Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обмороження.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
91.65 Кб
Скачать

1.5.Профілактика переохолоджень та обморожень

Існує кілька простих правил, які дозволять вам уникнути переохолодження та обморожень на сильному морозі:

  • Не пийте спиртного - алкогольне сп'яніння (втім, як і будь-яке інше) насправді викликає більшу втрату тепла, у той же час викликаючи ілюзію тепла. Додатковим фактором є неможливість сконцентрувати увагу на ознаках обмороження.

  • Не паліть на морозі - паління зменшує периферійну циркуляцію крові, і в такий спосіб робить кінцівки більше уразливими.

  • Вдягайте вільний одяг - це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся як "капуста" - при цьому між шарами одягу завжди є прошарок повітря, що відмінно втримують тепло. Верхній одяг обов'язково повинен бути вологонепроникним.

  • Тісне взуття, відсутність устілки, сирі брудні носки часто служать основною передумовою для появи потертостей та обмороження. Особливу увагу слід приділяти взуттю тим, у кого часто спітнілі ноги. У чоботи потрібно покласти теплі устілки, а замість бавовняних носків вдягти вовняні - вони прибирають вологу, залишаючи ноги сухими.

  • Не виходьте на мороз без рукавиць, шапки та шарфа. Кращий варіант - рукавиці з вологовідштовхувальної та непродувної тканини, з хутром усередині. Рукавички ж з натуральних матеріалів хоч і зручні, але від морозу не рятують. Щоки та підборіддя можна захистити шарфом. У вітряну холодну погоду перед виходом на вулицю відкриті ділянки тіла змажте спеціальним кремом.

  • Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих, срібних) прикрас - кілець, сережок і т.д. По-перше, метал остигає набагато швидше тіла до низьких температур, внаслідок чого можливо "прилипання" до шкіри з болючими відчуттями та холодовими травмами. По-друге, кільця на пальцях заважають нормальній циркуляції крові. Взагалі на морозі намагайтеся уникати контакту голої шкіри з металом.

  • Користуйтеся допомогою друга - стежте за особою друга, особливо за вухами, носом і щоками, за будь-якими помітними змінами в кольорі, а він або вона будуть стежити за вашими.

  • Не дозволяйте обмороженому місцю знову змерзнути - це викличе куди більше значні ушкодження шкіри.

  • Не знімайте на морозі взуття з обморожених кінцівок - вони розпухнуть і ви не зможете знову одягти взуття. Необхідно якомога швидше дійти до теплого приміщення. Якщо змерзли руки - спробуйте відігріти їх під пахвами.

  • Повернувшись додому після тривалої прогулянки по морозі, обов'язково переконаєтеся у відсутності обморожень кінцівок, спини, вух, носа та ін. Занедбане обмороження може привести до гангрени та подальшої втрати кінцівки.

  • У разі якщо на прогулянці ви відчули переохолодження або замерзання кінцівок, необхідно якомога швидше зайти в будь-яке тепле місце - магазин, кафе, під'їзд - для зігрівання та огляду потенційно уражених для обмороження місць.

  • Якщо у вас зламалося авто далеко від населеного пункту або в незнайомій для вас місцевості, краще залишатися в машині, викликати допомогу по телефону або чекати, поки по дорозі проїде інший автомобіль.

  • Ховайтеся від вітру - імовірність обмороження значно вище.

  • Не змочуйте шкіру - вода проводить тепло значно краще повітря. Не виходьте на мороз із вологим волоссям після душу. Мокрий одяг і взуття (наприклад, людина впала у воду) необхідно зняти, витерти воду, по можливості одягти в суху і якнайшвидше доставити людину у тепло. У лісі необхідно розпалити багаття, роздягнутися та висушити одяг, протягом цього часу енергійно роблячи фізичні вправи та гріючись біля вогню.

  • Коли плануєте здійснити тривалу прогулянку на морозі, захопіть з собою пару змінних шкарпеток, рукавиць і термос із гарячим чаєм. Перед виходом на мороз треба поїсти - вам може знадобитися енергія.

Варто враховувати, що в дітей теплорегуляція організму налагоджена не досконало, а в людей похилого віку та при деяких хворобах ця функція буває порушена. Ці категорії більше ризикують отримати переохолодження та обмороження, і це варто враховувати при плануванні прогулянки. Відпускаючи дитину гуляти в мороз на вулиці, пам’ятайте, що їй бажано кожні 15-20 хвилин повертатися в тепло та зігріватися.

Нарешті, пам’ятайте, що кращий спосіб вийти з неприємного положення - це в нього не попадати. Якщо ви не прагнете отримати екстремальні відчуття, у сильний мороз намагайтеся не виходити з будинку без особливої необхідності.