Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці відповіді 81-120.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
55.62 Кб
Скачать

ОХОРОНА ПРАЦІ

81. Що передбачає організація безпечного пресування та переміщення при експлуатації будівельних машин?

82. Як визначається небезпечна зона працюючих на висоті?

Небезпечна зона навкруги щогл (веж) визначається відстанню від центра щогли (вежі), яка дорівнює 1/3 її висоти. 

83. Які вимоги пред’являються до влаштування питного водопостачання на будові?

84. Викласти вимоги техніки безпеки при виконанні штукатурних робіт.

При виконанні штукатурних і обицювальних робіт необхідно працювати на справних риштуваннях, помостах, колисках та інших пристроях, дотримуючись вимог щодо їхнього виготовлення і встановлення, а також додержуючись правил техніки безпеки під час роботи на висоті.

Ручний інструмент, яким працює опоряджувальник, має бути справним. Дерев'яні ручки інструмента виготовляють із твердої деревини (бук, граб, береза), допустима вологість якої не більше 12 %. Вони повинні бути добре оброблені, пошліфовані і міцно з'єднані з інструментом.

Під час підготовки кам'яних поверхонь під штукатурку за допомогою ударних інструментів слід працювати в рукавицях і захисних окулярах.

Робітники, зайняті гасінням вапна, повинні працювати у спецодягу, гумових чоботях і рукавицях, респіраторі і окулярах.

Під час роботи із застосуванням штукатурних розчинів і мастик для закріплення плиток і лінолеуму, до складу яких входять леткі токсичні компоненти, слід користуватись захисними пристроями (респіратор, гумові рукавиці, окуляри тощо). Усі працюючі з такими матеріалами повинні пройти спеціальний інструктаж з правил безпечної роботи.

Брати руками будь-який розчин, незалежно від його складу, заборонено.

Хлорне вапно, що застосовується як протиморозний компонент штукатурного розчину, необхідно зберігати в закритій тарі. Хлоровану воду слід готувати на відкритому повітрі або в приміщеннях з примусовою вентиляцією.

Робоче місце оператора штукатурного агрегату повинно бути обладнано двостороннім зв'язком з робочими місцями штукатурів, що працюють з форсунками.

Робітники, що наносять штукатурний оббризк вручну або за допомогою форсунки, повинні працювати у захисних окулярах.

Очищають засмічену форсунку лише після зупинки штукатурного агрегату і перекриття на ній регулювальних кранів.

Відбір розчину із стояка розчинопроводу, що знаходиться під тиском, дозволяється лише при наявності на кінці патрубка крана або спеціального пристрою, що гасить силу струменя вилітного розчину.

Агрегати і апарати, що працюють під тиском (штукатурний агрегат, розчинонасоси, компресорні установки тощо), а також шланги до початку роботи перевіряють на тиск, який має бути у 1,5 раза більшим від робочого. Манометри на пневматичних апаратах повинні бути справними.

Виконувати облицювальні роботи з приставних драбин забороняється.

Розколювати і насікати плитки — керамічні, з природного каменю, мозаїчні та інші — слід так, щоб не травмувати близько працюючого робітника.

85. Які вимоги пред’являються до ручного і механізованого інструменту?

О: Рукоятки ударных инструментов должны быть сделаны' из вязких пород дерева и иметь гладкую поверхность;

-острие зубил должны быть правильно заточены;

-напильники прочно закреплены в ручках;

-гаечные ключи должны быть с неизношеиными губками, без трещин и заусениц;

-тиски должны быть прочно закреплены на верстаке,-должны иметь исправные губки, винты и гайки.

О: При пользовании электроинструментом, подводящие электроэнергию провода и кабели должны, по возможности, подвешиваться. При прекращении подачи тока во время работы или перерыве в работе электроинструмент должен быть отсоединён от сети. Лицам, пользующимся электроинструментом, запрещается:

-передавать инструмент другим лицам;

-разбирать и производить самим какой-либо ремонт;

-удерживать электроинструмент за провод;

-удалять руками стружки или опилки во время работы инструментом до полной его остановки;

-вносить внутрь барабанов котлов, металлических резервуаров переносные трансформаторы и преобразователи частоты.

О: Запрещается:

-исправлять и регулировать инструмент во время его работы;

-оставлять инструмент на обрабатываемой детали в неустойчивом положении;

-браться руками за рабочие места и приближать к нему рабочую часть включённого в сеть электро-пневмоинструмента;

-менять свёрла без рукавиц;

-работать без защитных очков.

86. Які основні вимоги електробезпеки на будівельному майданчику?

