Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці відповіді 81-120.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
55.62 Кб
Скачать

94. Що входить до первинних засобів пожежогасіння?

Вода, водяна пара, вогнегасні піни, також застосовують двоокис вуглеводню, азот і продукти згорання.

95. Що таке пожежа? Назвати основні причини виникнення пожеж?

Пожежа – це неконтрольоване горіння за межами спеціального вогнища яке розповсюджується в просторі і часі.

Якщо проаналізувати всі причини виникнення пожеж на бу-майданчику, їх можна об’єдна ти в 4 групи: І. Організаційні – низькі контроль і культура, відсутність знань з пожежної безпеки. 2. Технічні – відсутність системи пожежного захисту. 3. Технологічні – несправність приладів пожежогасіння. 4. Психофізіологічні – неуважність, психічні перенапруження.

96. Дати визначення процесу горіння, вибуху, умови горіння.

Горіння- хіміко-термічна реакція речовини при якій виділяється світло, тепло, дим, появою полум’я або тління.

Вибух – це швидкоплинна реакція хіміко-термічної речовини, при якій утворюється ударна хвиля.

Умови горіння – для протікання горіння необхідні такі умови: наявність горючої суміші, кисню для підтримки горіння та джерела запалення. Якщо хоч одна із складових відсутня, пожежа неможлива. Крім того температура середовища повинна бути достатньою для протікання термодинамічної реакції, тобто, щоб з твердої та рідкої складової горючої речовини виникала горючо-повітряна суміш, яка горить.

97. Чим гасити горіння електропроводки і електропроводки і електрообладнання?

Можна загасити вогнегасником вуглекислотним. Також порошковим – але коли невелика напруга струму – тобто до 1000В.

Ручні вуглекислотні вогнегасники ОУ2, 025, ОУ8, ОУ10 і ОУ25. Вони призначені для невеликих початкових осередків спалахування займистих речовин і електроустановок. Являють собою стальні балони ємністю 2, 5, 8, 10 і 25 л. У горловині кожного ввергнутий запірний вентиль з сифонною трубкою, вентиль має запобіжний пристрій, що спрацьовує при перевищенні тиску. Вага вогнегасників  від 7 кг і більше.

Порошковий вогнегасник ОП1 ("Супутник1") застосовується для гасіння невеликих займань автомобілів, лужних металів, електроустановок, що знаходяться під напругою, легкозаймистих і горючих рідин. Вогнегасник складається з циліндричного корпусу з похилою горловиною, що забезпечує розпилення порошку. Заряд складається із порошків ПСБ і ПС1, що видаляють кисень із зони горіння; порошки не електропровідні. При гасінні відкривають кришку вогнегасника і енергійним струшуванням висипають порошок на вогонь так, щоб він утворив хмарку над полум'ям.  Аерозольні бромметилові вогнегасники типу ОА і ОУБ застосовуються для гасіння горючих і тліючих матеріалів (бавовни, текстилю), а також електроустановок, що знаходяться під напругою до 380 В. Промисловість випускає вуглекислотнобромметилові вогнегасники ОУБ3 і ОУБ7, котрі аналогічні за конструкцією, але відрізняються лише розмірами.

98. Визначити технічні засоби гасіння пожеж.

До вогнегасною речовин відносять воду, піни, інертні гази,галогеноуглеводородние, порошкові і комбіновані вогнегасники.

99. Який порядок проведення вогневих робіт на будові?

101 подзвонити, Забезпечити евакуацію населення, власноруч гасити будівлю. Якщо починає горіти наступна будівля – то надавати пріоритет гасінню тієї будівлі щоб не запалилась і вона.