Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
особливості використання САПР SolidWorks.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

1. Вступ в SolidWorks

Основне завдання моделювання - це усунення можливих помилок в процесі розробки конструкторської документації виробу. Досягається це шляхом комп'ютерного моделювання окремих деталей і їх взаємодії в збірці. Багато програм, наприклад, AutoCAD, дозволяють формувати тривимірні об'єкти з комбінації типових поверхневих форм, таких як паралелепіпед, циліндр, конус, сфера, клин і тор. Ускладнення тривимірної моделі досягається при її взаємодії з іншими (допоміжними) тривимірними об'єктами за допомогою операцій об'єднання, віднімання, перетину і взаємодії. Основний недолік описаного підходу до моделювання полягає в тому, що отримана таким чином модель не піддається редагуванню. Можна тільки або скасувати послідовність операцій, або зробити все заново. Створення складної моделі таким способом являє собою досить повільний і трудомісткий процес. Інший підхід до тривимірного моделювання полягає в повторенні реального технологічного процесу виготовлення деталі. В основі створення моделі лежить послідовність виконуваних дій при виготовленні деталі (технологічна карта). Цей спосіб використовується в програмі SolidWorks, яка дозволяє в процесі моделювання створювати не деталь, а алгоритм (послідовність операцій) її створення. Задаються розміри, взаємозв'язку і рівняння, що визначають форму конкретної деталі. При зміні одного або декількох розмірів змінюються форма і розміри деталі, але зберігається загальний задум проекту. Такий процес застосуємо для створення цілого сімейства деталей із загальним зовнішнім виглядом. SolidWorks - програмний комплекс системи автоматизованого проектування (САПР) для автоматизації робіт промислового підприємства на етапах конструкторської та технологічної підготовки виробництва. Працює в середовищі Microsoft Windows. САПР SolidWorks розроблена в 1993 році SolidWorks Corp. (США) - незалежним підрозділом компанії Dassault Systemes (Франція) - світового лідера в області високотехнологічного програмного забезпечення. Тривимірна модель містить повний опис фізичних властивостей об'єкта (обсяг, момент інерції, характеристики матеріалів), що дає можливість розробнику максимально наблизити комп'ютерну модель до реального виробу. SolidWorksпозволяетпроізвесті інженерний аналіз деталі: експрес-розрахунки масово-інерційних характеристик, кінематики і динаміки механізмів, міцності і аеро- і гідродинаміки методами чисельного моделювання і створення фотореалістичних зображень об'єктів.

Процес моделювання в SolidWorks починається зі створення ескізу, тобто двомірного профілю або поперечного перерізу. Потім ескіз набуває тривимірний вигляд за допомогою певних дій, які називаються конструктивними елементами. Набір ескізів і конструктивних елементів утворюють деталь. Потім деталі компонуються в збірку. Після перевірки працездатності збірки на її основі створюються складальний креслення і креслення входять у складання окремих деталей. Тривимірна модель SolidWorks складається з деталей, зборок і креслень, що відображають ту ж модель в різних документах. Будь-які зміни, що вносяться до модель в одному документі, автоматично відбиваються в інших документах, що містять цю модель. Взаємозв'язок між деталями, збірками та кресленнями гарантує автоматичне коректування всіх взаємопов'язаних елементів моделі.

SolidWorks 2012 - остання версія програми, що підтримує операційну систему Microsoft Windows ХР. Починаючи з версії 2013, установка програми на комп'ютері з операційною системою Windows ХР буде недоступна.