Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
особливості використання САПР SolidWorks.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

2. Особливості використання сапр SolidWorks

2.1. Інтегровані cad/cae системи

Останнім часом чітко окреслилася тенденція групування інструмен¬тов геометричного моделювання та розрахункових програм в інтегрірован¬ние системи. Однієї з фірм, що поклали початок цьому процесу, була РТС (Parametric Technology Corporation), яка впровадила в продукт Pro / Engineer мо¬дулі розрахунку на міцність методом кінцевих елементів, процедури кінематичного і динамічного аналізу Однак оскільки РТС поміщала "зовнішні" продукти в базову систему під своєю торговою маркою (купуючи авторські права або ж на основі партнерських угод), обмежуючи при цьому доступ до інтерфейсу розробки додатків (API) для "вільних" розробників, то номенклатура додатків практично не розширювалася. Фірма Dassault Systems також впровадила в Catia V4 модуль розрахунку на проч¬ность методом кінцевих елементів, причому його функціональність дозволяла вирішувати широке коло завдань і була на момент початку дев'яностих років срав¬німа з тією, яку мали універсальні пакети кінцево-елементного ана¬ліза. Однак сторонні розробники не могли отримати доступ до процеду¬рам програмування без згоди власника базового пакета, потрібно також придбання ліцензій на роботу з процедурами API. Крім того, раз¬вітіе прикладних додатків стримувалося дорожнечею як самої CAD- системи, так і апаратних засобів-графічних робочих станцій на базі RISC-процесорів.

Рис.2.1. Інформаційна панель SolidWorks

Ситуація змінилася з появою системи SolidWorks (інформаційна панель програми показана на рис. 1.1), яка практично з моменту народження мала відкритий АР1. На першому етапі це стимулювало розробників, які створювали нові продукти або розвивали вже існуючі, але мають примітивний інтерфейс користувача. Функціональне графічне середовище і доступ до математичного апарату для обробки геометрії радикально прискорювали створення комерційних програм. При цьому розробники не були зобов'язані, принаймні до етапу комерційної реалізаціі, вступати в будь-які офіційні відносини з фірмою SolidWorks (за винятком, зрозуміло, придбання ліцензії на програму). З початку нового тисячоліття розвиток інтегрованих систем пішло в режимі самозбудження. SolidWorks став украй популярний, залучаючи до своєї орбіти тисячі нових користувачів. У той же час, "самостійні" САЕ - системи підійшли до якогось "порога насичення" ринку, коли практично всі професійні розраховувачі вже обзавелися якою небудь програмою. Тому фірми-виробники сталі рекрутувати нових споживачів із середовища інженерів-проектувальників, проникаючи в масові системи проектування через створення "супутніх" інструментів. Зараз залишилися лічені одиниці розрахункових програм, які не мали б більшою чи меншою мірою усіченого (або, якщо більш коректно, адаптованого) варіанту, функціонуючого як додаток SolidWorks або будь-якою іншою САE-системи. Остання, очевидно, повинна мати гідну уваги користувача базу. Процес зайшов настільки глибоко, що

спочатку в SolidWorks 2003 з'явилися "безкоштовні" модуль COSMOSXPress. є інструментом розрахунку на міцність початкового рівня, і модуль Фізична динаміка, призначений для "пожвавлення" збірок. Версія 2005 збагатилася процедурою MoldflowXpress, що виконує елементарну оцінку вилита форм при виготовленні тонкостінних деталей з термопластів. Можна, звичайно, дискутувати про ступінь адекватності результатів, одержуваних подібними фрагментами "великих" систем, проте маркетингова ефективність безсумнівна і взаємна: SolidWorks набуває імідж всеосяжного знаряддя, а користувач ненав'язливо втягується в сферу впливу виробників інженерних програм. Проте робота в інтегрованому середовищі проектування і розрахунку, помімо потенційного покращення результату, є вельми захоплюючим заняттям. Це вимагає нових навичок, пов'язаних з організацією раціональної взаємодії кількох інструментів. Розглянемо деякі можливості SolidWorks, що забезпечують ефективне використання розрахункових додатків.