Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15 білети.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №____14___

14. Цінова еластичність попиту, фактори, вплив на загальний доход.

Еластичність попиту за ціною-показник відсоткової зміни обсягу попиту при зміні на 1% ціни на благо уздовж даної кривої попиту на нього, тобто яким чином реагує зміна кількості попиту при зміні на 1% ціни. Еластичність попиту за ціною показує чутливість обсягу (величини) попиту до зміни ціни товару за умови, що всі інші фактори, які впливають на попит, залишаються незмінними.

Оскільки крива попиту має від’ємний нахил, то еластичність попиту за ціною змінюється від нуля до мінус нескінченності. Для практичного використання еластичність попиту за ціною беруть. Як правило, по модулю:

Якщо 0<<1-попит нееластичний

=1-попит з одиничною еластичністю

1 <<-попит еластичний.

Еластичність попиту за ціною залежить від таких факторів:

  • Наявності товарів-субститутів;

  • Часу пристосування до зміни цін;

  • Частки споживацького бюджету, що витрачається на продукт.

Вплив еластичності попиту за ціною на загальний дохід продавця:

Еластичність попиту за ціною

Зміна виручки

при зниженні ціни

при підвищенні ціни

Еластичний

Збільшується

Збільшується

З одиничною еластичністю

Не змінюється

Не змінюється

Нееластичний

Зменшується

Зменшується

44. Варіанти поведінки олігополіста у галузі ціноутворення

Аналіз, що проводиться у мікроекономіці, дає змогу виділити щонайменше дві загальні закономірності:

  1. Олігополістичні ціни мають тенденцію бути негнучкими, або"жорсткими".

  2. Якщо олігополістичні ціни все-таки змінюються, то найбільш вірогідно, що всі фірми роблять це одночасно. Олігополістична цінова поведінка передбачає наявність стимулів до погоджених дій або до таємного зговору при встановленні цін.

Виявлення цих закономірностей є результатом дослідження ціно­вої політики олігополіста. Може бути чотири варіанти поведінки олігополіста у галузі ціноутворення: ламана крива попиту; ціноутворення, зумовлене таємним зговором; лідерство у цінах; ціноутворення за принципом "витрати плюс"

1.Якщо фірма-ініціатор на олігополістичному ринку вирішить зни­зити ціни, розраховуючи на збільшення обсягів власних продажів, то конкуренти зроблять те саме, оскільки у протилежному разі вони позбудуться частини завойованого ринку. Навпаки, якщо фірма спро­бує підняти свої ціни, то конкуренти, проігнорувавши таку поведін­ку, намагатимуться заволодіти частиною ринку, щоб звільнитися від першої фірми. Таким чином, зниження цін буде вирівняно, оскіль­ки конкуренти наслідуватимуть приклад ініціатора. Аналогічного підвищення цін не відбудеться, оскільки конкуренти спробують роз­ширити свою частку ринку. Отже, крива попиту для олігополіста матиме вигляд ламаної кривої

Крива попиту буде сильно еластичною на ділянці, що розташова­на вище від ринкової ціни Ре, та слабо еластичною (коли продукт диференційований) або взагалі нееластичною (якщо олігополісти продають стандартну продукцію) на ділянці нижче, ніж ринкова ціна. Через таку суттєву відмінність у еластичності попиту крива граничного доходу буде мати розрив.

2. Цей зговір пови­нен бути таємним, оскільки узгоджені дії виробників у сфері ціно­утворення у більшості країн заборонені законом. Він відбувається тоді, коли фірми досягають безпосередньої або мовчазної угоди про те, щоб зафіксувати ціни, розподілити ринки чи якимось іншим чином обмежити конкуренцію між собою.

Якщо кілька фірм у галузі з олігополістичним ринком при­близно однакові за розміром та рівнем середніх витрат, то для них збігатимуться рівень ціни та обсяг виробництва, що максимізують економічний прибуток. Олігополістів укладають картельних угод.

3. Для олігополістичного ринку, на якому представлені різні за роз­мірами фірми, властивим є узгодження дій через механізм так зва­ного "лідерства у цінах". Найвпливовіша фірма у галузі з мовчаз­ної згоди інших визнається лідером у ціноутворенні, а всі інші фірми наслідують її приклад. Як правило, він завчасно попереджає про наступні зміни. Лідер не нама­гається встановити ціни, які максимізують прибуток, щоб зберегти бар'єри для вступу в галузь, які пов'язані з неспроможністю нової фірми забезпечити мінімальний рівень витрат і отримати економіч­ний прибуток.

4. У цьому разі для визначення ціни за основу беруть певні типові ви­трати, до яких додається економічний прибуток у вигляді надбав­ки. Переваги такого методу полягають у його простоті. Він не по­требує глибокого вивчення кривих попиту, доходу та граничних ви­трат.

Таким чином, олігополісти фактично не використовують цінової конкуренції: це може бути досить небезпечним як для ініціатора, так і для всіх учасників ринку. Спроба цінової конкуренції містить загрозу перетворитися на цінову війну. Тому на олігополістичному ринку переважає нецінова конкуренція.

Задача Визначте величину витрат випуску 400 одиниць, якщо витрати виробництва 100 шт. складають 300 грн., 800 шт. – 600 грн., функція витрат при цьому є лінійною.

Розв’язок: Якщо С-лінійна функція, то С=a*Q+b; b=C-a*Q; 300-Q*100=600-a*800; a*700=300; a=3/7; b=300-(3/7*100)=257; C=3/7*Q+257; C=3/7*400+257=428грн.

Відповідь: величина витрат становить 428грн

Еластичність попиту за доходом - вплив змінювання в доході споживача на його попит на благо.

Недосконала конкуренція – Ринкова ситуація, коли фірма (або декілька фірм) виробляє і поставляє таку частку продукту, що може вирішальним чином впливати на формування ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]