Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
особливості використання САПР SolidWorks.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

2.4. Розробка в збірці

SolidWorks володіє найрізноманітнішими можливостями для створення і модифікації збірок. Розрахункові додатки, відповідно, цю функціональність враховують. Як і для моделей твердотільних і поверхневих деталей, відповідальність за коректну підготовку вихідних даних для збірок в переважної частини покладається на CAD-систему. Це означає, що взаємне положення деталей як в сенсі геометрії, так і в тому, що стосується призначення параметрів їх взаємодії у фізичній моделі, повинно визначатися за допомогою сполучень. У явному вигляді вони ні в одну програму, за винятком COSMOSMotion, не транслюються. Розрахункові модулі мають справу виключно з геометрією, але не з семантикою. COSMOSMotion в даному ряду є винятком. Його математичний апарат допускає відсутність в моделі збірки зв'язку між деталями, але при цьому операції, по суті ідентичні тим, які виконуються в SolidWorks, доведеться виробляти в процесі формування механізму

Візуалізацію кінематики збірки можна отримати в SolidWorks, не вдаючись до додаткових інструментів. Приводити її в рух можна мишею або ж через функції Фізична динаміка Доступні команди для перевірки інтерференції як в статичному, так і в динамічному стані, а також можливість візуалізації руху, супроводжуваного входом деталей в контакт і виходом з контакту. Тому рекомендується подвергнуть збірку перевірці інструментами SolidWorks, а вже потім використовувати розрахункові процедури. Всі вони дуже чутливі до присутності інтерференціі деталей.

Останні версії SolidWorks володіють розвиненим набором команд для перетворення деталі в збірку. Воно може здійснюватися в режимі автоматизованого розчленування одного тіла, а також базуватися на багатотільних поданні. Така схема побудови вихідних даних дозволяє будувати розрахункову модель збірки, асоціативно пов'язану з єдиною деталлю. Це досить зручно, коли розрахункова механічна модель передбачає конкретні взаємодія деталей з однаковими або різними фізично ми властивостями або ж виконується тепловий розрахунок з різними теплофізичними характеристиками матеріалів. Зрозуміло, можна спочатку будувати і розраховувати збірку з "самостійних" деталей, однак, - приклад, зварні конструкції іноді проектуються в режимі деталі з наступною трансформацією в збірку.

COSMOSWorks і COSMOSFloWorks мають набір опцій для візуалізації збірки в стані розчленування або в частково прозорому стані з одночасним о накладенням діаграм результатів. Ці команди також реалізовані на базі можливостей SolidWorks.

Актуальним є питання про моделювання зборок, що містять велику кількість деталей. Тут слід виділити два аспекти. Перший пов'язаний з базовою функціональністю SolidWorks для побудови геометричної моделі. Тут можливості програми безперервно нарощуються, і в даний час більшість проблем в збірках з кількома тисячами нескладних деталей цілком вирішувані при наявності адекватного апаратного забезпечення. Крім того, можна редагувати моделі в режимі скороченого збірки. Другий аспект пов'язаний з розрахунком конструкцій, що складаються з великої кількості деталей. Тут можуть стати в нагоді можливості SolidWorks, що дозволяють створювати спеціальні розрахункові конфігурації збірок, в яких "нефунк¬ціональние" об'єкти відсутні (погашені), а решту спеціальним чином модифіковані з метою спрощення їх геометрії. Більш подроб¬ние рекомендації щодо збільшення продуктивності при використанні CAD / CAE-систем наведені в главі 10.