Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТРУЄННЯ.DOC
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
106.5 Кб
Скачать

О т р у є н н я Загальні принципи надання медичної допомоги при отруєннях

1. Припинення дії отрути на організм людини:

  • інгаляційне ураження – винести хворого з зони ураження (у разі необхідності використовують протигаз або респіратор;

  • потрапляння отрути на шкіру – з потерпілого необхідно зняти одяг; видаляють отруту з шкіри за допомогою тампонів; обмивають шкіру теплою (не гарячою водою!), бажано проточною водою з милом впродовж 15-30 хвилин;

  • потрапляння отрути всередину – негайно проводять промивання шлунка великою кількістю (5-15 л) води кімнатної температури до триразового отримання чистої промивної води. Ефективність промивання шлунка зменшується у разі збільшення часу, який пройшов з моменту отруєння. Найбільш ефективним воно є впродовж перших 15-20 хвилин від моменту отруєння. Дієвим воно може бути строком до 3-4 год (це час евакуації шлункового вмісту). Варто проводити промивання й пізніше, тому що частина отрути може затриматися в складках слизової оболонки шлунка на більш тривалий термін. За один раз об’єм рідини, яку вводять складає 500-700 мл. Для адсорбції токсичних речовин, які знаходяться в шлунково-кишковому тракті, застосовують активоване вугілля з водою у вигляді кашки по 1 столовій ложці всередину до та після промивання шлунка.

  • потрапляння отрути в порожнини (пряма кишка, сечовий міхур, піхва) промивають за допомогою клізми, катетеризації, спринцювання);

  • у разі укусів, підшкірному або внутрішньом’язевому введенні – місцево застосовують холод протягом 6-8 годин. Показані циркулярні новокаїнові блокади кінцівок вище місця потрапляння токсину.

2. Знешкодження отрути за допомогою специфічних медикаментозних засобів (антидотів).

Антидоти – це речовини, які не дозволяють отруті діяти на організм або нейтралізують її ефект. В залежності від способу дії розрізняють:

а) фізичні протиотрути - діють шляхом адсорбції – поглинання. Це активоване вугілля, каолін (біла глина), крохмаль, тальк. Їх можна додавати до води та призначати разом їз послаблюючими препаратами.

Активоване вугілля – це вугілля тваринного або рослинного походження, яке пройшло спеціальну обробку, воно володіє високою адсорбуючою активністю до багатьох отрут, солей важких металів, та мікробних токсинів. Один грам активованого вугілля може адсорбувати 800 мг морфіну, до 700 мг барбітуратів, до 300 мг алкоголю. В якості речовин, які прискорюють проходження отрути по шлунково-кишковому тракту та перешкоджають всмоктуванню, при отруєнні жиророзчинними сполуками (бензином, керосином, скіпі аром, аніліном, фосфором та ін..) застосовують вазелінове масло (3 мл на 1 кг ваги), або гліцерин (200 мл).

б) хімічні – діють шляхом руйнування та перетворення отрути в нерозчинну речовину або нетоксичну (оцтова та лимонна кислота – нейтралізують луги, магнезія, поташ нейтралізують кислоти; тіопентал-натрію – застосовують при отруєнні синильною кислотою та її солями; унітіол – ефективний при отруєнні серцевими глікозидами та при алкогольному делірії; танін, калію перманганат..

в) білкові речовини - яєчний білок, некип’ячене молоко, водна суміш крохмалю або муки використовують при отруєнні кислотами та роз’їдаючими отрутами. Білки 12-х яєць розчиняють в 1-му літрі кип’яченої холодної води та використовують для промивання шлунку.

Поряд з протиотрутами вводять сольове послаблююче (натрію або магнію сульфат в дозі 0,5 г/кг – у разі отруєння водорозчинними отрутами; вазелінове масло (в дозі 200 мл до промивання і стільки ж після промивання) – про гострому отруєнні жиророзчинними отрутами.