Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ч.2 экзамен 51-102.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.06.2018
Размер:
18.51 Mб
Скачать
  1. Формування надзвичайних каральних органів влади в усрр у 30-ті р.

В 30-ті роках при Раднарокмі УСРР існувала роголошен ОДПУ(Об’єднане державне політичне управління).

В 1932 році в складі ОДПУбула утворена судова колегія. Вона була роголошеннясяод органом і могла застосовувати всі види покарання, навіть розстріл. Виконавчі функції управління доповнювалися судовими.

Ця колегія була ліквідована у 1934 році

10 липня 1934 року приймається рішення про створення при HКВД СРСР Особливої наради, діяльність якої була спрямована безпосередньо на проведення масових репресій.

30-ті роки репресивна діяльність позасудових органів стала масовим явищем.

  1. Конституція урср 1937р: її загальна характеристика і значення

Була прийнята на початку 1937 року на З’їзді Рад УСРР.

ЇЇ прийняття відбулося через створення в 1936 р. нової Конституції СРСР.

Загальна характеристика. Конституція УРСР 1937 була майже точною копією Конституції СРСР 1936.

Вона була демократичною за змістом і демагогічною по суті. Численні положення Конституції УРСР, як і Конституції СРСР, особливо про права людини, насправді не діяли вони співіснували з репресіями.

УСРР змінювала свою назву на УРСР, АМСРР на МАРСР.

Складалася з 13 розділів.

Розділ 1, присвячений суспільному устрою. Україна визначалась як «соціалістична держава робітників і селян», де політичну владу становлять Ради депутатів трудящих. Економічною основою УРСР визнавались со­ціалістична система господарства і соціалістична власність на зна­ряддя та засоби виробництва, яка мала форму державної або коо­роголошен-колгоспної власності.

Розділ 2, присвячений державному устрою. Згідно з ним УРСР добровільно об’єдналася з іншими рівноправними Радянськими Соціалістичними Республі­ками» в союзну державу — СРСР.

Проте, як свідчила практика, такі принципи об’єднан­ня, як добровільність та рівність, були лише декларацією, що не відповідала дійсності, а право виходу з СРСР — фікцією.

Реально діючими були лише статті Конституції УРСР 1937 p., де йшлося про те, що кожний громадянин України є громадянином СРСР і що «УРСР здійснює державну владу самостійно» тільки поза межами ро. 14 Конституції СРСР, де визначені права і компетенція вищих органів влади і управління СРСР.

Розділи 3-7 Конституції присвячувалися органам влади і управління УРСР і Молдавської АРСР.

Розділ 9 Суд і Прокуратура.Виключний порядок судочинства у справах про терористичні акти, діяльність особливої наради при НКВС СРСР, терор і репресії — все це було несумісним з принципами, проголошеними Конституцією УРСР 1937 p.

У розділі 10 Конституції закріплювалися основні права і обо­в’язки громадян УРСР, які отримували право на працю, відпочи­нок, матеріальне забезпечення в старості, а також в разі хвороби і втрати працездатності, на освіту та ро.

Розділ 11 виборча система. Згідно з ним вибори до Рад депутатів трудящих усіх ступенів провадились на основі «загального, рівного і прямого виборчого права при таємному голосуванні» справжніх виборів у дійсності не провадилось, це була, лише шир­ма, яка прикривала тоталітарний режим.

Значення: вона хоч і була декларативною, але відзначається високим рівнем юридичної техніки. Тому вона вважається пам’яткою конституційного права України.