Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТРУЄННЯ.DOC
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Отруєння ядрами косточкових плодів

Спостерігають отруєння після вживання в їжу великої кількості ядер гіркого мигдалю, персиків, абрикосів, слив, черешні. Насіння цих косточкових плодів містять глюкозид амігдалін, який розщеплюється, утворюючи синильну кислоту.

Легкий ступінь отруєння супроводжується головним болем та нудотою. При важкому отруєнні виникає ураження дихального центру, що призводить до смерті. 100 г гіркого мигдалю містять 0,25 г синильної кислоти, тобто біля 5-ти смертельних доз для дорослої людини. Вживання навіть невеликої кількост очищених гірких ядер абрикосів (приблизно 60-70 г) може призвести до смертельного отруєння. Тому обмежують використання гіркого мигдалю в кондитерській промисловості.

Отруєння соланіном

Соланін входить до складу здорової картоплі в невеликій кількості. В результаті неправильного зберігання, а також під дією світла на клубні внаслідок неякісного підгортання вміст соланіну різко зростає, особливо в паростках та шкірці. Соланін термостабіний, тому отруєння може статись при вживанні готових блюд з такої картоплі. Картопля, яка містить його, має гіркий присмак, та викликає відчуття дряпання, печії в горлі. Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль в животі, пронос, головний біль. У важких випадках спостерігають порушення свідомості, судоми. З метою профілактики отруєнь необхідно зберігати картоплю в темних приміщеннях, видаляти паростки. Перед тим, як його варити, слід очищати картоплю від паростків та шкірки разом їз шаром, що позеленів. Відвар картоплі необхідно зливати, тому що соланін добре розчиняється у воді та переходить у відвар.

.