Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15 білети.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №____5___

5.Бюджетні обмеження споживача. Лінія бюджетних обмежень.

Як зазначалося, вибір споживача залежить не тільки від його уподобань i переваг, а й від бюджету. Бюджет — це кількість грошей, яка доступна cпоживачеві для витрат у певний період часу. Доход споживача та купівельна сила грошей (тобто ціни товарів) визначають бюджетні обмеження споживача.

Лінія бюджетних обмежень, показує всі ті набори товарів X та У, які бюджет споживача дає змогу йому придбати.

Якщо змінюється доход, то крива пересувається вправо(збільшення доходу) чи вліво(зменшення доходу). Оскільки лінія бюджетних обмежень пряма, вона має постійний нахил, який можна виразити через граничну норму заміщення: МRS=-∆QУ/∆QX=Рх/Ру . Чим крутіша лінія бюджетного обмеження, тим більшою кількістю товару У треба пожертвувати для отримання додаткової одиниці товару X.

Зміна доходу та цін на товари змінює положення лінії бюджетного обмеження. Якщо змінюється доход, то крива пересувається вправо (збільшення доходу) чи вліво (зменшення доходу). При цьому кут нахилу лі­нії залишається незмінним. Навпаки, якщо змінюєть­ся ціна на продукт, то це призводить до зміни кута нахилу лінії: він збільшується при зростанні цін на товар X та зниженні цін на товар У і зменшується, якщо на ринку складається протилежна ситуація (рис. 2.6)

35.Бар’єри для вступу у галузь на монопольному ринку.

Однак будь-який монополіст зможе зберегти своє монопольне становище лише тоді, коли вступ до цієї галузі для інших виробників буде надійно заблокований. Тому блокування вступу в галузь, вста­новлення відповідних бар'єрів — обов'язкова умова для існування чистої монополії. Бар'єри для вступу в галузь стосуються не тільки чистої монополії, а й олігополії чи монополістичної конкуренції, а му заслуговують на особливу увагу.

Ці бар'єри можуть набувати різних форм: а) масштаби виробництва. Як правило, фірма-монополіст — це досить велике підприємство, тому для створення гідної конкуренції потрібно вкласти значні кошти, що для абсолютної більшості потенційних конкурентів не під силу та й недоцільно;

б)легальні бар'єри. Це певні законодавчі норми, що регламентують той чи інший вид діяльності. Найпоширенішими серед них є патенти (виключне право на виробництво будь-якого продукту чи використання якоїсь технології) та ліцензії (право на заняття якимось видом діяльності);

в)власність на найважливіші види ресурсів. Утримати своє монопольне становище на ринку можна, захопивши ті види ресурсів, на допомогою яких виробляється продукція монополіста. Це спрацьовує тоді, коли обмеженість ресурсів абсолютна, і у них немає близького замінника;

г) недостовірна конкуренція. Деякі фірми-монополісти застосовують методи боротьби з конкурентами, які не тільки не відповідають кодексу честі підприємця, а й у більшості країн заборонені законом. Це може бути тиск на постачальників сировини, профспілки, банки, переманювання провідного персоналу, цінова війна з метою банкрутства конкурента тощо. Однак виявити порушника закону та застосувати до нього відповідне покарання досить складно.

Задача Визначте коефіцієнт цінової еластичності попиту для усіх інтервалів ціни у ситуації, що наводиться в таблиці. За якої ціни сукупний попит матиме максимальне значення?

Р/порці, грн.

2,10

1,80

1,50

1,20

0,90

0,60

0,30

QD, тис.порц

10

20

30

40

50

60

70

Розвязок: Еd=(Q/P)*(P/Q); Е1=((20-10)/(1,8-2,1))*(1,8/20)=-3; Е2=((30-20)/(1,5-1,8)*(1,5/30))=-1,67; Е3=((40-30)/(1,2-1,5)*(1,2/40))=-1; Е4=((50-40)/(0,9/1,2)*(0,9/50))=-0,6; Е5=((60-50)/(0,6-0,9)*(0,6/60))=-0,33; Е6=((70-60)/(0,3-0,6)*(0,3/70))=-0,14. За ціни Р=1,2грн. сукупний попит матиме максимальне значення (TR=1,2*4000=48000грн.), томущо коефіцієнт еластичності (Ed)=1, тобто попит одинично еластичний.

Капітал - це вартість, яка в процесі виробництва дає нову додану вартість, тобто самозростає.

Економічне благо - благо, що споживається шляхом обміну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]