Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особливості кримінальної статистики.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

3.1. Особливості кримінальної статистики

В загалом під юридичною статистикою розуміється наука, заснована на принципах загальної теорії математичної статистики і вивчає кількісну сторону масових юридичних явищ і процесів з метою розкриття їх якісного змісту, а також тенденцій і закономірностей розвитку в конкретних умовах місця і часу.

В останні роки у вигляді самостійної галузі чи підгалузі виділяється кримінологічна статистика, яка тісно пов'язана з кримінально-правової і розглядається як частина кримінології, вивчає кількісні характеристики злочинності, її причини, особистості злочинця. Зазначені характеристики здебільшого лежать як в рамках, так і за рамками кримінально-правової статистики, особливо такі, як латентна злочинність, причинний обумовленість злочинності і окремих злочинів, процес формування особистості злочинця і мотивації злочинної поведінки, діяльність суб'єктів профілактики, які не відносяться до правоохоронних органів. Один з розділів кримінологічної статистики – віктимологічна статистика, тобто статистика про жертви злочинів або потерпілих від злочинів та їх ролі в ґенезі злочинів.

Особливе місце в кримінологічної статистики складають також відомості про бездоглядності і безпритульності дітей, наркоманії, токсикоманії, пияцтво і алкоголізм, проституції, венеричних хворобах та інших фонових явищах, що детермінують злочинність, які традиційно відносились до моральної статистики1.

Для того щоб встановити особливості статистики в Канаді слід проаналізувати діяльність органів, основним завданням яких є статистика злочинності, визначити їхню компетенцію, встановити основні джерела даних, методологію яку використовують відповідні органи, охарактеризувати процес контролю за якістю та точністю даних, тощо.

Зокрема в Канаді діє спеціальний державний статистичний орган, який створений з метою вивчення кримінологічних явищ: Канадський Центр Судової Статистики2. Однак статистика злочинності не завжди дає точну характеристику фактичної кількості злочинів. Деякі зі статистичних даних про злочинність залежить від бажання жертви повідомити про злочин (як у випадку деяких типів нападів, або злочини проти власності), або ж вони можуть залежати від ефективності діяльності правоохоронних органів, яка полягає у виявленні певних злочинів (наприклад, проституція та наркозлочинність)3. Крім того, представляється інтерес не тільки по відношенню до кількості злочинів, а й такі фактори, як зміна характеру і її впливу на окремих осіб, сімей та громад4.

Для того щоб визначити особливості статистики в Канаді, слід проаналізувати діяльність органів, основним завданням яких є ведення статистики злочинності, визначити їх компетенцію, встановити основні джерела даних про злочинність, методологію яку використовують ці органи, охарактеризувати процес контролю за якістю та точністю даних.

Канадський Центр Судової Статистики у співпраці з поліцейською службою збирають дані про злочинність в рамках Стандартного огляду звітності про злочинність (СОЗ). СОЗ був створений для виміру масштабу злочинності та її характеристики в канадському суспільстві5.

В Канаді злочинність аналізується за допомогою даних, зібраних двома статистичними органами – даних, поданих поліцейськими органами до СОЗ та даних, що містяться у Загальносоціальному огляді (ЗСО). Останні дані є результатом роботи органу, який відповідає за проведення Загальносоціального огляду, та містять відомості про злочин, які не зареєстровані поліцейськими службами, однак повідомлені потерпілими6.

Охарактеризуємо діяльність Єдиного Огляду Звітності Злочинності, а саме дамо відповіді на питання як саме збирається інформація про злочини, потерпілих, обвинувачених, методика контроль за якістю та достовірністю цих даних, тощо.

Дані СОЗ відображають зареєстровані злочини, які були підтверджені поліцією. Інформація, зібрана в ході дослідження включає в себе кількість кримінальних випадків, встановлення статусу цих злочинів та осіб, які надали цю інформацію. При дослідженні UCR виробляє безперервний хронологічний запис і статистику злочинів, повідомленими кожним поліцейським агентством в Канаді починаючи з 1962. У 1988 році була створена нова версія UCR2, так звана "випадок на основі" "incident-based", тобто дослідження, які місять в собі детальну інформацію про злочин, потерпілих та обвинувачених.