Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці відповіді 81-120.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
55.62 Кб
Скачать

105. Які вимоги пожежної безпеки до складування і зберігання пиломатеріалів і виробів з деревини?

Участок , що зайнятий під склади лісоматеріалів , повинен бути очищений від сухої трави, бур’яну кори. Кругляк укладають в штабеля висотою не більше 1,5м, з прокладкою між рядами і установкою упор проти розпадання їх. При укладці пиломатеріалів в штабеля їх висота при рядовій укладці не повинна перевищуати половину ширини штабеля, а при укладці в клітки – не більше ширини штабеля. При укладці штабелів групами між штабелями залишають проходи шириною 2м. Кожна група може складатись з не більше ніж 12 штабелів, причому довжина групи не повинна перевищувати 50м. а ширина – 12м. Протипожарний розрив між групами штабелів повинен бути не менше 25м. В поміщеннях для зберігання столярних виробів допускається застосування наступного електроустаткування: проводка в стальних трубах, захищені світильники. Обов’язковий виніс рубильників за межі складу.

106. Що таке вогнестійкість будівель, конструкцій і матеріалів?

Вогнестійкість — здатність будівельних елементів та конструкцій зберігати свою несучу здатність, а також чинити опір нагріванню до критичної температури^утворенню наскрізних тріщин та поширенню вогню. Вогнестійкість конструкцій та елементів будівель характеризується межею вогнестійкості.

107. Які основні вимоги пожежної безпеки при зберігання вапна, карбіду?

Негашене вапно зберігають в закритих складських приміщеннях (по можливості на більш висох участках, щоб запобігти затоплення їх під час паводків і дощів; підлога складського приміщення піднімають над рівнем землі не менш ніж на 20 см. Навколо складу влаштовують стоки для виводу води. В складах допускається застосовувати електрообладнання відкритого типу. Ізольовані провода прокладають на роликах чи ізоляторах (якщо поміщення дерев’яне). Ями для гасіння вапна допускається розташовувати на відстані не менше 5 м від місця її зберігання і не менше 15 м до сусідніх будівель чи споруд.

Зберігання карбіду в підвалах забороняється. Склади карбіду кальцію по пожежній безпеці відносяться до виробництва категорії А, тому протипожежні розриви до основних будівельних і допоміжних будівель приймають на 25% більше. Відкривати барабани, розфасовувати чи відпускати карбід кальцію безпосередньо в поміщення для зберігання не допускається. Для цієї мети виділяють спеціально приспособлене приміщення. В складі забороняється також зберігати які-небудь інші матеріали чи опорожнені барабани з-під карбіду. Застосовувати електрообладнання в приміщеннях для зберігання і розфасування карбіду не допускається, враховуючи можливість виділення ацетилену, що має підвищені вибухові властивості.

108. Дати поняття температур спалаху, горіння, самозапалювання.

Спалах(вибух) – швидке згоряння горючої суміші без утворення підвищеного тиску газів.

Горіння- хіміко-термічна реакція речовини при якій виділяється світло, тепло, дим, появою полум’я або тління.

Самозапалювання – це запалення яке виникає в результаті температури самозапалювання: температура пальної суміші, при якій починається самонагрівання до запалення, що закінчується горінням.