Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15 білети.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №___1____

1.Предмет і метод мікроекономіки.

М/ек – це розділ економічної науки, який досліджує діяльність(поведінку) окремих економічних суб’єктів, таких як домашні господарства, підприємства, ринки окремих благ. Її головне завдання - з'ясувати: 1) як приймають рі­шення суб'єкти господарської діяльності — споживачі (покупці) і виробники (продавці); 2) як установлюються на ринку ціни на різні товари і послуги; 3) як, виходячи з цін, здійснюється розподіл ресурсів. Предметом м/е є діяльність людей, пов’язана з досягненням ефективного використання обмежених ресурсів для задоволення своїх потреб. У процесі вир-ва підприємства вирішують 3 основні пит-ня: Що виробляти?, Для кого виробляти?, Коли будуть спожиті ті чи інші блага? Для досягнення цілей у м/е використовуються такі методи: індукція –хід дослідження від окремих фактів до загальних висновків; дедукція – це висування гіпотез на основі несистематичних спостережень, практичного досвіду, інтіїції, логічних роздумів із подальшою їх перевіркою на фактах; гіпотези (прогнозні моделі); граничний метод – дослідження, як одна додаткова операція, за певний період часу впливає на кінцеву мету; абстрагування – навмисне спрощення досліджуваного суб’єкта; методи статистики та динаміки – порівняння різних рівноважних станів;функціональний метод –у ході його здійснення в досліджуваному явищі виділяється головна риса, яка нас цікавить, а потім розпочинається пошук факторів, що на неї впливають; рівноважний метод – мікроекономіка намагається вивчити такий стан економічних явищ, який характеризується відносною стабільністю, тобто рівновагою.

31. Правило визначення обсягів виробництва досконалим конкурентом у короткостроковому періоді.

До проблеми визначення за якою фірма максимізує прибуток можна підійти двома шляхами: 1) оцінюючи граничні значення виручки та витрат; 2) аналізуючи сумарні величини виручки та витрат.

1. Умовою того що т. Q є точкою максимуму, є рівність 0 часткової похідної функції прибутку dп/dQ=d(TR)/dQ-d(TC)/dQ=0=MR-MC=P-MC або P=MC таким чином, у випадку конкурентної фірми умова максимізації прибутку набуває вигляду: необхідно вибрати такий обсяг виробництва, для якого граничні витрати = ціні . Будь-які відхилення від Q невигідні фірмі, вона завжди буде прагнути виробляти саме цей обсяг продукції (якщо не зміняться ціни ресурсів і ціна товару ) тобто фірма перебуває в рівновазі. Рівність Р=МС – це частковий випадок більш загальної рівності MR=MC. Правило знаходження такого обсягу виробництва, для якого граничні витрати = граничній виручці, є для фірми точним орієнтиром для максимізації прибутку, або мінімізації прибутку залежно від того, функціонує фірма в умовах досконалої чи недосконалої конкуренції. Максимум прибутку досягається в точці перетину лінії граничних витрат MC(Q) з горизонтальною прямою Р=РЕ. Достатня умова означає що лінія MC(Q) строго зростає.

Щодо другого шляху визначення обсягу продукції за яким прибуток досягає максимуму то він здійснюється порівнянням величини сумарної сумарної виручки і сумарних витрат (TR i TC) Той обсяг виробництва для якого TR перевищує TC на максимальну величину і визначить шукану рівноважну величину

На графіку зображена рівновага конкурентного підприємця в короткостроковому періоді. За обсягу виробництва Q3 за якого МR=P досягається максимум прибутку. Якщо фірма випускатиме Q2 менше Q3 одиниць товару то ціна перевищить граничні витрати і прибуток зменшиться. Фірма зобов’язана збільшити випуск інакше вона не максимізує прибуток. Коли Q4 більше Q3 то граничні витрати перевищують ціну фірмі необхідно знизити обсяги виробництва.

Задача Визначте рівноважні ціну та обсяг, якщо криву попиту на банківську послугу можна зобразити у вигляді QD = 6000 – 20Р , де QD - обсяг попиту на місяць, Р – ціна у гривнях. Крива пропозиції має вигляд QS = 3000 + 40Р, де QS – пропозиція банківської послуги за визначений період. Зробіть висновки. Розвязок: умова ринкової рівноваги Qd=Qs 6000-20P=3000+40P, 60P=3000P, P=50, Q=6000-20*5000 Відповідь: обсяг попиту на банківські послуг буде збігатися з їхньою пропозицією при ціні Р=50 і становитиме Q=5000

Зовнішні ефекти - побічний вплив, який можуть здійснювати виробництво чи споживання одного блага на виробництво чи споживання іншого (не через ціновий механізм).

Мікроекономіка - це розділ економічної теорії, який вивчає діяльність окремих економічних суб'єктів(споживачі, робіт­ники, вкладники капіталу, фірми тощо.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]