Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
особливості використання САПР SolidWorks.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
219.65 Кб
Скачать

2.2. Твердотільне моделювання

SolidWorks з самого спочатку створювалася як система твердотільного параметричного моделювання. Програма містить всю необхідну номенклатуру інструментів, причому деякі можливості вкрай ефективні для розробки об'єктів, орієнтованих на подальше використання програм розрахунку. Це проектування виробів з листового матеріалу, зварні деталі. Вони дозволяють отримати моделі, вельми близькі до вимог даних інструментів. Підмножина функцій, орієнтованих на роботу з криволінійними об'єктами: інструменти сплайнів, команди створення тіл, що мають криволінійні поверхні, процедури забезпечення гладкості, побудови сполучень, дозволяють - в абсолютній більшості випадків - з прийнятною точністю готувати моделі для аерогідродинамічному аналізу або світлотехніки (в задачах розрахунку на міцність якість представлення поверхні дещо менш принциповий фактор). Починаючи з версії 2003 року, в SolidWorks з'явився багатотільний режим. Він істотно розширив можливості користувача при створенні геометричних моделей. Однак далеко не всі розрахункові системи підтримують цю функціональність. Наприклад, COSMOSMotion обробляє багатотільних деталі, починаючи з версії 2005 року. COSMOSWorks 2005 не в змозі розрахувати такі об'єкти ні в режимі деталі, ні при аналізі збірок. SolidWorks дозволяє створювати конфігурації об'єктів. Інтегровані модулі в абсолютній більшості адекватно обробляють цю функціональність, дозволяючи розраховувати різноманітні виконання розрахункових моделей, а, наприклад, COSMOSWorks 2005 здатний одночасно відображати результати декількох розрахунків. Крім того, параметричне представлення геометрії в CAD -системі дозволило органічно включити в COSMOSWorks модуль параметричної оптимізації, а також інструмент сценаріїв проектування. Останні призначення для вивчення того, як впливає зміна форми, граничних умов, типів матеріалів і т. д. На властивості конструкціі. Згадавши про матеріали, відзначимо, що один з напрямків розвитку SolidWorks, пов'язане з більш повним урахуванням "візуальних" властивостей матеріалів, знайшло логічне продовження в інтегральній базі даних, включаючи як інформацію про колір, прозорості, текстурі, так і щільності, характеристиках пружності і міцності (у версії продуктів 2005 спільним є підмножина характеристик, що описують пружні властивості). Навіть перерахувати всі можливості SolidWorks, які можуть бути корисні при створенні розрахункових моделей, дуже важко. Ми рекомендуємо звернутися до документації програми, оскільки кваліфікована робота з програмою вимагає впевненого володіння базовою функціональністю.

2.3. Поверхневе і гібридне моделювання

У порівнянні з системами аналогічного рівня SolidWorks має найбільш розвинені можливості для створення і редагування поверхонь, а також спільної обробки поверхонь і твердих тіл. Поверхневе представлення геометрії активно використовується в COSMOSWorks для створення на цій базі оболонкових розрахункових моделей. Також присутні функції для автоматизованого вичленування серединної поверхні для твердотільних об'єктів, які доцільно розраховувати за оболочечної моделі. SolidWorks володіє всіма необхідними інструментами для доведення одержаня результатів згідно умовностей розрахункових програм. Крім того, сам COSMOSWorks в змозі генерувати сітку оболонкових елементів на базі серединних поверхонь. Ця функція - плід спільної діяльності фірм CRAC і SolidWorks. Зрозуміло, при створенні вихідного проекту повинні дотримуватися певні умови для її ефективного функціонування. Також інтеграція програм увазі передачу частини роботи, пов'язаної з підготовчими операціями при створенні сітки кінцевих елементів, на SolidWorks. Саме його функції слід задіяти для модифікації поверхонь з метою створення коректних

сіток з оболонкових елементів.

У деталі SolidWorks може бути присутнім як твердотільна, так і поверхнева інформація. Інтегровані розрахункові модулі природним об разом враховують цю обставину. Деякі, наприклад, COSMOSWorks можуть обробляти в одній розрахункової моделі тільки один тип геометрії, однак те, що для побудови, наприклад поверхні, використовувалися твердотільні тіла, для програми абсолютно байдуже.

Те ж можна сказати про додаток ВlankWorks, де джерелом інформаціі може бути як сукупність поверхонь, так і грані тіл. Вельми простий інтерфейс даної програми передбачає активне використання функціональності SolidWorks для підготовки підходящої вихідної інформаціі. Якщо, наприклад, в COSMOSWorks I COSMOSFloWorks для створення сіток присутній функціональність, що дозволяє в тій чи іншій мірі керувати цим процесом, то BlankWorks повністю "покладається" на результат роботи SolidWorks.

Гібридні геометричні моделі активно використовуються в задачах світлотехнічного аналізу і проектування. Тут поділ функцій наступний. Якщо об'єкт є відбивачем, причому має при цьому складну форму, як, наприклад, сегментна фара, то як для оператора при її проектуванні (з точки зору світлотехнічних характеристик), так і для програми розрахунку більш раціонально мати поверхневе уявлення. Після задоволення функціональних вимог на його базі можна побудувати об'ємну модель, яка буде використовуватися для компоновки, розробки оснастки і т. д. При збереженні асоціативного зв'язку між різними уявленнями одного і того ж вироби процес модифікації не викликає ускладнень. Нерідко виникає зворотна задача: розрахунок готового виробу з метою подальшого використання результатів (наприклад, якщо створюється освітлювальна система з декількома однаковими джерелами світла). Тоді для спрощення аналізу можна виокремити робочі поверхні і саме їх передавати в розрахункову програму. Нерідкі випадки, коли вся збірка світлотехнічного пристрою формується у файлі єдиною деталі, а потім транслюється в програму світлотехнічного розрахунку Не завжди це виправдано, але можливості програм такий образ дій не відкидають.