До підвищеної небезпеки ураження людей електричним струмом відносяться умови, де вологість повітря перевищує 75% , до особо неб. Умов відносяться сирість – дощ, сніг, наявність хімічно-активного середовища – пари гази які діють на ізоляцію. До основних засобів безпеки відносяться ізоляція проводів, огородження сигналізація і блокування електроустановки, застосовують автомати, захист від замикання між обмотками, захист від міжфазного короткого замикання на корпус заб. Каліброваним вставками і автоматичними вимикачами. Широке застосування інвентарних електричних установок. Для захисту від струму служить захисне заземлення , занулення, захисне вимикання, установки автоматичного контролю і сигналізації, ізолюючі устаткування і покриття, установки пониження напруги, дистанційне управління, громовідвіди і розрядники. До основних засобів захисту відносяться: вимірювальні штанги, ізолюючі і токовимірювальні кліщі, показники напруги, ізолюючі установки, обладнання( драбини, площадки, захвати).

До додаткових засобів захисту відносяться: діелектричні галоші і чоботи, ізолюючі підставки, електричні ковбики і дорожки. Також плакати – Не трогать смертельно для жизни…

87. Викласти вимоги техніки безпеки при обробці деревини, та її застосування в будівництві.

При роботі з механізованим інструментом необхідно дотримувати правила техніки безпеки. До роботи треба перевірити справність інструменту. Пильний дискножі повинні бути добре заточені і закріплені. Забороняється встановлювати на інструментах різні пристрої, не передбачені робочими кресленнями. Ручна обробка деревини потрібна для припасовування окремих деталей, вузлів та інших дерев'яних конструкцій. При цьому застосовують ручні столярні інструменти (пилки, рубанки, долота, молотки тощо), неправильне користування якими може призвести до значних травм.

Дерев'яні рукоятки ручних столярних інструментів виготовляють з деревини твердих і в'язких порід (кизил, дуб, граб, береза) вологістю не більше ніж 12%, вони мають бути гладенько оброблені, акуратно підігнані, надійно закріплені та мають відповідати таким стандартам: ручки стамесок ГОСТ 1184-80; ручки молотків -- ГОСТ 2310-77; колодки рубанків -- ГОСТ 15987-91. Напилки, стамески, долота, викрутки та інші ручні інструменти із загостреними неробочими кінцями повинні міцно закріплюватися в точених, гладенько і рівно зачищених рукоятках.

Довжина рукоятки має відповідати розмірам інструментів, але бути не меншою ніж 150 мм. Рукоятки стискають металевими кільцями, щоб запобігти розколюванню.

Ручки молотків і кувалд повинні бути прямими, овального перерізу, з незначним потовщенням вільного кінця; поверхня ручки -- гладенькою, рівною, без тріщин, задирів і сучків. Молотки і кувалди повинні мати трохи опуклу поверхню бойка -- гладеньку, незбиту, без задирів, вибоїв, вм'ятин, тріщин. Усі інструменти мають бути щільно посаджені та заклиновані.

Під час ручної обробки деревини матеріал слід міцно закріплювати у верстат або інший пристрій.

Щоб напрямити пилку по рисці під час пиляння вручну, не можна ставити палець біля риски (краще користуватись брусочками).

Працюючи стамескою, не можна різати у напрямку до себе, а також без опори. Забороняється ставити руку у напрямку різання стамески.

Щоб не поранити себе різальним інструментом, не слід класти його лезом догори, до себе.

Передають інструмент з рук у руки лише ручкою вперед. Під час встановлення і кріплення заліза рубанків, фуганків та інших стругальних інструментів необхідно підтримувати його великим пальцем лівої руки. Всі інструменти мають бути добре нагострені, міцно закріплені або насаджені на ручки. Користуватись інструментом без ручок категорично забороняється.

Під час перенесення та перевезення ручних інструментів леза їх мають бути закриті (застосовують спеціальні ящики). У деревообробному виробництві багато робіт пов'язано з переміщенням вантажів. Для полегшення цих робіт, підвищення продуктивності та безпеки праці на підприємствах застосовують різні механізми: підіймачі, електрокари, контейнери тощо. Проте деякі вантажі доводиться переносити. По горизонтальній поверхні чоловікам можна переносити вантажі до 50 кг, а жінкам -- до 20 кг. У вертикальному напрямку без пристроїв можна переміщати ці вантажі на висоту до 1,5 м, по похилій площині -- на висоту до 3м. Ці норми не слід перевищувати, оскільки можуть розвинутися різні захворювання, зокрема, плоскостопість, розширення вен тощо.

Заточувати інструменти на наждачному точилі можна лише в захисних окулярах. Наждачний круг має бути закритий кожухом. Верстати для сухого заточування інструментів обладнують пристроями для відсмоктування пилу, що утворюється при заточуванні.

Деякі частини електричного обладнання, котрі в нормальних умовах не перебувають під напругою, в разі пошкодження ізоляції можуть виявитись небезпечними. Тому потрібно уважно стежити за справністю ізоляції.