Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15 білети.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №____9___

9.Криві та закони Енгеля.

Крива Енгеля показує співвідношення між доходом і обсягом споживання певного товару при незмінності інших факторів, що впливають на попит.

Для більшості нормальних товарів крива Енгеля має зростаючий характер із затуханням, тобто певний приріст доходу спричиняє менший приріст споживання товару Х. Це пояснюється дією закону спадної граничної корисності.Але крива може зростати з прискоренням для товарів розкоші.Закони Енгеля:1. При незмінних цінах на всі блага частка сімейного бюджету, що витрачається на продукти споживання, має тенденцію до зменшення за умови зростання доходів сімї. 2.Споживання освітніх, медичних, юридичних послуг і послуг пов’язаних з відпочинком, має тенденцію зростати швидше, ніж зростають доходи.

39. Основні риси монопольної конкуренції.

Монополістичну конкуренцію не слід плутати з монопольним ринком. Характерні особливос­ті монополістичної конкуренції:

  1. На ринку діє досить велика кількість продавців і покупців, яким припадає незначна частка продажу.

Отже, для монополістичної конкуренції досить ЗО, 50 чи 70 фірм.

2. Продукти, що пропонуються на ринку, хоча й належать до однієї товарної групи, досить диференційовані.

Ця диференці­ація ґрунтується як на реальних, так і на удаваних відмінностях. Реальні відмінності досягаються за рахунок: якості товару, поглиблення післяпродажного обслуговування, місця продажу товару, стимулювання збуту

Проте диференціація товару часом ґрунтується на удаваних відмінностях. Найчастіше на них спрямована активна рекламна політика фірми Цьому також підпорядковане використання відомих тор­гових знаків або торгових марок.

3. Обмежена можливість впливу на ціну Вдале розташу­вання, яскрава упаковка, результативна рекламна кампанія дають фірмі певні переваги над іншими, що зумовлює можливість реалізу­вати свою продукцію дещо дорожче. Однак ця можливість обмеже­на тим, що на ринку монополістичної конкуренції існує багато близьких товарів-субетитутів, а тому покупець має змогу придбати товару іншого продавця, якщо його ціна виявиться привабливішою

4. Легкий вступ у галузь. Оскільки на ринку досить велика кількість конкуруючих фірм, створити якісь бар'єри для вступу у галузь нових виробників практично неможливо. Разом з тим, існує певний виняток з цього правила. Скажімо, кількість місць, найзруч­ніших для встановлення кіосків, обмежена, а тому для додаткових конкурентів з'являються бар'єри.

Задача Визначте, як зміниться поп.на банк.посл. якщо відбудеться зниж.ціни з 30 до 20 грн., а еласт.поп.за ціною дорівнює 2.

Розв’язок: визначимо на скільки відсотків змінилася ціна [Р%]=((20-30)/30)*100%=33,33%, тобто ціна зменшилася на 33,33%. Так, як Ed=[Q%/P%], то Qd%=Ed*P%; Qd%=2*33,33%=66,67% Відповідь: обсяг попиту збільшився на 66,67%.

Еластичність попиту за ціною – це показник відсоткової зміни обсягу попиту при зміні на 1% ціни на товар уздовж даної кривої попиту на нього.

Ринковий попит - сумарні обсяги попиту на продукт за різних рівнів ціни на неї за умови змінювання ціни на кінцевий продукт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]