Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обмороження.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
91.65 Кб
Скачать

1.3. Перша допомога при обмороженнях

Дії при наданні першої медичної допомоги розрізняються залежно від ступеня обмороження, наявності загального охолодження організму, віку та супутніх захворювань.

Перша допомога складається в припиненні охолодження, зігріванні кінцівки, відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах і попередження розвитку інфекції. Перше, що треба зробити при ознаках обмороження - доставити потерпілого в найближче тепле приміщення, зняти промерзле взуття, шкарпетки, рукавички. Одночасно із проведенням заходів першої допомоги необхідно терміново викликати лікаря , швидку допомогу для надання лікарської допомоги.

При обмороженні I ступеня охолоджені ділянки варто зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтираннями вовняною тканиною, подихом, а потім накласти ватно-марлеву пов'язку.

При обмороженні II-IV ступеня швидке зігрівання, масаж або розтирання робити не слід. Накладете на уражену поверхню теплоізолюючу пов'язку (шар марлі, товстий шар вати, знову шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканину). Уражені кінцівки фіксують за допомогою підручних засобів (дощечка, шматок фанери, щільний картон), накладаючи та прибинтовуючи їх поверх пов'язки. Як теплоізолюючий матеріал можна використати ватники, фуфайки, вовняну тканину та ін.

Потерпілим дають гарячі напої, їжу, невелику кількість алкоголю, по таблетці аспірину, анальгіну, по 2 таблетки "Но-шпа" і папаверину.

Не рекомендується розтирати хворих снігом, не можна використовувати швидке зігрівання обморожених кінцівок у багатті, безконтрольно застосовувати грілки та тому подібні джерела тепла, оскільки це погіршує плин обмороження. При загальному охолодженні легкого ступеня досить ефективним методом є зігрівання потерпілого в теплій ванні при початковій температурі води 240С, що підвищують до нормальної температури тіла.

При середньому та важкому ступені загального охолодження з порушенням подиху та кровообігу постраждалого необхідно якомога швидше доставити в лікарню. 

1.4. "Залізне" обмороження

У практиці зустрічаються і холодові травми, що виникають при зіткненні теплої шкіри з холодним металевим предметом. Варто цікавому маляті схопитися голою рукою за яку-небудь залозку або, того гірше, лизнути її язиком, як він намертво до неї прилипне. Звільнитися від оковів можна, лише віддерши їх разом зі шкірою. Картина жахлива: дитина верещить від болю, а його закривавлені руки або рот приводять батьків у шок.

На щастя, "залізна" рана рідко буває глибокою, але однаково її треба терміново продезинфікувати. Спочатку промийте її теплою водою, а потім перекисом водню. Пухирці кисню, що виділяються, видалять бруд, що потрапив усередину. Після цього спробуйте зупинити кровотечу. Добре допомагає прикладена до рани гемостатична губка, але можна обійтися і складеним у кілька разів стерильним бинтом, що потрібно притулити та тримати до повної зупинки кровотечі. Але якщо рана дуже велика, треба терміново звертатися до лікаря.

Буває, що прилипла дитина не ризикує сам відірватися від підступної залозки, а голосно кличе рятуйте! Ваші правильні дії допоможуть уникнути глибоких ран. Замість того, щоб відривати шкіру "з м'ясом", просто полийте прилипле місце теплою водою (але не занадто гарячою!). Зігрівшись, метал обов'язково відпустить свого невдачливого бранця.

Якщо розмова зайшла про металеві предмети, нагадаємо, що на морозі вони забирають у дитини тепло. Тому взимку не можна давати дітям лопатки з металевими ручками. А металеві частини санчат обов'язково обмотайте тканиною або закрийте старою ковдрою. Не дозволяйте дітям довго качатися на каруселях і гойдалці, лазити по металевих снарядах, які встановлені в кожному дворі. І обов'язково захищайте їхні руки рукавицями.