Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПУ ч.2 экзамен 51-102.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.06.2018
Размер:
18.51 Mб
Скачать
  1. Кодифікація радянського земельного права в 20-х ро

Результат кодифікації радянського земельного права в 20-х ро.  це Земельний кодекс УСРР 1922 р.

Кодекс створено на основі таких НПА попередніх років:

  • постанова ВУЦВК «Основний закон про трудове землекористування»повністю до нього ввійшла

З усіх інших НПА було взято основні принципи:

  • декрету «Про землю»,

  • Закону «Про соціалізацію землі».

  • Конституція УСРР 1919

Земельний кодекс УСРР прийнято в 1922 році.

Він складався із загальних положень і чотирьох частин:

  • про трудове землекористування;

  • про міські землі;

  • про державне земельне майно;

  • про землеустрій і переселення.

Всі принципи, встановлені попередніми актами, ввійшли до Кодексу.

Купівля, продаж, дарування, заповідання землі заборонялися, а порушники притягалися до кримінальної відповідальності з конфіскацією землі.

Землекористування передбачалося общинне, дільничне, колективне. Останнє мало домінувати у вигляді артілей, товариств спільного обробітку землі, комун.

Допускалася оренда землі за умови неотримання надприбутку.

Зі згортанням непу 1927 р. Земельний кодекс змінено і прийнято в новій редакції, яка обмежила земельні права приватних власників на користь місцевих рад.

  1. Кодифікація радянського трудового права в 20-ті роки.

Кодифікація радянського трудового права в 20-ті роки була перш за все спрямована на реалізацію НЕПу.

Результат кодифікації радянського трудового права в 20-х ро.  це Кодекс законів про працю УСРР 1922 р.

Він став цілковитою рецепцією російського кодексу.

Він складався з 17 розділів:

  • Перший, загальний розділ містив положення, що норми Кодексу поширюються на всіх осіб, які працюють за наймом, у тому числі і надомників, а також робітників підприємств, державних, громадських, приватних і військових господарств та установ, юридичних і фізичних осіб, які наймають робочу силу.

  • Далі за розділами розглядалися такі питання трудових відносин, такі як порядок найму і надання робочої сили, порядок залучення громадян до трудової повинності, укладання колективних договорів, трудових договорів, правила внутрішнього трудового розпорядку, формування праці, винагорода за працю, гарантії і компенсації, регулювання робочого часу і відпочинку, учнівство, праця жінок і неповнолітніх, охорона праці, професійні спілки, порядок вирішення трудових спорів і питання соціального страхування.

  • Основним принципом трудових відносин проголошувалася добровільність угод, встановлювався мінімум оплат.

  • Тривалість робочого дня мала становити 8 годин, неповнолітні, жінки, гірничі і конторські працівники користувалися пільгами 6-годинного робочого дня.

  • Надурочні та понаднормові години заборонялися. Трудові спори мали вирішуватися або впримусовому, або в примірювальному порядку.

  • Соціальне страхування мало бути обов’язковим для підприємств всіх форм власності.

  1. Утворення Автономної Молдавської срр

В жовтні 1924 р. ВУЦВК прийнявпостанову проутворення  Автономної Молдавської Соціалістичної  Радянської Республіки(АМСРР). До неї були включені ряд районів з Подільської і Одеської губерній. Вони були розташованіна Лівобережжі Дністра.

В квітні 1924в м. Балті (нині районний центр Одеської області) відбувсяІ Всемолдавський з'їзд Рад, який підтвердив проголошення Молдавської АСРР і прийняв КонституціюАМСРР.

В 1925 роціВсеукраїнський з'їзд Рад затвердивАвтономну Молдавську СРРу складі УСРР.

Ставлячи стратегічні політичні цілі, більшовицьке керівництво СРСР приймає рішення про створення молдавської державності. Але оскільки більша частина молдавської території знаходилася під владою Румунії, було вирішено розмістити цю державність на українській території. У такий спосіб більшовицьке кер-во намагалося радикалізувати прорад. настрої в окупованій Румунією Бессарабії з метою її повернення за наявності сприятливих умов і створення геополіт. і для здійснення прориву на балканському напрямку(«світова соціалістична революція»)

Проблема українського населення так званої Придністровської республіки, шо існує нині, була закладена політикою більшовицької партії в ті роки, оскільки до складуАвтономної Молдавської СРР включили райони, де, головним чином, проживали українці.