Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці відповіді 81-120.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
55.62 Кб
Скачать

111. Які засоби зв’язку і сигналізації застосовують, щоб сповістити про пожежу?

Пожежний зв’язок і сигналізація грають важливу роль у заходах для попередження пожеж, сприяють своєчасному їх виявленню і виклику пожежних підрозділів до місця пожежі, а також забезпечують оперативне керівництво роботами на пожежі.

Пожежний зв’язок можна підрозділити на зв’язок повідомлення (своєчасний прийом викликів на пожежі), диспетчерський зв’язок (керування силами і засобами для гасіння пожеж) і зв’язок на пожежі (керівництво пожежними підрозділами).

Для повідомлення про пожежу найбільше поширення одержали технічні засоби зв’язку і пожежної сигналізації – телефон, електрична пожежна сигналізація, автоматична і неавтоматична, і радіозв’язок.

Промислові підприємства, господарства й інші об’єкти з підвищеною пожежною небезпекою, як правило, обладнані прямим телефонним зв’язком. Для цієї мети прокладають прямий провід від об’єкта до пожежної команди, минаючи телефонну станцію, і встановлюють два індукторні телефонних апарати.

Для передачі повідомлення про пожежу з міського або іншого телефону на центральний пункт пожежного зв’язку (ЦППЗ) від міської телефонної станції (МТС) прокладають спеціальні односторонні телефонні лінії. Телефонні апарати обладнані спеціальними покажчиками з чітким написом номера телефону пожежної частини. При наявності телефонної станції (АТС) зв’язок здійснюється набором визначеного номера, а при ручній телефонній станції шляхом усної вимоги: “Пожежну команду!”.

Найбільш надійний і швидкодіючий засіб зв’язку для виклику пожежної команди – електрична пожежна сигналізація, що складається з наступних основних частин:

Ø оповіщувачів, встановлених у виробничих будинках або на території промислового підприємства, господарства або складу і призначених для подачі сигналів про пожежу;

Ø прийомної станції з прийомними апаратами, що забезпечують прийом сигналів про пожежу і фіксування цих сигналів;

Ø лінійних мереж, що з’єднують оповіщувачі з прийомними станціями.

На приймальній станції є оптичні й акустичні сигнали тривоги.

Системи електричної пожежної сигналізації виявляють початкову стадію пожежі (загоряння) і повідомляють про місце його виникнення. На підприємствах використовують високоефективні види автоматичної пожежної сигналізації, оповіщувачі яких реагують на дим, ультрафіолетові промені, полум’я і тепло. Системи автоматичної сигналізації без участі людей передають повідомлення про пожежу і місце його виникнення, а в окремих випадках також автоматично включають стаціонарні установки гасіння пожеж.

Будівлі та споруди заводу обладнано вогнегасниками двох типів: порошковими і пінними. Окрім того встановлено протипожежну сигналізацію, сигналізатори якої реагують на дим та інфрачервоне випромінювання (тепло). Сигнали від сигналізаторів поступають на центральний пульт протипожежної сигналізації

112. Назвати вимоги безпеки праці, пожежної безпеки при виконані газозварювальних робіт.

6.2.1.                   При              проведенні                             електрозварювальних                   і газозварювальних  робіт  необхідно  керуватися  СНип  Ш- 4 - 80. Техника безопасности в строительстве. До роботи щодо електрозварки допускаються особи, які пройшли відповідне навчання, інструктаж і перевірку знань вимог безпеки з оформленням у спеціальному журналі і які мають кваліфікаційне посвідчення. Електрозварники повинні мати кваліфікаційну групу щодо вимог безпеки не нижчу за другу. 6.2.2. Усе електрообладнання стаціонарних та пересувних установок необхідно надійно заземлювати. 6.2.3.                   Електрозварників                      необхідно                             забезпечувати брезентовими  костюмами,  щитками  з  темним   склом,   гумовими килимками   з   повстяною                            підкладкою,                                                                             гумовими                                                                             шлемами, діелектричними галошами, брезентовими рукавицями. 6.2.4. При проведенні електрозварювальних робіт усередині закритих приміщень необхідно установлювати витяжну вентиляцію. При несправній вентиляції провадити зварювальні роботи забороняється. При цьому присутність робочих інших професій не допускається. 6.2.5. Робочі місця електрозварників, що знаходяться як у приміщеннях, так і на відкритому повітрі, необхідно огороджувати переносними щитками або ширмами.

6.2.6. Переносні огородження повинні бути міцними і легкими, виготовлятися із листової сталі або азбестового полотна. 6.2.7. Над зварювальними установками, що знаходяться на відкритому повітрі, необхідно влаштовувати навіси. 6.2.8. Дерев'яні стіни та переборки, розташовані ближче за 5 м від зварювальних і газозварювальних постів, оштукатурюються або оббиваються листовим азбестом чи листовою сталлю по повсті, змоченій в глиняному розчині. 6.2.9. При виконанні ручних робіт газового різання і зварювання газозварники і газорізчики забезпечуються захисними окулярами закритого типу. 6.2.10. До початку газозварювальних робіт робоче місце необхідно ретельно оглянути і зайві, що заважають роботі, предмети і легкозаймисті матеріали прибрати.

113. Як надається допомога потерпілим при опіках на пожежі?

114. Як організовується протипожежне водопостачання будівельних об’єктів?

115. Викласти вимоги техніки безпеки і пожежної безпеки при виконанні електрозварювальних робіт?

116. Які основні вимоги до безпечної організації складського господарства?

117. Як обладнюються місця для куріння на території будівельного майданчика?

118. Коли застосують порошковий вогнегасник при гасінні пожеж, його будова і принцип дії?

Вогнегасін порошки являють собою мілко подрібнені мінеральні солі з різними робавками, що протидіють злужуванню та утворюванню грудок. Вони характеризуються високою вогнегасною спроможністю та універсальністю щодо сфери застосування. Вогнегасні порошки можна використовувати для різноманітних способів пожежогасіння, в тому числі для інгібування та подавлення горіння вибухом. Розрізняють порошки загального та спеціальног призначення. Основним компонентом порошка ПСБ є бікарбонат натрію (технічна сода); ПФ – діафоній фосфат, ПС - карбонат натрію, СН – сілікогель, насичений хладоном.