Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
особливості використання САПР SolidWorks.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

2.5. Робота в режимі креслення

Жодна з розглянутих програм не працює з кресленнями. Однак не¬которие технологічні додатки, наприклад, програми оптимального розкрою, створення програм УЧПУ для різання листового металу, в якості вихідної інформації можуть використовувати як дані про розгортці деталі з листа, так і безпосередньо креслення. До речі кажучи, однією з нових можливостей SolidWorks 2005 є наявність прямого редактора DWGEditor для обробки DXF / DWG-файлів. Підкреслимо, що SolidWorks володіє всіма можливостями для оформлення креслень в багатьох системах стандартів, включаючи ЕСКД.

2.6. Обмін графічною інформацією

Одне з джерел швидкого поширення SolidWorks серед користувачів полягав у тому, що програма мала широкий вибір трансляторів з популярних CAD-систем, а також універсальних графічних форматів. Потім їх число розширювалося за рахунок нових інтерфейсів, а для наявних інструментів виконувалася актуалізація. Повна номенклатура вхідних форматів показана на рис. 1.2. Тут звернемо увагу, що можливість зчитування файлів, створених прикладними програмами, залежить від їх версії. Крім того, файли, створені Catia V5 (вони мають розширення cgr), несуть виключно ілюстративну інформацію та непридатні для їх модифікації або використання в складі збірки (транслятори, які здійснюють подібний перенесення інформації, існують, проте в даній книзі не розглядаються). Для Mechanical Desktop і Pro / Engineer можливе повне або часткове (залежно від того, які інструменти базової системи були використані) відтворення дерева побудови моделі. Відмітим, що імпорт з семантикою реалізований, як правило, для не надто свіжих версій програм-джерел. У той же час апарат обробки ней¬тральних форматів побудований на останніх релізах відповідних про¬дуктов, причому оновлення версій графічних файлів відслідковуються в пакетах оновлень (Service Packs) SolidWorks.

Побічним, але, як виявилося, дуже важливим наслідком наявності розвинених можливостей обміну графічними файлами, з'явилася простота (зрозуміло, відносна) організації інтерфейсу між прикладними програмами і SolidWorks. Ті з розробників програм, які мають достатньо ресурсів або ж не мають власної графічної оболонки, йдуть по шляху інтеграції свого математичного апарату і SolidWorks, використовуючи, розуміється, процедури API. Інший варіант, коли організовується прихований від користувача конвертор, що дозволяє перетворювати просторову модель з Parasolid в формат прикладної програми безпосередньо або ж через проміжну модель, що має, наприклад, формат STEP. У переважній кількості випадків ці перетворення здійснюються за допомогою математики, наявної в SolidWorks.

Кілька вже коло можливостей для передачі результатів геометрії або результатів розрахунку з прикладної програми в SolidWorks. У числі переглянутих в даній книзі продуктів цієї функціональністю володіє ТгасеРго, яка має власний графічний редактор, що дозволяє створити геометричну модель "з нуля" або ж модифікувати об'єкт, імпортований в цю програму. Також- і це більш цікавий випадок - можна відновлювати в SolidWorks траєкторії променів, розрахованих в ТгасеРго і записаних в одному з нейтральних форматів. Описана в книзі програма ReflectorCAD має на меті створення поверхневої моделі сегментного відбивача з подальшою передачею її в геометричний редактор або програму розрахунку. SolidWorks з його можливостями обміну графікою, а також інструментами редагування, використовується як "посредник" між програмами.