомога при відмороженні

Спочатку надайте допомогу як при ознаках гіпотермії (переохолодження).

  • Проводьте обробку ураженої частини обережно, легкими рухами, що масажують, ніколи сильно не розтирайте її, тому що це приводить до ще більших ушкоджень.

  • Зігрійте відморожену частину тіла руками або іншими частинами тіла.

  • Якщо відморожена частина тіла не здобуває нормальних кольорів, необхідно занурити її в теплу воду з температурою 38-42 0С. Якщо вода на дотик викликає почуття дискомфорту, значить вона занадто гаряча.

  • Тримаєте ушкоджену частину тіла в теплій воді доти, доки відморожена область не почервоніє та не стане теплою на дотик.

  • Забинтуйте ушкоджену область сухою стерильною пов'язкою.

При відмороженні пальців рук або ніг. Проложіть між ними вату або марлю. Не розкривайте міхури, що утворилися. Якомога швидше доставте потерпілого до лікаря.

2.3. Перша медична допомога при відмороженні

Ушкодження тканин у результаті впливу низької температури, називається відмороженням. Найбільш піддані відмороженню кінцівки, вуха, ніс. Спочатку потерпілий відчуває почуття холоду, що змінюється онімінням, при якому зникає біль, а потім і загальна чутливість. Перша медична допомога полягає в негайному зігріванні потерпілого та особливо відмороженої частини. Для цього людину вносять або вводять у тепле приміщення, знімають взуття та рукавички. Відморожену частину тіла легко та дбайливо масажують чистими руками, потім поміщають у ємність із теплою водою (30-32 0С). За 20-30 хвилин температуру води поступово доводять до 38-39 0С. Після зігрівання, ушкоджену частину тіла витирають насухо, закривають стерильною пов'язкою та тепло замотують. Постраждалого необхідно тепло вкрити, дати гаряче питво, знеболюючі засоби, організувати швидшу доставку в лікувальну установу.

Увага! Відморожені ділянки тіла не можна мастити жиром або мазями, розтирати снігом, зігрівати гарячою водою.

Відмороження є різновидом холодової травми. При поверхневому відмороженні ушкодження зачіпає лише шкіру. При глибокому - ушкоджується шкіра, і підшкірні тканини. Обидва типи відмороження є небезпечними. При відмороженні міжклітинна та внутрішньоклітинна рідина замерзає та розширюється, приводячи до набряку. Кристали льоду та набряк викликають ушкодження або загибель кліток. Відмороження може привести до втрати кистей, ступнів, пальців рук і ніг.