Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці відповіді 81-120.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
55.62 Кб
Скачать

100. Які вимоги до зберігання вогненебезпечних речовин?

Зберігати такі речовини в окремих будівлях з негорючих матеріалів, чи на спеціально обладнаних площадках. Якщо рідини зберігають то такі приміщення роблять на відмітці нижче землі – у разі витікання рідини. Лаки, спирт зберігають у добре провітрених приміщеннях не зберігають в них волокнисті матеріали, рубильники і вимикачі установлюють на негорючих матеріалах. Проводку зберігають в стальних трубах. Відстань від складу газів до будинків повинна бути 50-100 м. Лісоматеріали зберігають на складах в штабеля з висотою не більше 1,5м. Розрив між групами штабелів повинен бути не менше 25см.

101. Які обов’язки і відповідальність інженерно-технічних працівників за протипожежний стан?

102. Як проводити евакуацію людей при пожежі?

Виходи вважаються евакуаційними, якщо вони ведуть : з приміщень першого поверху назовні безпосередньо або через коридор, вестибюль, сходову клітку; з приміщень будь-якого поверху, крім першого, в коридори що ведуть на сходову клітку ( втому числі через хол); при цьому сходові клітки повинні мати вихід назовні безпосередньо або через вестибюль, відділений від прилеглих коридорів перегородками з дверима; з приміщень у сусіднє приміщення на цьому-ж поверсі, що забезпечене виходами, вказаними вище; Евакуаційні виходи повинні розташовуватися розріжено. Число евакуаційних виходів повинно бути не менше 2. Двері на шляхах евакуації повинні відчинятися в напрямку виходу з будівель (приміщень). Допускається влаштування дверей з відчинянням усередину приміщення в разі одночасного перебування в ньому не більше 15 чол. При наявності людей у приміщенні двері евакуаційних виходів можуть замикатись лише на внутрішні засови, які легуо відмикаються. Мінімальна ширина шляхів евакуації – не менше 1 м, дверей не менше 0,8 м. Не допуск. Влаштовувати евакуаційні виходи через приміщення категорії А і Б., а також через виробничі приміщення в будівлях ІІІб, ІV, Iva,V ступенів вогнестійкості. На видних місцях будівлі і приміщення ( як правило, в коридорах та проходах, біля виходів з приміщень) вивішуються плани евакуації. Основні умовні графічні позначення, які можуть використовуватися в планах евакуації наведені в табл.

103. Які основні вимоги пожежної безпеки на будівельному майданчику?

Основні заходи пожежної безпеки на будівельному майданчику поділяються на: 1. Організаційні – це наказ про відповідальність виконроба за протипожежний стан на буд майданчику; навчання за програмою протипожежного мінімуму; організація нагляду з боку адміністрації з протипожежним станом. 2. Технічні – наявність на буд майданчику систем пожежогасіння або протипожежних водойм об’ємом 200 м3 води, протипожежних щитів біля місць проведення робіт з вогнем (звар., розтопл. Бітуму); наявність у кожному санітарно-побутовому приміщенні вогнегасників.

104. Назвати засоби гасіння пожеж на будівництві.

А) охолодження горючих речовин або зони горіння: - соціальними струменями води, - розпиленими струменями води; - перемішуванням горючих речовин. Б) ізоляції горючих речовин або окисника (повітря) від зони горіння: - шаром піни; - шаром продуктів вибуху вибухових речовин; - утворенням розривів у горючій речовині; - шаром вогнегасного порошку; - вогнегасними смугами. В) розбавлення повітря чи горючих речовин: - тонко розпиленими струменями води; - газоводяним струменями; - негорючими газами чи водяною паррою; - водою (для горючих та незаймистих гідрофільних рідин). Г) Хімічного гальмування (інгібування) реакції горіння: - вогнегаснимт порошками; - галогеновуглеводнями