Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ч.2 экзамен 51-102.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.06.2018
Размер:
18.51 Mб
Скачать
  1. Соціально-економічні й політичні наслідки індустріалізації в Україні

Індустріалізація  це система заходів вСРСР1928-38 рр. , спрямованих на прискорений розвиток важкої промисловості. Так відбулося тому що господарство в цілому перебувало надоіндустріальній стадії розвитку

Курс на індустріалізацію був проголошений у 1928 році.

Індустріалізація впроваджувалася «п’ятирічками» 5-рінчими планами розвитку народного господарства. Нас цікавлять перші дві:

  1. 1928-32(включно) роки

  2. 1933(включно)-37рр.

Наслідки індустріалізації в Україні:

  • Соціально-економічні:

  • Позитивні:

  • Республіка з аграрної перетворилася на індустріально-аграрну.

  • Зміцнилась обороноздатність країни.

  • Було ліквідовано безробіття

  • Негативні:

  • знизився життєвий рівень населеннявеличезні кошти витрачалися на розвиток важкої індустрії у шкоду легкій і харчовій. Відбулося падіння життєвого рівня народу (інфляція, карткова система, нестача товарів широкого вжитку).

  • Монополізм державної власності, відсутність конкуренції та матеріальної зацікавленості призвели до сповільнення темпів розвитку економіки.

  • Політичні:

  • Створено нову модель керівництва державою—адміністративно-командну.

  • У катастрофічних провалах здійснення планів, в аваріях, що почастішали, почали звинувачувати «ворогів народу», «шкідників»

  • замість одного панівного класу  поміщиків, як в Російській імперії,сформувався новий –партноменклатура, в УСРР. У їїколективній власності і володінні фактично перебували всі засоби виробництва..

  1. Програма розкуркулення в усрр, її мета та наслідки

Програма розкуркулення в УСРР це система заходів роголошеннясяодни (РКП(б)), спрямована на ліквідацію куркульства як класу

Куркульство  збірна назва для селян, що утримували господарства, наймаючи на працю інших людей і отримуючи з цього прибуток.

Мета розкуркулення  встановити тоталітарний режим в УСРР.

Наслідки:

- встановлення повного контролю комуністичного режиму над сільським господарством;

- державне «закріпачення»селян  селяни так і роголошення працювати у збиток, але тепер вони працювали не на поміщиків, а на державу.

- Голодомор 1932-1933 pp. і страшні людські втрати;

- постійне відставання сільськогосподарського виробництва;

- фізичне знищення найбільш кваліфікованих і працьовитих господарів;

  1. Зміни у державному ладі усрр у першій половині 30-х ро.

В першій половині 30-х років в державному ладі УСРР починає закріплюватися адміністративно-командна система.

Роль центру  загальносоюзних установ (фактично Москви) у політичному житті зростала, а повноваження органів УСРР звужувалися. Порушувалися принципи взаємовідносин між цими органами, які були проголошені Конституцією.

В цей період діяла Конституція УСРР 1929 р. Відповідно до неї в УСРР встановлювалися такі органи влади:

1. Органи центральної влади:

а) Всеукраїнський з’їзд Рад – вже на початку 30-х років помітно звузилась компетенція Всеукраїнського з’їзду Рад. Вони ставали декоративними форумами, які беззастережно схвалювали усі заходи, що впроваджувались у державі партапаратом.

б) Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет (ВУЦВК) його перейменовано у ЦВК УСРР в 1935 р.

в) Президія ВУЦВК  перейменовано у Президію ЦВК УСРР в 1935 р.

г) Рада Народних Комісарів – посилення впливу Раднаркому УСРР на всі сфери державного життя. РНК був бюрократичним органом, через який тоталітарному більшовицькому керівництву було зручніше керувати країною;

в 1934 було утворено комісію виконання, на яку покладалася перевірка фактичного виконання директив уряду і зміцнення дисципліни в усіх державних органах та господарських організаціях.

д) Народні комісаріати щоб забезпечити єдине керівництво сільським господарством усієї країни, наприкінці 1929 р. було створено наркомат землеробства СРСР;

в 1934 ліквідувалися колегії при наркоматах УСРР. Відповідальність за діяльність наркоматів покладалася на наркомів та їхніх заступників

2. Органи місцевої влади  ВУЦВК у лютому 1932 року пройняв постанову «Про перехід на триступеневу адміністративно-територіальну систему: район — область — центр».Раніше були округи, потім райони(їх було дуже багато) і роголошенняся-господарські зони(міста)  ліквідовані, тому що не могли централізувати владу.

а) з’їзди рад;

б) виконавчі комітети, утворені з’їздами;

в) ради депутатів на місцях – міські, селищні та сільські  розширювалася компетенція: керували всім політичним життям на місцях

Проводились так звані «чистки» кадрів, метою яких було утворення такого державного механізму, який беззаперечно виконував би вказівки керівної партійно-радянської верхівки.